StoryEditorOCM
RegionalDARIVANJE KRVI

Virski darivatelji su istinska vrijednost lokalne zajednice: "Pristupa nam sve više mladih ljudi koji su prepoznali naš rad i ciljeve"

Piše K.Škrbić
25. travnja 2023. - 12:55

Crvene ruže za pripadnice nježnijeg spola, a krv svima kojima je potrebna – poruka je s tradicionalne proljetne akcije darivanja krvi koja se u ponedjeljak održala u Viru. Akciji je pristupio 61 član i prijatelj UDDK Vir, a njih 50 uspješno je odradilo darivanje krvi. To je sasvim solidan rezultat za radni dan i gripozni Vir, jer je najmanje desetak članova otkazalo dolazak u općinsku vijećnicu gdje je organizirana akcija darivanja krvi. 

– Moramo biti zadovoljni s obzirom na okolnosti. Nastavili smo s održavanjem ove humanitarne akcije koju su pomogli sponzori i naši članovi. Darovana krv spašava živote, što je plemeniti cilj svake naše akcije koju organiziramo. Virski darivatelji su istinska vrijednost naše lokalne zajednice – kaže predsjednik virskog UDDK-a Goran Vicković.

image

darivanje krvi na Viru

K.Škrbić/Slobodna Dalmacija

Prema podacima Hrvatskog Crvenog križa, do 200.000 doza krvi prikuplja se u Hrvatskoj svake godine, no primjetno je kako je sve manji broj mlađih osoba uključeno u akcije darivanja. Posljedica je to, ističu u Hrvatskom crvenom križu, pandemijskih godina kada su mnogi darivatelji bili spriječeni odazivati se akcijama. Tada nije bilo moguće organizirati akcije u školama s maturantima, a to je često prvi doticaj mladih s darivanjem krvi. Pored toga, brojni mladi iselili su se iz Hrvatske tijekom posljednjeg desetljeća, pa je populacija darivatelja krvi u Hrvatskoj sve starija.

image

darivanje krvi na Viru

K.Škrbić/Slobodna Dalmacija

To je – upozoravaju u Hrvatskom Crvenom križu – sve ozbiljnija situacija u kontekstu samodostatnosti zaliha krvi i krvnih pripravaka. Vir zasad nema takvih problema, jer se posljednjih nekoliko godina novi članovi UDDK Vir kreću u rasponu od 18 do 34 godine.     

– Pristupa nam sve više mladih ljudi. Mislim da su prepoznali naš rad, dobru energiju udruge i  vrijednost ciljeva koje ostvarujemo – kaže Vicković navodeći kako je na jučerašnjoj akciji na otoku virskom UDDK-u pristupilo sedam novih članova, uglavnom dvadesetogodišnjaka. Tako su prvi put krv darovali Šime Dabičić, Bepo Vučetić, Melani Berić, Ivana Pejić, Matea Pejić, Matija Martinović i Ema Čepić. Posebna vrijednost jučerašnjeg druženja darivatelja je i činjenica da su dvije virske obitelji, Čepić (Božena, Filip i Ema) i Bulaja (Jure, Ivana i Ivan), sa svim svojim članovima sudjelovale u akciji te postale dio ove virske humanitarne priče.

Sudjelovali su još Filip Nekić (Dobrovoljno davalaštvo krvi), Antonela Mijolović, Iva Šimurina i Ema Barić (volonterke) u ime Gradskog društva Crvenog križa Zadar, medicinski tim Odjela transfuzije Opće bolnice u Zadru s liječnicom Nikolinom Perić, sestrom Sanjom Glavan i laboranticama Anom Milutin i Tinom Palekom te destinacijska menadžment kompanija Vir turizam kao sponzor. 

image

darivanje krvi na Viru

K.Škrbić/Slobodna Dalmacija
image

darivanje krvi na Viru

K.Škrbić/Slobodna Dalmacija

Ženska ruka virske darivateljske udruge

Na jučerašnjoj akciji darivanja u Viru, krv je uspješno darovalo 30 žena (60 posto) i 20 muškaraca, što je neobičan podatak s obzirom na nacionalnu statistiku i spolnu strukturu darivatelja krvi u Hrvatskoj.

Tako u ukupnom broju prikupljenih doza krvi u Hrvatskoj, udjel muškaraca iznosi čak 82 posto, a žena svega 18 posto, pa su najuspješnije sredine poput Zagreba (26 posto žena), Međimurske županije (25 posto), Zadarske županije (24 posto) i Varaždinske županije (23 posto) – tek neznatno popravljanje statistike. Među darivateljima u Hrvatskoj koji su prvi put darovali krv 62 posto su muškarci, a 38 posto žene, dok je od sedam novih članova UDDK Vir koji su jučer darovali krv, njih četiri (57 posto) bilo ženskog spola. 

– Na našim akcijama inače pristupa više žena nego muškaraca – potvrđuje ove statističke podatke predsjednik Vicković. Nije riječ samo o brojkama, ženska ruka i duša utkana je u svaku poru virskog UDDK-a. Tako je prije nepunih 13 godina osnutak UDDK Vir, tada darivateljskog aktiva, iniciran od strane Ivane Resetar i Barbare Buškulić. Ivana Šoše bila je prva tajnica UDDK-a, sadašnja je Lucija Vukoja.

Brojni ženski sastav virske udruge čine još Ljiljana Kapović, Barbara Buškulić, Tajana Markić, Katarina Martinović, Lucija Vukoja i Alida Bulić Cvitkušić u Upravnom odboru.

Blagajnica Udruge je Sandra Glavan, dok su članice Nadzornog odbora Anamarija Šikica, Marina Šporčić i Marija Srebrović Marelja. U Odboru za darivanje krvi su Ljiljana Kapović, Ivana Šoše i Snježana Lešković Hotko, dok je likvidator Ivana Raspović. Praktički 65 posto od svih bitnih formalnih funkcija potrebnih za uspješno djelovanje UDDK-a u Viru, pripada ženama.  

24. travanj 2024 11:31