StoryEditorOCM
RegionalZDRAV ŽIVOT

Uskršnje izdanje najpopularnije biciklijade u Zadarskoj županiji okupilo je oko 400 biciklista i ljubitelja biciklizma

Piše Kažimir Škrbić
10. travnja 2023. - 22:22

Uskršnja biciklijada od Zadra do Vira okupila je po lijepom i sunčanom vremenu oko 400 sudionika, pa je 32. izdanje ove tradicionalne manifestacije podsjetilo na neke od najljepših druženja biciklista i rekreativaca u Viru tijekom proteklog desetljeća. Trg svetoga Jure bio je više nego solidno ispunjen, grupa Zaratino raspoložena za stvaranje plesne atmosfere, pa su se ljubiteljima biciklizma na glavnom virskom trgu i šetnici Jadro pridružili brojni virski vikendaši i gosti otoka. Anđelka i Filip Androšević potegnuli su iz Austrije kako bi blagdane proveli u Viru.

– Uglavnom na otok dolazimo vikendima ili praznicima. Inače smo iz Slavonije, ali radimo u Austriji. No kada odemo u mirovinu, a bit će to ove godine, selimo se na Vir – kaže gospođa Anđelka. Unatoč dobrom životu u Austriji, Androševiće je, kaže Anđelka, uvijek nešto vuklo u Hrvatsku.

– Djeca su nam u Austriji, ali otkad smo kupili kuću na Viru, jedva čekamo na odmor. Kupili smo kuću sredinom 1990-ih kada smo se šetali otokom i odmah osjetili privlačnost – dodaje Anđelka objašnjavajući ljubav prema otoku. Nije to, dakle, bilo slučajno, baš kao što sretni dobitnik nagradnog Mountain Bikea nije slučajno dobio glavnu nagradu. Riječ je o Kristijanu Pušiću, devetogodišnjem učeniku Bartola Kašića iz Zadra koji je s bratom i mamom, gospođom Larisom, prvi put vozio biciklijadu od Zadra do Vira.

– Očekivao sam nagradu – hladnokrvno kaže Kristijan koji je tradicionalnu virsku biciklijadu odvozio prvi puta.

– Imam već jedan bicikl, ali će od danas ovaj nagradni iz Vira biti glavni – dodao je zadovoljni devetogodišnjak. Spletom okolnosti, Pušići su sretno odvozili biciklijadu jer je legendarni zadarski biciklistički as Šime Bajlo u zadnji objasnio Larisi kako se mijenjaju brzine na biciklu. Neumorni Bajlo pozdravio je bicikliste na Branimirovoj obali u Zadru, a potom se automobilom zaletio do otoka kako bi upio dio biciklističkog šušura za koji su bili zaslužni destinacijska menadžment kompanija Vir turizam, virska Turistička zajednica i Općina Vir kao utemeljitelj biciklijade od Zadra do Vira. Restoran Kotarina priredio je više

od 400 porcija pašte bolonjeze, kako bi svi ljubitelji biciklizma i prolaznici imali dobru okrjepu.

– Sretan sam što se na biciklijadi okupio zaista veliki broj ljubitelja biciklizma i što za Uskrs imamo jednu od najmasovnijih i najljepših biciklijada u posljednje vrijeme. Naša je ideja uvijek sadržana u promociji rekreacije i zdravog načina života te otoka Vira kao izletničke i obiteljske destinacije – kazao je načelnik Općine Vir Marino Radović. Iz ruku virskog načelnika izvučeni su ostali dobitnici nagrada, odnosno devet kompleta biciklističke opreme dobili su: Filip Brajan, Nina Polić, Darko Polić, Anamarija Maržić, Rok Domić, Lothar Fonbach, Goran Funčić, Lovro Grbić i Hrvoje Petani. Biciklijada je organizirana uz pomoć Biciklističkog kluba Zadar, zadarske Prometne policije, Službe Hitne pomoći, virske kompanije Taxi Vir te virskih komunalnih poduzeća Vir održavanje i Čisti otok.

28. travanj 2024 12:10