StoryEditorOCM
RegionalVISOKI RANDMANI

Unatoč suši i ekstremno vrućem ljetu, obilje maslina na zadarskom području: "kraljica" berbe je oblica, odlično je rodila, kao u nekadašnja vremena!

Piše M. Kalajžić
8. studenog 2022. - 21:12

Na zadarskom području masline su odlično rodile, iznad očekivanja, s obzirom na iznimno dugo sušno razdoblje. Randmani su dobri, a kvaliteta maslinovog ulja odlična. Posebno je dobro rodila autohtona sorta oblica, koja je „kraljica” ovogodišnje berbe koja još uvijek traje.

Dipl. ing. agr. Željko Pavlović, stručni savjetnik za maslinarstvo u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede na zadarskom području kaže kako prve procjene pokazuju odlične rezultate iako očekivanja nisu bila visoka s obzirom na sušu od travnja i ekstremne temperature ovoga ljeta.

- Nakon oborina u rujnu, masline su se dobro oporavile, posebno naša autohtona sorta oblica. Procjene su vrlo dobre, posebno za oblicu koja je pokazala odlične rezultate. Na većini područja u Zadarskoj županiji, od benkovačkog kraja do priobalnog dijela, osobito na dubljim, plodnim tlima, nakon suša i smežuravanja ploda s prvim oborinama maslina se ipak oporavila i urodi su viši od očekivanja. Ostale sorte pokazuju različitu situaciju, ovisi o tlu, navodnjavanju, primjeni agrotehničkih mjera i sl. - kaže Pavlović.

Najveći problem je na dijelu priobalja i otoka, pogotovo na kamenitim tlima južnih strana Pašmana, Ugljana, Dugog otoka... - Tu su autohtone sorte oblica i grandućela pretrpjele dosta šteta. Suša je tamo napravila svoje, plodovi su smežurani i došlo je do otpadanja ploda. Na ostalim područjima su prinosi iznad očekivanja. Mi smo za ovu godinu procijenili prinose na 9,5 tisuća tona ploda za Zadarsku županiju. Prema trenutnom stanju, moglo bi to biti čak i više, što će se znati preciznije kad berba završi. Randmani su u počecima bili oko desetak posto, a sad su već negdje od 13 do 16 posto, što ovisi o poziciji, tlu, gnojidbi, rezidbi, navodnjavanju i sl. Uglavnom na dubljim, plodnim tlima situacija je dosta dobra, oblica se dobro oporavila, odlično rodila i pokazala otpornost i u ekstremnim uvjetima. Bolesti nije bilo, nešto maslinove muhe primijećeno je tijekom rujna i početka listopada. Maslinova muha dosta se lovila u priobalnom dijelu, na lokacijama Kožino, Petrčane, područjima uz more, ali u konačnici niti to nije rezultiralo nekom većom štetom, tako da je ukupno gledano zdravstveno stanje bilo jako dobro. Može se očekivati da će i kvaliteta ulja biti na visokoj razini – zaključio je Pavlović.

03. svibanj 2024 06:19