StoryEditorOCM
RegionalUJE ZLATA VRIDNO

Urod maslina u Dalmaciji prepolovljen: sušno ljeto učinilo je svoje. Oni koji još nisu bili u berbi moraju voditi računa o jednoj važnoj stvari

Piše PSD
31. listopada 2020. - 22:46

Iako skromno, poteklo je 'zlato' iz preša dalmatinskih uljara. Dok su u Istri masline pobrane još krajem rujna, u većini dalmatinskih maslinika berba je u tijeku. Nažalost, predviđanja nisu najsjajnija - zbog sušno ljeto i visoke temperature ostavile su posljedice na masline pa je urod prepolovljen ove godine.

Potvrđuje nam to i Milan Karmelić, maslinar iz Bola koji je upravo završio berbu svojih stotinjak maslina na Braču.

- Ubra' sam pola tone manje nego lani. To je oko 250 litara uja za razliku od prošlogodišnjih 500 litara. Lani je za litru trebalo manje od 5 kila, a sad 9. Ipak, osobno mogu biti zadovoljan jer koliko čujem, rezultati iz bračkih maslinika neće biti baš najbolji što se tiče količine. U uljari su mi se čudili koliko sam donio. Valjda su moje stare masline naučile na sušu. Najboje su rodile oblice, pa leccino, a levantinke onako.

Održavam ih redovito, bez ikakve kemije, samo organski - govori nam Karmelić očekujući da će s obzirom na cijelu situaciju i cijena za litru ulja biti veća nego lani. Srećom, uljare nisu mijenjale cijene pa naplaćuju 1,20 kuna za kilo, odnosno kunu ako donesete više od tone, no pitanje je što će biti s maloprodajom za koju predviđaju da će nuditi litru za 90 kuna. Sama kvaliteta je individualna, jer oni koji su na vrijeme zaštitili masline, imat će vrhunsko ulje.

Milan je obrao masline uz pomoć jednog Slavonca, jednog Bračanina i 7 Filipinaca. Teško je naći radnu snagu. Prošlih godina na otok bi stizali turisti u ovo doba koji bi po povoljnim aranžmanima mogli provesti par dana na Braču i priključiti se berbi maslina. Ove godine, nema turista zbog pandemije.

Slično nam priča i Mira Milišić iz Solina, čija je obitelj ima par desetaka stabala.

- Ubrali smo svoje plodove i osigurali godišnju zalihu ulja. Ispalo je 7 kila za litru, a na kraju dobili ulja taman za našu obitelj. Lani je bilo puno više ulja, ali opet smo zadovoljni jer ćemo imati za svoje potrebe, bez da kupujemo - kazala je.

I stručnjaci očekuju kako će ove godine urod biti oko 50 posto od lanjskog koji je bio prosječan.

Dr. sc. Tatjana Klepo iz kaštelanske udruge Mastrinka, ujedno i djelatnica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, potvrdila nam je kako se ove godine očekuje manji urod nego lani zbog nepovoljnih vremenskih prilika, napada maslinovog moljca i muhe.

- Najteže je pogođeno područje Donjih Kaštela, gdje je krupa napravila velike štete u maslinicima, ali i u cijeloj poljoprivredi, pa je očekuje i 80 posto manji urod maslina nego lani na tom području. Iznimka su maslinici Agencije za poljoprivredu i hranuu Kaštel Štafiliću gdje će kako stvari stoje, biti, rekordna berba. Tu su posađene strane sorte, manjih stabala prilagođene gustoj sadnji, pa je to razlog što se očekuje dobar urod - kazala je dr. sc. Klepo.

Savjetovala je svim maslinarima da iskoriste aktualno toplo i suho vrijeme za berbu.

- Nikako brati masline po kiši, a i jutarnju rosu treba izbjegavati te čekati da se plodovi osuše jer u suprotnom može doći do infekcije. Nakon berbe obavezno treba stabla zaštititi bakrenim sredstvima - savjetuje ova stručnjakinja.

image
Maslina je neobrana...
Nikša Stipaničev/Cropix
17. travanj 2024 18:47