StoryEditorOCM
RegionalKONTOV MUL

Vesna Borelli: Boli me kad vidim kako se ovdje odnosi prema zaštićenoj spomeničkoj baštini. Drago mi je jedino što moji stari to više ne mogu vidjeti

Piše AVŠ
15. listopada 2020. - 16:43

- Ja ne mogu promijeniti škure koje se raspadaju bez suglasnosti konzervatora, zapravo ne mogu niti kamen pomaknuti na ovom posjedu bez da mi oni to blagoslove. Na obiteljsku grobnicu mog djeda nisam mogla upisati njegovo bez posebne procedure, zbog čega sam na kraju odustala. A ovdje, na mulu koji je isto tako zaštićena spomenička baština, rekonstrukcija se vrši kako ne treba. Zašto za taj posao nisu potrebna posebna odobrenja Ministarstva kulture- govori nam Vesna Borelli, nasljednica obitelji Borelli koji su neposredno uz svoj ljetnikovac u Svetom Filipu i Jakovu prije 130 godina izgradili kameni mul s malim bazenom koji je za generacije mještana postao zaštitni znak i kultno mjesto. Kontov mul, kako su ga nazvali, izvan sezone se koristio kao privezište za male brodove dok se u ljetno vrijeme tamo održavaju vaterpolo utakmice i druga sportska događanja. U svojoj povijesti Kontov mul nikad do sada nije bio ozbiljno rekonstruiran, ali je zato više puta kroz povijest bio devastiran, što nasljednicu obitelji koja ga je izgradila posebno boli. Vesna Borelli, koja je odrasla u Italiji, a potom preselila u Kanadu, zadnjih sedam mjeseci živi u svetom Filipu i Jakovu, u obiteljskom ljetnikovcu koji je pod zaštitom konzervatora.

- Svaki put kad bih otišla do mula, brzo sam se vratila jer mi je teško to gledati. Drago mi je da nitko od mojih više nije živ da vidi što se ovdje radi i način na koji se odnosi prema onome što su oni ostavili u nasljeđe cijeloj zajednici. Ne mislim tu samo na ovu rekonstrukciju, već i na ono ranije kada su ga betonirali I napravili nepopravljivu štetu. I na to kako se sami mještani i turisti ponašaju, u smeću koje ovdje ostavljaju, od bačene ambalaže do čikova koji se gase između kamenih blokova- govori Borelli.

O rekonstrukciji Kontovog mula čija je prva faza sanacije vrijedna ukupno 1,1 milijun kuna, od čega 400 tisuća sufinancira Ministarstvo mora dok ostalo daje sama Općina Sveti Filip i Jakov, već smo pisali prije 20-ak dana kada su nam se obratili mještani nezadovoljni načinom na koji se izvode radovi. Ponovno smo nazvali nadzornog inženjera na tom projektu Željka Čirjaka, koji nam je prvi put rekao kako su mještani reagirali emotivno te kako su određenih propusta jest bilo, ali i kako su na vrijeme otklonjeni.

- Radovi na tom gradilištu su još uvijek u tijeku, sve je pod kontrolom i u redovitom kontaktu s nadležnim službama. Ja kao nadzorni inženjer stalno interveniram i zahtijevam da se posao, ukoliko nije napravljen kako treba, radi ponovno. Ali, sve ovo su normalne stvari na svakom gradilištu, sitne greške o kojima po meni ne treba pisati u novinama jer je to normalni dio procesa rekontrukcije. Ponavljam, sve je pod kontrolom, sve će biti izvedeno po pravilima struke i zaista ne treba raditi nikakvu senzaciju od toga- kazao nam je jučer nadzorni inženjer Čirjak.

19. travanj 2024 19:50