StoryEditorOCM
RegionalNAKON OSAM SATI

Uhićen Branimir Čaleta, osumnjičeni za okrutno ubojstvo trudne Ukrajinke. Pronašli su ga u blizini Poljuda, nije pružao otpor

Piše MARKO DIDIĆ/PSD
2. rujna 2020. - 20:46

Osumnjičeni ubojica Branimir Čaleta večeras je oko 20:30 sati uhićen u blizini Poljuda. Kako se i pretpostavljalo, skrivao se na Turskoj kuli, a pronađen je između splitskog Brodogradilišta i trgovačkog centra "Lidl".

Policajci naoružani dugim cijevima su okružili bjegunca i on nije pružao otpor. U trenutku uhićenja nije imao lisice na rukama a lisice nisu nađene ni nakon što je uhićen.

Pravosudni policajac kojemu je Čaleta pobjegao je i najzaslužniji što je policija znala gdje će tražiti Čaletu. Naime baš je on trčao za njim od zgrade Županijskog suda te ga je vidio kako bježi prema Turskoj kuli.

Iako su policajci oko 15:30 sati, barem kako se činilo, odustali od lokacije na Turskoj kuli i snage preusmjerili na druge izlazne dijelove grada, ispostavilo se da je onaj koji je vodio akciju uhićenja znao dobro šta radi i gdje bjegunca treba čekati. To devetosatno čekanje i policijska strpljivost je i dovela do uhićenja.

Sve je počelo u srijedu oko 12 sati i petnaest minuta kad su pravosudni policajci pucali u zrak u blizini Županijskog suda u Splitu. Ispaljena su dva hica u znak upozorenja za Branimirom Čaletom iz Vinovca u općini Marina koji im je pobjegao u trenutku kada je trebao ući u policijsku "maricu" i biti odveden u zatvor na Bilicama.

Nikome nije jasno zašto su pravosudni policajci parkirali kombi baš ispred željezne ograde koja dijeli sudsko dvorište od zgrade gdje se zatvorenici dovode na suđenje, valjda kako bi izbjegli poglede novinara. Ograda je visoka dva metra i policajcima je moralo biti jasno: da su vozilo parkirali iza nje, Čaleta bi ogradu visoku dva metra morao preskakati s lisičinama, a to nije baš lako ni desetobojcu.

Otrgnuo se

Budući da je kombi bio parkiran ispred ograde, posao mu je tisuću puta olakšan jer je samo trebao naglo gurnuti pravosudnog policajca i odmagliti s lisičinama, a nije težak ni debeo pa može trčati koliko hoće...

Nikakvih problema s Čaletom nije bilo ujutro prilikom dovođenja na ročište iz zatvora na Bilicama na Županijski sud gdje mu se sudi zbog ubojstva njegove tadašnje djevojke, Ukrajinke Ganne Kitaeve koja je ubijena u osmom mjesecu trudnoće. Policajci su ga doveli na sporedni ulaz kako ga ne bi izlagali bljeskovima kamera, a sam Čaleta je nakon suđenja na hodniku molio novinare da nešto lijepo napišu o njemu. Bio je čak dobro raspoložen jer je na sudu vidio i svoje roditelje, a onda je nakon održanog ročišta odlučio pobjeći odmah nakon što je u pratnji dvojice policajaca napustio zgradu suda.

Prije ulaska u kombi naglo se otrgnuo pravosudnom policajcu i s "lisicama" na rukama počeo bježati preko parkinga koji dijeli ili povezuje (kako hoćete) zgradu Županijskog suda i Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Pucnjevi su prepali mnoge koji su u tom trenutku sjedili u okolnim kafićima, a neke sutkinje koje su tada imala pauzu, ali i neki odvjetnici su pitali je li policija baš morala pucati u zrak i time ugrožavati živote mirnih građana.

"To zrno ipak treba negdje pasti, zar ne?", pitao je policajca jedan odvjetnik koji se bavi trgovačkim pravom. No policajcima nije bilo do objašnjavanja i razgovora nego su svi pohitali prema Turskoj kuli, gdje je Čaleta viđen kako bježi vezanih ruku.

