StoryEditorOCM
RegionalBUNI SE I SINDIKAT

Upravi Zatvora u Splitu prijeti smjena:od 44 zaraženih u svim hrvatskim zatvorima, čak je 41 na Bilicama. Policajac morao raditi usprkos simptomima...

Piše Katarina Marić Banje/sSD
4. ožujka 2021. - 18:26

Nakon što je Zatvor u Splitu postao žarište zaraze koronavirusom s 56 pozitivnih nalaza, što službenika, što osoba lišenih slobode, iz Sindikata pravosudne policije Hrvatske smatraju da se treba utvrditi odgovornost uprave navedene ustanove.

– Od Ministarstva pravosuđa i uprave, zatim državnog tajnika Josipa Salapića te pomoćnice ministra za zatvorski sustav i probaciju Jane Špero čekamo odgovor pa ćemo najvjerojatnije zatražiti smjenu Uprave tog zatvora.

Imamo saznanja da se naš kolega nije osjećao dobro te je tražio da ide kući. Nisu ga pustili već je radio dva dana sa simptomima, a testirali su ga sada, kada i sve ostale, i došao mu je pozitivan nalaz – kazao nam je Armin Tatarević, predsjednik Sindikata, te dodao:

Visoke plaće, niska pozornost

– Znači, on je zaražen koronavirusom radio, kretao se po radnim mjestima unutar zatvora i među kolegama. Zar je onda čudno da se virus proširio? Smatramo da to pokazuje da se u Zatvoru u Splitu ne poštuju epidemiološke mjere i da rukovodeća struktura ne radi kako treba posao za koji dobivaju visoke plaće.

Jasan pokazatelj je i činjenica da sada u tom zatvoru ima više zaraženih nego u svim ostalim zatvorima u Hrvatskoj. I osoba lišenih slobode i pravosudnih policajaca. Na neodgovorno ponašanje Uprave je sigurno utjecao i kroničan nedostatak pravosudnih policajaca, zbog kojeg im je nužan svaki čovjek – zaključuje Tatarević.

Od Ministarstva pravosuđa i uprave zatražili smo podatak koliko je ukupno zaraženih osoba u svim kaznionicama i zatvorima u hrvatskoj.

- Na dan 4. ožujka u svim kaznionicama i zatvorima Uprave za zatvorski sustav i probaciju ukupno se nalaze 3594 osobe lišene slobode, od kojih su 44 pozitivne na koronavirus. Od ukupno 2700 službenika i namještenika Uprave za zatvorski sustav i probaciju, 16 ih je pozitivno na  koronavirus - odgovorili su nam.

U zatvoru na Bilicama je zaražena 41 osoba lišena slobode i 15 službenika zatvora. Osim toga je u samoizolaciji 39 osoba lišenih slobode te jedan zatvorski službenik. Donekle je zbunjujući mali broj službenika u samoizolaciji, s obzirom na to da je obično broj kontakata od zaražene osobe u najmanju ruku dvostruko veći od broja oboljelih, a često i višestruk.

image
Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav
Darko Tomaš/Cropix

Primjerice, prošle godine kada je krajem ožujka utvrđeno da je pozitivan jedan pravosudni policajac splitskog zatvora, u samoizolaciji je bilo 19 njegovih kolega. Stanjem na Bilicama nisu zadovoljni ni odvjetnici koji su već upozoravali na nepoštivanje mjera za suzbijanje zaraze.

– Još prošle godine sam na proljeće upozoravala i tražila da se postupi sukladno preporukama epidemiologa. Mjere koje su se tada provodile bile su neprimjerene, a nije bolje ni sada. Sramotno je kada dolazite na susret s klijentom u zatvor da vas dijeli pleksiglas koji je prljav do te mjere da sam morala sama raditi dezinfekciju.

Ne čiste se niti slušalice preko kojih razgovaramo niti ima antiseptika u prostoriji. Ja sam ovakav proboj zaraze i očekivala. Interesantno je da se to dogodilo baš u našem zatvoru - kazala nam je odvjetnica Doris Košta.

