StoryEditorOCM
RegionalATRAKCIJA NA 'DANIMA KULE' U ISLAMU GRČKOM

Umjetničko blago vraćeno iz Beograda u Hrvatsku prije četiri godine, sada prvi put pred očima javnosti!

Piše L.B.
23. srpnja 2019. - 00:32

U Kuli Stojana Jankovića u mjestu Islam Grčki kod Zadra, zaštićenom kulturnom dobru u vlasništvu obitelji pisca Vladana Desnice, održat će se tijekom vikenda (27. i 28. srpnja) manifestacija „Dani kule“, koja ove godine u programu ima i razgledavanje cijelog kompleksa Kule Stojana Jankovića.

- Moći će se razgledati svi dijelovi obnovljene povijesne jezgre ovog kulturnog dobra: stara kužina sa stalnim postavom etnografske zbirke, kula izvidnica i tamnica, crkvica Svetog Đurđa, te park s ribnjakom i izvorom vode. U novoobnovljenoj staroj kući mogu se razgledati skraćene verzije izložbi iz prethodnih godina. Predviđeni su slobodni i vođeni obilasci uz tumačenja, po potrebi na više svjetskih jezika. Bitno je naglasiti da se razgledavanje može organizirati tijekom cijelog ljeta, ne samo za vrijeme ovogodišnje, devete manifestacije „Dani kule“ – kazali su organizatori.

 Kula Jankovića izuzetan je i rijedak primjer kombinacije stambenog i fortifikacijskog objekta na nekadašnjoj granici Otomanskog carstva. Kulturnim dobrom proglašena je još 2006. godine, kada sklop stambenih i gospodarskih zgrada, raspoređenih na prostoru veličine oko 4500 kvadratnih metara, još nije ni bio obnovljen, uključujući i kapelu sv. Đurđa u kojoj je pokopan književnik Vladan Desnica.

„Desničini susreti“, među brojnim susretima i kulturnim događanjima koji se tijekom ljeta svake godine zbivaju u kompleksu Kule Stojana Jankovića, iznimno su posjećeni. Radi se o međunarodnim znanstvenim skupovima iz kojih je tijekom godina proistekla i cijela Biblioteka „Desničini susreti.“

„Dani Kule“ su kulturna manifestacija koja će se predstojećeg vikenda održati devetu godinu zaredom, sa ciljem revitalizacije Kule Stojana Jankovića kao kulturnog dobra jedinstvene kombinacije kulturnih, povijesnih, arhitektonskih, ambijentalnih, umjetničkih i prirodnih vrijednosti. Cilj je, riječju, ukazati na veliko bogatstvo kulturnog nasljeđa i izuzetnih prirodnih ljepota u zadarskom zaleđu.

Izložbeni program će se sastojati od predstavljanja umjetničkih portreta, uglavnom ulja na platnu, prikupljenih pod naslovom „Čuvari Kule Jankovića“. Riječ je o umjetničkim djelima koja su u sklopu povrata kulturno-umjetničkog blaga vraćena u Hrvatsku 2015. godine i sada su deponirana u Šibeniku. U Kuli Janković Stojana nisu bila izložena od 1990. godine.

- Ovo je prilika da se novim izložbenim postavom predstavi dio kulturne baštine Kule Jankovića koja je vraćena u Hrvatsku zahvaljujući radu međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske – kazali su organizatori.

Podsjećamo, ovaj povrat svečano je proslavljen u srpnju 2015. godine u Kuli Stojana Jankovića. Iz Srbije je vraćen sveukupni fundus Kule Stojana Jankovića, više od 4.000 jedinica zbirki i arhivske građe.

Od 1995. godine fundus Kule bio je smješten u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, gdje je, uključujući veći dio ikona, i restauriran. Pregovori o povratu započeli su 2001. godine i trajali su punih 14 godina, te su u lipnju 2015. godine vraćeni su svi odneseni predmeti iz fundusa Kule: ikone, ulja na platnu, grafike, fotografije, razglednice, zemljopisne karte, katastarski planovi, skulpture, obiteljska arhiva i nešto osobnih stvari Vladana Desnice, knjige, te djela umjetničkog obrta kao i cjelokupna opsežna arhivska građa.

„Dani Kule 2019.“ se održavaju uz sponzorstvo SNV-a Zagreb, Grada Benkovca, Zadarske županije te VSNM-a Grada Zadra, a organizatori manifestacije su Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine „Čelinka – Posedarje“ i Zavičajni muzej Benkovac.

 

Program Dana Kule 2019:

27. srpnja (subota)

19:00 Otvorenje izložbe: ČUVARI KULE JANKOVIĆA - Izložba portreta ličnosti zaslužnih za očuvanje Kule kroz stoljeća

21:00 Kazališna predstava: POSLEDNJA ŠANSA – Nagrađivana komična monodrama po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović, izvodi Suzana Petričević, prvakinja Narodnog pozorišta Beograd, koju je publika imala priliku na istom mjestu gledati u predstavi PLASTIKA.

28. srpnja (nedjelja)

21:00 Kazališna predstava: ZADNJA URA KNEZA MARTINA POSEDARSKOG - Drama iz uskočke povijesti, u izvedbi dramskog ansambla Knezovi i serdari Posedarski iz Posedarja. Autor teksta i redatelj je Boris Ante Magaš.

- Razgledavanje Kule Stojana Jankovića

Ulaz je slobodan, kao i svi dijelovi programa.

26. travanj 2024 10:33