StoryEditorOCM
RegionalDERE BURA

Vjetar divlja u Splitu i Šibeniku, ozlijeđen dječak, opasno na ulicama, vatrogasci jure na sve strane. Mogući i orkanski udari

Piše Hina
4. veljače 2023. - 21:54

Olujni vjetar koji od ranog popodneva puše na širem splitskom području stvara velike probleme, jedno je dijete lakše ozlijeđeno nakon što je zbog bure na njega pala klupa na kojoj je sjedio, oštećena su brojna vozila na koja su padale grane sa stabala, a zatvoreno je i nekoliko cesta.

Prva "žrtva" olujnog vjetra u Splitu bio je 11-godišnjak koji je bio na treningu s drugom djecom na pomoćnom igralištu. U jednom trenutku je bura snažno podigla klupu za rezervne igrače na kojoj je sjedio lakše ga ozlijedivši. Prebačen je u KBC Split no nakon što mu je pružena liječnička pomoć, te utvrđeno kako je nagruvan, pušten je na kućnu njegu.

Zbog opasnog vremena u Splitu ozlijeđen dječak: jaki nalet vjetra prevrnuo klupu na igralištu dok je sjedio na njoj

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

 

Zbog udara vjetra od 16.40 sati zatvorena je brza cesta Solin – Klis u oba smjera osim za osobna vozila. Zatvorene su i Ulica Domovinskog rata na križanju sa Solinskom i Dubrovačkom ulicom, te dio Hercegovačke ulice.

Razlog zatvaranja tih cesta na samom ulazu u grad Split je što, najvjerojatnije, s poslovnih tornjeva WestGatea Towersa i to manjeg nebodera na ulicu padaju krhotine, staklo i razni drugi predmeti.

 

Zbog bure zatvorena jedna od glavnih splitskih prometnica: opasni predmeti padaju po ulici, blokirana do daljnjega

 

image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix

U ulici Kroz Smrdečac je, po prvim informacijama i procjenama, oštećeno više parkiranih automobila od kojih je dio njih pretrpio znatnu štetu.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita imaju brojne dojave građana koji im javljaju situaciju na terenu, a dio ih traži pomoć.

Bura pokazuje zube i u Splitu, zbrajaju se prve materijalne štete: oštećeno nekoliko vozila, palo stablo na Marjanu

image
Čitateljica
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix

U Splitu je trenutačno tek 5 stupnjeva dok je dojam -1. Meteorolozi kažu kako je zbog iščupanih stabala, polomljenih grana i letećih krhotina koje "nosi" vjetar moguć i prekid prometa i opskrbe električnom energijom. Mjestimice su prisutni olujni udari bure i sjevernog vjetra, mogući su i orkanski udari, dok će se najjači udar vjetra kretati od 65 do 115 km/h.

Olujna bura izazvala probleme i u Šibensko-kninskoj županiji

Uslijed olujnih udara bure na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je u subotu nekoliko većih intervencija, tako je, prema informacijama Županijskog Centra 112, u Grebaštici potopljena jedrilica, dok je u Šibeniku olujna bura digla limeni krov i bacila ga na krov susjedne kuće.

U nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, doznaje Hina.

Olujni udari vjetra, prema mjerenjima Šibenik Meteo tima, objavljeni na internetu, dosezali su oko 95 km/h u samom centru Šibenika. Naleti orkanske bure osjetili su se i u drugim dijelovima Šibensko-kninske županije pa je tako u unutrašnjosti županije, u Kistanjama izmjeren udar vjetra od 64 km/h, a na otoku Žirje 70 km/h.

Za priobalno područje cijele Dalmacije, Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje ili upozorenje na izuzetno opasno vrijeme s jakim i vrlo jakim vjetrom, mjestimice olujnom burom i udarima vjetra između 65 i 130 km/h.

Lokaliziran požar kod Šibenika

Požar koji je u subotu oko 17 sati planuo na području Zablaća kod Šibenika lokaliziran je oko 19 sati, a gorjela je borova šuma, stabla masline i drveni stupovi nisko - naponske mreže, potvrdio je za Hinu zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Volimir Milošević.

Izgorjela je površina od oko četiri hektara, a požar, čiji je gašenje ometao jak vjetar, gasilo je 28 vatrogasaca JVP Šibenik i dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada Šibenika, sa deset vozila.

Prema informacijama operatera Centra 112 Šibensko – kninske županije, požar je planuo u poslijepodnevnim satima u kanalu svetog Ante uz šetnicu u uvali Minerska.

30. ožujak 2023 01:13