StoryEditorOCM

"VERTIKALNI ANEKS" NFO-a U PAKOŠTANIMA I apartmani mogu biti dobra arhitektura

Piše PSD.
8. rujna 2014. - 17:31
marko(3)
Da gradnja novih turističkih apartmana u povijesnim jezgrama dalmatinskih gradova predstavlja pravi arhitektonski izazov, pokazuje primjer "Vertikalnog aneksa" u Pakoštanima za koji su njegovi autori, arhitekti Kata Marunica i Nenad Ravnić iz arhitektonskog biroa NFO, zaslužili ovogodišnju nominaciju Udruženja hrvatskih arhitekata za nagradu “Drago Galić” u kategoriji stambene arhitekture. Iako ih je nagrada ovaj put mimoišla, projekt NFO-a izdvojio se načinom na koji je riješio zahtjevan i vrlo aktualan projektantski zadatak i to uz bitno niže troškove po kvadratnom metru investicije od uobičajenog prosjeka koja iznosi oko 850 eura. Što u današnje vrijeme besparice nije nimalo beznačajna stavka, naprotiv!
- Zadatak je bio jako težak. Na uskoj parceli od oko šest metara, u gusto izgrađenom i zaštićenom središtu mjesta, izgraditi što veći broj komercijalnih apartmana s pogledom na more kao aneks postojeće obiteljske kuće na način da budući korisnici ne uznemiravaju domaćine, i to s minimalnim budžetom. Srećom, investitorica je osoba koja poštuje struku. Dala nam je svoje želje, ali bez crteža. Mi smo joj predložili nekoliko prijedloga i na kraju smo zajednički odabrali finalnu varijantu. Vjerovala je u nas uz uvjet da ne potrošimo previše novca, jer dobra arhitektura ne ovisi o količini novca koji se u nju ulaže. Ovo je bio jedan od onih zadataka koji bi se kolokvijalno mogao opisati riječima "kako u kantu od pet litara uliti deset litara" – kaže Kata Marunica.
Premda je projekt "Vetrtikalnog aneksa" napravljen još 2009. godine, zahvaljujući sporoj proceduri ishođenja dozvola, izgrađen je tek 2013. godine. Aneks ima prizemlje, dva kata i galeriju, ukupno tri apartmana zajedničke površine 160 kvadratnih metara. Bila je to prva realizacija ureda NFO koja je odmah privukla pažnju struke ali i lokalne zajednice u kojoj je naglo porastao interes za mlade arhitekte. Naime, njihov aneks koji se jednostavnim oblikovanjem izdvojio od kičaste okoline dobio je nadimak - "neboder".
- Reakcije? Objekt jako visoko kotira među iznajmljivačima, popunjenost je dobra, a investitorica razmišlja o širenju djelatnosti na predsezonu i postsezonu. Nevjerojatno je da se na tako izuzetno kvalitetnoj lokaciji uz samu obalu dogodila takva devastacija prostora. Zato je naša arhitektura očišćena od formalnih gesti izgleda kao instalacija u prostoru na koju ljudi pozitivno reagiraju. Štoviše, zbog svoje uske proporcije neki ga zovu i "neboder" – govori arhitektica.
Usred velike izgrađenosti i zasićenosti postojeće situacije različitim graditeljskim stilovima i ekspresijama nova dogradnja planirana je kao neutralni volumen kako ne bi dodatno gušila prostor, kaže Marunica. Pročelje aneksa prema ulici prati vijenac i nagib krova postojeće kuće, dok se južno pročelje potpuno otvara prema obali i pakoštanskom arhipelagu. Eksponiranost jugu i suncu, ističe, neutralizirana je dubokim loggiama i bijelim polutransparentnim griljama koje korisniku osiguravaju intimu, ali bez blokade pogleda prema van. Grilje se zimi mogu potpuno zatvoriti pa tako kuća postaje potpuno bijeli volumen, "konzervirana" za jake nalete vjetra i padaline.

Ivica Nevešćanin
Snimke: NFO


28. rujan 2023 02:36