StoryEditorOCM
RegionalNIJE NEGO

Uprava Wolta: Tvrdnje iznesene na prosvjedu dostavljača nisu istinite

Piše Hina
2. ožujka 2023. - 17:46
Zagreb, 020323. Kuzminecka 10a. Dostavljaci Wolta prosvjedovali su ispred sjedista tvrtke zbog neslaganja s njenom politikom i potrazivanja za povecanjem naknada dostave od 30 posto.Goran Mehkek/Cropix

Uprava Wolta ustvrdila je u četvrtak da tvrdnje koje su tijekom prosvjeda njihovih dostavljača iznijeli saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, predsjednik Novog sindikata Mario Iveković i sami dostavljači nisu istinite, te da mogu ugroziti reputaciju tvrtke.

"Žao nam je što je Wolt iskorišten za prikupljanje političkih bodova određenih predstavnika političkih stranaka", stoji u priopćenju koje je potpisao generalni direktor Wolta Zagreb Marin Šušnjar.

Izrečene izjave mogu ugroziti reputaciju tvrtke te se Woltovi korisnici već sutra mogu okrenuti drugoj platformi, što bi ugrozilo budućnost svih partnera dostavljača, a ne samo onih koji su izašli na prosvjed, upozoreno je.

Wolt posluje zakonito i nije odgovoran što su stupanjem na snagu novih zakonskih regulativa dostavljači dužni plaćati doprinose državi u punom iznosu, tj. u skladu s brojem sati koje odrade, navodi se uz napomenu kako Wolt nije poslodavac dostavljačima, već je to tvrtka posrednik, tj. agregator koji s njima sklapa ugovor o radu.

Manja neto primanja dostavljača Uprava objašnjava kao rezultat inicijative državnih institucija da se zakonski uredi rad platformi, čime će Hrvatska biti prva zemlja u EU koja u svom radnom pravu ima zakonsku regulativu rada putem platformi.

Na optužbe da Wolt radije zapošljava strance umjesto hrvatskih radnika i da nije proveo test tržišta rada Uprava ponavlja da dostavljači nisu njihovi zaposlenici jer ih zapošljava agregator. "Wolt ne radi razliku između stranih i domaćih radnika ni na koji način - plaćanja su ista za sve, kao i način rada putem aplikacije", poručuju.

Test tržišta rada proveo je Zavod za mirovinsko osiguranje, nakon čega je dozvolio uvoz radne snage iz drugih zemalja jer hrvatsko tržište ne može zadovoljiti potrebe za radnicima.

U vezi tvrdnje da agregatori ne postoje u drugim zemljama Uprava odgovara kako većina digitalnih platformi u svijetu posluje upravo preko tvrtki posrednika ili agregatora.

Pritom platforma služi dostavljačima kao sredstvo za rad, a agregatori pomažu platformi oko regrutiranja i zapošljavanja dostavljača s obzirom da to iziskuje znatne operativne i administrativne kapacitete, pojašnjuju.

Neistina je i da se radnici prikriveno zapošljavaju bez ikakvog ugovora jer svaki dostavljač s tvrtkama posrednicima ima ugovor o radu i s njima direktno dogovara radne uvjete, tvrdi Uprava.

Dizanje cijene rada rezultat je standardne procedure kada postoji veća potražnja za uslugom dostave, što se danas dogodilo jer je padala kiša, pa to nije bio pokušaj odvraćanja dostavljača od prosvjeda, navodi se u priopćenju.

05. lipanj 2023 21:20