StoryEditorOCM
RegionalNACIONALNA UDRUGA

Ugostitelji ogorčeni novom odlukom Stožera: Nepravedno je da se svi koji su se pridržavali mjera kažnjavaju zbog propusta nekoliko klubova!

Piše PSD
14. kolovoza 2020. - 12:58

Nacionalna udruga ugostitelja uoči nadolazećeg vikenda, a povodom najnovije odluke Stožera civilne zaštite o ograničavanju radnog vremena barova, pozvala je sve ugostitelje da se kao i uvijek do sada pridržavaju svih mjera i preporuka koje su propisane od strane epidemioloških službi te Stožera, ali i poručila kako nova mjera nije pravedna prema ugostiteljima koji ni dosad nisu kršili propisane mjere.

- Prihvaćajući epidemiološku realnost, Udruga mora naglasiti kako je odluka donesena bez uvažavanja ugostiteljske struke i specifičnosti rada široke kategorije raznolikih objekata koji spadaju pod barove - poručuju iz NUU-a.

- Nepravedno je da se danas ugostitelji koji su poslovali u skladu sa svim propisanim mjerama, kao i čitave regije bez rasta broja zaraženih, poput Istre i Kvarnera, kažnjavaju zbog propusta u nekoliko klubova. Protivimo se ograničavanju radnog vremena, budući da barovi obuhvaćaju prevelik broj ugostiteljskih objekata, u rasponu od mirnih cafe barova na plaži u Istri do najvećih klubova na Jadranu. Naš je prijedlog da se svaki klub ili drugi objekt specificiran kao žarište odmah privremeno zatvori na 14 dana uz testiranje svih zaposlenika - ističe Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

- Veliki problem hrvatskih barova je visoki porez na dodanu vrijednost, koji se na usluživanje pića i napitaka obračunava po stopi od 25 posto, na što još lokalna samouprava najčešće dodaje porez na potrošnju. Istodobno, u zemljama na Mediteranu se pića i napitci oporezuju bitno nižim stopama PDV-a, a pojedine države sada zbog epidemije koronavirusa PDV u ugostiteljstvu ruše i do 5% te subvencioniraju potrošnju građana u ugostiteljskim objektima.

Ugostiteljima ovih deset dana ograničenja radnog vremena neće značiti previše, većina nas je ionako već financijski propala. Predstoji nam katastrofa za ugostitelje i tragedija za njihove zaposlenike, uglavnom mlade ljude koji će nakon što ostanu bez posla svoju sreću potražiti izvan Hrvatske.

Jedina šansa da preživimo i dočekamo iduću sezonu, koja će možda biti bolja, jest da se ubrza kreditiranje ugostitelja za likvidnost putem HBOR-a i HAMAG BICRO-a te da nam se kroz nižu stopu PDV-a na pića i napitke omogući da taj novac u budućnosti vratimo - zaključuje Medak.

Nacionalna udruga ugostitelja pozvala je i na češće inspekcije i kažnjavanje ugostitelja koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera, budući da takvi ugostitelji nanose štetu javnom zdravlju i poslovanju svih koji dosljedno provode mjere.

- Kao u uvijek do sada, Nacionalna udruga ugostitelja stavlja na raspolaganje Stožeru civilne zaštite svoje stručne kapacitete te poziva na dijalog s ciljem očuvanja zdravlja hrvatskih građana i poslovanja gospodarskih subjekata - poručuju iz NUU-a.

19. travanj 2024 08:58