Za čas se tamo stvorilo šest-sedam djelatnika Prve policijske postaje, desetak interventih policajaca s dugim cijevima i pancirkama i par pravosudnih policajaca. Interventni policajci su s oružjem "na gotovs" krenuli u češljanje Turske kule sa zapadne strane, iznad braniteljskih zgrada, a pretraživane su i garaže u Ulici Antogafaste. Nisu se policajci libili pretražiti ni svaki grm i travku u smjeru prema "Brodosplitu", ali nije bilo učinka, pa je jedan interventni policajac rekao: "Đava me odnija, ako on već nije negdje na Čiovu, a ne ovdje!"

O bijegu su obaviještene sve policijske snage pa su opservirali i bjegunčevu roditeljsku kuću.

Optužnica ŽDO-a tereti Čaletu, koji ima hrvatsko i slovačko državljanstvo jer je rođen u Slovačkoj, da je 15. rujna 2013. godine bio u hostelu "Minora" u Dnjepropetrovsku zajedno s Gannom, i to u sobi broj 102 koju je ona iznajmila i platila za njega kad joj je došao u posjet.

Toga dana od 14.15 do 20 sati, zbog ljubomore i kako bi je kaznio jer je zatrudnjela s drugim muškarcem, te kako bi spriječio da rodi dijete i nastavi vezu s tim muškarcem, brutalno ju je izudarao tupo-tvrdim predmetom najmanje četiri puta po licu.

Nakon toga ju je, stoji u optužnici, "neutvrđenim masivnim tupo-tvrdim predmetom s metalnom kontaktnom površinom" najvjerojatnije čekićem izudarao po glavi, smrskavši joj lubanju i lice. Zbog njezine smrti umrlo je i njezino nerođeno dijete.
Čaleta se u Zatvoru Split nalazi punih trinaest mjeseci (od uhićenja 5. srpnja prošle godine na Krku) i tamo slovi kao miran i uzoran zatvorenik koji je već dobio i neke dužnosti te je taj "dobrica" najvjerojatnije opustio malo pravosudne policajce koji su ga privodili pa je i kombi završio tamo gdje je završio, kao što smo napisali na početku teksta. čalt je znao zašto bježi jer mu za ovo djelo,ako mu se dokaže krivnja prijeti od dvadeset do četrdeset godina zatvora

Pravo je pitanje je li Čaleta imao pomagača i je li njegov bijeg bio planiran? To nam trenutno nitko ne može odgovoriti jer ne znamo jesu li Čaleti iz zatvora bili dozvoljeni telefonski kontakti, koliko puta i s kim?

Zato smo Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa uputili par pitanja, pitajući ih jesu li prije i u trenutku bijega pravosudni policajci postupali u skladu s pravilima službe i jesu li zatvoreniku trebali staviti i nanogice i tko takvu sigurnosnu procjenu o stavljanju nanogica izvan sudnice donosi?

Jesu li Čaleti omogućeni u ovoj fazi sudskog postupka ikakvi kontakti telefonom i je li možda mogao planirati bijeg u suradnji s nekim izvana?

Je li bilo uputno da policajac ispali baš tri hica iz pištolja, a u najstrožem djelu grada ili je to bilo neophodno? Zapravo, kakva je procedura postupanja pravosudnih policajaca priliko bijega zatvorenika? Jesu li policajci iz ove priče suspendirani i hoće li doći ekspertni tim Uprave za zatvorski sustav u Zatvor Split?

Zanimalo nas je i koliko su u Upravi za zatvorski sustav imali ovakvih bjegova prilikom odvođenja i dovođenja osoba, ali i bjegova iz zatvora i kaznionica.

Uprava za zatvorski sustav ne žuri baš s odgovorima, ali će ih ova situacija vjerojatno natjerati da budu malo ažurniji prema medijima i javnosti.

Prezime bjegunca je stvorilo mnoge zabune, u javnosti pa su se čitatelji javljali misleći da smo pogriješili s prezimenom pišući "č" umjesto "ć". Svi njegovi u obitelji su Ćaleta, ali je njemu u knjigu rođenih greškom upisano prezime Čaleta

 

18. travanj 2024 13:08