StoryEditorOCM
RegionalSNAGA PRIRODE

Video s društvene mreže i fotografije otkrivaju svu dramatičnost juga u Dalmaciji. Brod je skoro izbacilo na obalu

Piše PSD
4. studenog 2023. - 14:20

Olujno jugo u petak u Dalmaciji opravdalo je najavni crveni meteoalarm i stvorilo brojne probleme.

Vjetar je rušio stabla, u Šibeniku i rasvjetne stupove. More se izlilo na rive u Splitu, Šibeniku, Trogiru, Kaštelima, Segetu Donjem, u Starome Gradu i drugim mjstima na Hvaru, Braču i Čiovu...

image

U Makarskoj se zbog jake garbinade skakalo u more da se brodovi čvršće privežu

Ivo Ravlić /Cropix

Neke trajeketne linije nisu prometovale, trajekt s Lastova dva sata je čekao da može pristati u splitskoj trajketnoj luci. Plesale su brodice na vezu u Kaštelima i drugim mjestima, u Makarskoj se skakalo u more da se čvršće vežu brodovi. Fotografi koji vole snimati meteo prilike hrabro su izašli na teren, ali teško da je itko bolje uhvatio dramatičnost prizora od jednog korisnika Tik Toka, Dalmatino Dannyja, koji je u jednom dalmatinskom primorskom mjestu zabilježio udare vjetra.

image

Trenutak podizanja broda uvis
 

Screenshot TikTok Dalmatino Danny

Olujno jugo bilo je izazov i za membrane mikrofona, sreća da vjetar snimateljima nije odnio i mobitele iz ruku. Posebno je bio dojmljiv jedan trenutak kada je jugo u uspravni položaj podiglo brod s kabinom i skoro ga izbacio pljoštimice na obalu. Srećom nije, ali šteta je sigurno velika.

Objava na TikToku potaknula je brojne, pa i provokativne komentare: "Netko ne zna vezati brod...", "Problemi bogatih ljudi", "Božja kazna za sladoled od 7 eura", "Neka ste vi sve snimili, a niko da pomakne", "Savršen porat za jugo". "Šteta brodica"...

Velika kiša nastavila se u Dalmaciji i u subotu ujutro, srećom ne puše toliko jako jugo. Nadamo se da more neće prelaziti granice riva i da neće biti dramatičnih prizora i šteta kao jučer.

image

Jučerašnja šetnja Obalom kneza Trpimira u Zadru

Jure Mišković/Cropix
26. travanj 2024 11:52