StoryEditorOCM
RegionalNOVA KNJIGA

Uz europski dan prebrojavanja ptica predstavljene "Ptice Ninske lagune"

Piše Ministarstvo turizma
14. listopada 2020. - 13:17

U izdanju Turističke zajednice grada Nina predstavljena knjiga "Ptice Ninske lagune"- priručnik za očuvanje prirode i promatranje ptica, autora Gordana Lukača i Marije Dejanović, objavljena financijskom podrškom Zadarske županije, u nakladi od 500 primjeraka.

Predstavljanje je održano u okviru manifestacije 'Europski dan prebrojavanja ptica', koju već deset godina početkom listopada održava ninska turistička zajednica, čije je održavanje potaknuto titulom Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) koju je tada ponio Nin, pa je uz stotinjak uvrštenih postao jedno od mjesta održivog turizma Europe.

Za europski dan prebrojavanja ptica priređen je cjelodnevni program koji nije omelo niti oblačno i vjetrovito vrijeme. Najprije je u ranim jutarnjim satima održana edukativna nastava za učenike sedmog razreda Osnovne škole "Petar Zoranić" Nin predvođene profesoricom biologije Anom Čulina na lokalitetu Solane Nin. Poučavanje školske djece kako promatrati ptice i prigodno predavanje održao je ornitolog Vedran Lucić iz BIOM-a iz Zagreba.

Sudionici stručnog vođenja uživali su u promatranju ptica - mnogobrojnim patkama, bijelim čapljama, malim vrancima, jednom paru vlastelica koji još nisu odletjele prema Africi, a što je začudilo i samog biologa Lucića. Najzanimljivije je bilo poučavanje kako raspoznati tri vrste galebova prisutne u tom trenutku na solani. Ninski učenici su lako raspoznali dvije od tri vrste galebova te sve vrste ptica koje su vidjeli. To je razveselilo ornitologa Lucića i potvrdilo da desetogodišnje ulaganje u edukaciju u Ninu ima odjek među najmlađim stanovnicima drevnog grada.

Upravo su učenici bili ciljna skupina zbog kojih je napravljena knjiga "Ptice Ninske lagune" kao nastavak edukativnog procesa najmlađe populacije u ninskom kraju, jer su oni budući nositelji turističkog razvoja ovog područja i dobri čuvari jedinstvene hrvatske lagune.

Ornitolog Lucić je pojasnio: "Plitkih pješčanih obala s muljevitim područjima na istočnoj strani Jadrana ima jako malo. Takva su staništa porastom broja turista i pritisaka na obalna područja jako ugrožena u svijetu stoga je izuzetno važno za njihov opstanak napraviti optimalnu ravnotežu između gospodarskog korištenja prostora i korištenja od strane kritično ugroženih vrsta ptica kojima su takve obale nužne. Povećanjem spoznaje o kretanju ptica i njihovom gniježđenju na području solane i Kraljičine plaže, dolazi se do održivog razvoja turizma što je i u odrednicama EU direktive o staništima Natura 2000."

Upravo zbog velikog broja prijavljenih osoba iz područja ekologije i turističke struke, te poštivanja propisanih epidemioloških mjera, predstavljanje knjige o pticama organizirano je istoga dana u dva termina.

Predstavljajući ediciju "Ptice Ninske lagune" poznati hrvatski ornitolog Gordan Lukač rekao je: "Edukativna knjižica napravljena je kao priručnik za očuvanje prirode i promatranje ptica, korisna prvenstveno za učenike zbog čuvanja prirode, ali i za iznajmljivače jer je putokaz za oblikovanje turističke ponude promatranja ptica koja još nije razvijena u Hrvatskoj. Sadrži opisani položaj i prirodna obilježja grada Nina, Ninski zaljev i Ninska laguna, botanički važno područje IPA NIN, ekološko značenje Solane Nin, tekst o Ninu kao EDEN destinaciji, podatke o projektu Eko Park Ninska laguna, IUCN kategorije ugroženosti ptica. Tu su predivne fotografije i opis 25 najčešćih vrsta ptica koje se mogu vidjeti u Ninu, od običnih vrsta do onih egzotičnih poput vlastelice, vodomara, pčelarice i plamenca."

Recenzent biolog Lucić naglasio je "Laguna u Ninu jedinstveno je područje u Hrvatskoj i na istočnoj strani Jadrana, na nama je da to čuvamo ne samo za nas već i za budućnost. U Hrvatskoj ima 400 vrsta ptica, a od toga je na malom prostoru u Ninu, zabilježeno pola od ukupne brojnosti ptica, točnije evidentirano je ukupno 220 raznih vrsta.“

Naslovnicu knjige krasi fotografija ptice vlastelice - simbol Ninske lagune - autorska fotografija biologa Gorana Šafareka, dok je fotografija na stražnjim koricama s bujnom vegetacijom uz rijeku Miljašić jarugu, profesionalnog fotografa iz Nina Marina Stulića. Kvaliteti edicije doprinose fotografije ptica, uz već navedene autore u knjizi su fotografije profesionalnih fotografa Ive Pervana, Borisa Kačana i Marina Gospića, biologa Wilija Stanina i Roberta Stelke, te prijatelja prirode fotografa amatera Ivana Stulića, Olafa Papersa, Arlete Vidić, Ive Skočić i naposljetku autora same publikacije Lukača i Dejanović.

Nakon izlaganja prisutnima su podijeljene knjige i graničnici za knjige sa sloganom projekta "Eko park Ninska laguna". Projekt provodi lokalna turistička zajednica od 2012. godine u interesu razvoja birdwatchinga u kraljevskom gradu Ninu, s velikim turističkim potencijalom, od edukacije, izgradnje potrebne infrastrukture do promidžbe. Otada je održan niz predavanja o biljkama i pticama, snimljena su dva filma o promatranju ptica postavljena na You Tube, napravljen prospekt na hrvatskom i engleskom jeziku o ptici vlastelici, pokrenuta promidžba putem samostalne Facebook stranice te ostalih promidžbenih materijala i kanala promidžbe ninske turističke zajednice. Tijekom godina napravljen je dio drvenih edukativnih staza preko vrijedne prirodne baštine i Natura staništa, jedna osmatračnica za ptice, nekoliko informativnih ploča, a lokalna turistička agencija u svojoj ponudi ima turistički proizvod promatranja ptica.

"Godine 2010. pri izradi katastra značajnih Natura staništa biologinja Jasenka Topić je evidentirala 8 staništa Natura 2000. na području grada Nina i tada poučila nas turističke radnike o važnosti lokaliteta. Iste godine 2010. postavši EDEN - europska destinacija izvrsnosti, pokrenuli smo ekološke susrete u laguni organizirajući manifestaciju pod nazivom 'Europski dan prebrojavanja ptica'. Projekt se od tada razvija zahvaljujući suradnji s poznatim hrvatskim biolozima i ornitolozima volonterima, koji su kroz predavanja poučavali i u praksi pokazivali kako se vodi briga o ptičjem svijetu te način kako to silno prirodno bogatstvo oblikovati u turistički proizvod, tzv. birdwatching. Najave su da će turizam doživjeti trajnu promjenu i da više neće biti kao prije, ali Nin već sada koristi svoje komparativne prednosti i ekološke brendove (EDEN, eko certifikat soli ninske solane) te svoju promidžbu gradi na eko turizmu, a ninska priča o pticama imperativ je razvoja za destinaciju“, rekla je direktorica TZG Nina Marija Dejanović.

19. travanj 2024 04:34