StoryEditorOCM
RegionalTURISTIČKO HIT TRŽIŠTE

Vir se odužio Slovacima: otok predstavljen na gala prezentaciji u Bratislavi

Piše Kažimir Škrbić
26. siječnja 2020. - 23:02

Slovačka je za otok Vir prošle godine bila hit turističko tržište, pa je na gala prezentaciji Vira u Bratislavi na 26. ITF Slovakiatour sajmu za putovanja i slobodno vrijeme, ta činjenica bila ukrašena poput torte s jagodama. Cijela virska turistička delegacija na čelu sa zamjenikom načelnika Općine Vir Antonijem Vučetićem, općinskom vijećnicom Nikolinom Vučetić, direktorom virske Turističke zajednice Srđanom Liverićem, direktoricom destinacijske kompanije Vir turizam Kristinom Perić, direktorom poduzeća Vir održavanje Marinom Radovićem i voditeljem Turističke agencije Vir turizam Matom Čulinom, u Bratislavi je bila posuta zvjezdanim prahom, a otok Vir imao je status jedne od najomiljenijih turističkih destinacija.    

- Predstavljanje Vira putem turističkog filma bilo je iznimno dobro posjećeno, kao i cijeli naš event s cateringom kojega smo organizirali za posjetitelje, odnosno predstavnike slovačkih medija, turističkih agencija, turoperatora i naših poslovnih partnera - ističe direktor Liverić uspješnu virsku prezentaciju u Slovačkoj, na kojoj su bili veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Aleksandar Heina te direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice za Slovačku i Češku Dubravko Mihalić.

Slovaci su zahvaljujući sjajnim prošlogodišnjim brojkama postali četvrto virsko emitivno tržište u obje kategorije turističkog prometa, ujedno i s najvećim rastom noćenja i dolazaka. Tako je u 2019. godini sustav eVisitor zabilježio 13.955 dolazaka slovačkih turista na Vir s rastom od 8,74 posto (lani 12.833), dok je istovremeno ostvareno 118.398 noćenja s rastom od 9,01 posto (lani 108.612). Bolje brojke imaju samo Slovenci, Nijemci i Mađari, dok su Slovaci iza sebe ostavili Čehe, Austrijance, Poljake, Bosance i Hercegovce, Talijane i Šveđane – kao top 10 nacija na virskom turističkom tržištu. Najveći dio toga rasta i, uopće, turističkih brojki Slovaka na Viru čine dolasci i noćenja u komercijalnom smještaju, pa je čak 86,8 posto od svih dolazaka te 76,3 posto noćenja ostvareno u komercijalnom smještaju, uz rast od 9,4 i 9,3 posto. Zato je od velikog značaja za Vir na bratislavskom ITF-u bilo prisustvo partnera poput velikih putničkih agencija Cestovní kancelář Valaška, N.I.K. Slovakia i brojnih drugih, kao i nacionalnih televizija TV Joj ili regionalnih TV SEN Senica.

- Tijekom prezentacije i održavanja sajma ITF, oko štanda Vir turizma vladala je gužva. Naša stalna prisutnost na slovačkom tržištu te općenito dobar marketinški i agencijski posao kojega obavljamo već duži niz godina, zaista daju dobre rezultate. Vir je nadalje vrlo pozitivno percipiran kao turistička destinacija, pa procjenjujemo kako ćemo imati daljnji rast gostiju iz Slovačke - još napominje Liverić.

ITF Slovakiatour kao sajam za putovanja i slobodno vrijeme, jedan je od općenito vodećih sajmova u Slovačkoj za turističku industriju i ugostiteljstvo. Slovakiatour je prilika za predstavljanje turističkih proizvoda i usluga, kada svi posjetitelji mogu dobiti informacije od turoperatora, putničkih agencija, hotelijera i zrakoplovnih tvrtki kako bi mogli organizirati vlastite planove za odmor. Izlagači poput Vir turizma koriste sajam za interakciju s potencijalnim kupcima usluga i predstavnicima turističke industrije.

U DVIJE GODINE GOTOVO 30 POSTO RASTA NOĆENJA I DOLAZAKA SLOVAKA NA VIR
O rastu slovačkog turističkog tržišta na Viru najizravnije govore brojke ostvarene tijekom dvije posljednje turističke godine, kada su Slovaci u probili granicu od 10.000 dolazaka i 100.000 noćenja. Prošlogodišnjih 13.955 dolazaka slovačkih turista povećanje je od 29,9 posto u odnosu na 2017. godinu (10.742), a 118.398 noćenja Slovaka ostvarenih tijekom 2019. godine daje 28,6 posto više nego dvije godine ranije (92.049). Tako su Slovaci uz Slovence, Nijemce i Mađare, jedina nacija na otoku koja godišnje ostvaruje više od 100.000 noćenja i 10.000 dolazaka, s kontinuiranim turističkim rastom te rastućim poslovnim i prijateljskim vezama na otoku.  
28. ožujak 2023 06:40