StoryEditorOCM
RegionalNAKON NIZA PROSVJEDA

Veliki obrat: Inspektorat kazneno prijavio osobu koja je izdala dozvolu za hidroelektranu na Uni

Piše Jutarnji.hr
8. kolovoza 2024. - 17:53
Donja Suvaja, 250724. Vrelo na rijeci Uni kod Srba, gdje se trenutno odvijaju radovi na izgradnji male hidroelektrane, koji ostavljaju devastirajuce posljedice na okolis. Na fotografiji: Zvonimir Troskot.Zeljko Puhovski/Cropix

Državni inspektorat podnio je kaznenu prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu za gradnju privatne hidroelektrane u Donjoj Suvaji na izvoru rijeke Une i to zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, piše HRT.

Podnošenje kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru najavili su i predstavnici MOST-a, koji su na Vrelu Une održali konferenciju za novinare. Priopćenje Državnoga inspektorata prenosimo u cijelosti:

"Državni inspektorat zaprimio je nalaz upravnog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije nad radom Upravnog odjela Zadarske županije vezano za zahvat izgradnje male hidroelektrane ‘Una - mlin‘ u kojem je utvrđeno da nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, da nije zatraženo mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš prije izmjene i dopune lokacijske dozvole, da su rješenja kojima se utvrđuju vodopravni uvjeti izdana na temelju nepotpune dokumentacije nositelja zahvata.

S obzirom na navedeno i utvrđeno u inspekcijskom nadzoru, Državni inspektorat je za izdanu lokacijsku dozvolu i njezinu izmjenu i dopunu te za izdanu građevinsku dozvolu zatražio upravni nadzor Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i uz zahtjev priložio nalaz upravnog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

20. rujan 2024 03:24