Ona je još u ožujku prošle godine u pismu Vladi, Stožeru, Ministarstvu i Upravi za zatvorski sustav tražila bolje mjere zaštite istražnih zatvorenika. Njezin klijent Jerko Pirić, optužen za naručivanje ubojstva Karmelina Fistanića u Omišu, je s još nekoliko osoba lišenih slobode tada štrajkao glađu zbog loših uvjeta. Nakon tri dana su dobili sredstva za dezinfekciju i čistu posteljinu te su ih rasporedili u druge sobe, čime su dobili veći prostor.

Međutim, gotovo isti dan u Remetinec u Zagrebu prevezeni su kolovođe štrajka, među kojima Pirić i Željko Melvan, optužen za ubojstvo Vedrana Marendića (53) zvanog Sarun u Splitu. Jerko Pirić je vraćen u Split prije četiri mjeseca kako bi bio na optuženičkoj klupi sa Stipom Ringwaldom i Vladom Zolotom.

Još jedan splitski odvjetnik je zgrožen stanjem na Bilicama, gdje ima brojne klijente.

Zaziru od telefona

– Stanje je katastrofalno i praktično je nemoguć rad branitelja i organiziranje obrane budući da nema neposrednog kontakta. Ozbiljan je psihološki problem za okrivljene, moje klijente, upravo kontakt telefonom.

Naime, 90 posto dokaznih radnji je slušanje telefona, a kada imaš okrivljenog s kojim možeš jedino tako razgovarati kada ga posjetiš u zatvoru, kod njega postoji krajnje visoki stupanj nepovjerenja tijekom takvog razgovora. Osim toga, to nije takva komunikacija da jamči nepovredivost prava obrane na tajnost – kazao nam je odvjetnik Vinko Ljubičić.

Osim prljavih prostora za posjete, saznajemo da se i nakon tuširanja osoba koje su pozitivne na koronavirus ne dezinficiraju sanitarni čvorovi. Isto tako se rijetko ili nikako ne dezinficiraju ni ostale prostorije, a ne pazi se ni na ostale mjere. To objašnjava kako se zarazio i istražni zatvorenik koji je bio u izolaciji od ostalih, sam u ćeliji i prilikom šetnji.

Jeo je u svojoj sobi, a viđao je jedino po jednog pravosudnog policajca koji bi mu donosio obroke. Za razliku od toga, u Remetincu sve se dezinficira svaka dva sata, saznajemo od pravosudnih policajaca. Zagrebački zatvor na skrbi ima 800 osoba lišenih slobode i ne smiju ni u kom slučaju dozvoliti proboj virusa.

SVALININ SUKOB INTERESA Upravlja zatvorom u kojem joj radi i suprug


Zatvor u Splitu vodi upraviteljica Ana Svalina, koja je na to radno mjesto imenovana u ožujku prošle godine. Prije toga je bila voditeljice Odjela tretmana, a na Bilicama je do imenovanja na čelnu poziciju radila 14 godina.

Jedan od prijepora prilikom njezina izbora je bio da je u istom zatvoru zaposlen i njezin suprug Jakov Svalina, voditelj Odsjeka za vanjsko i unutarnje osiguranje. Smatralo se da se radi o sukobu interesa. Nadalje, smatralo se da je kao voditeljica Odjela tretmana bila odgovorna i za odluke o smještaju Kristiana Vukasovića (18) iz Jesenica.

Radilo se o mladiću s poteškoćama u razvoju s utvrđenim invaliditetom i ADHD-om, koji je unatoč tome smješten u istražni zatvor u kojem je proveo četiri mjeseca. Tijekom tog perioda je tri puta upućivan u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu, gdje bi bio po dva tjedna pod tretmanom lijekova prepisanih od psihijatara.

Svaki put je vraćan u splitski zatvor u ćeliju u kojoj su ga čuvali ostali zatvorenici 24 sata dnevno, kako je izjavio tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. I tada je na čelu Uprave za zatvorski sustav bila Jana Špero, koja je na toj funkciji i danas.

Unatoč cjelodnevnom čuvanju od cimera, Kristian Vukasović je iz zatvora na Bilicama izišao u moždanoj komi početkom kolovoza 2019. godine i umro tri tjedna kasnije u KBC-u Split. U istražnom zatvoru je bio zbog četiri požara koja je izazvao u okolici svoje kuće u kojem je izgorjelo pet maslina, nekoliko borova i dva hektara niske trave i raslinja.

20. travanj 2024 12:10