StoryEditorOCM
RegionalPRIČA IZ RAŽNJA

Vlasnici vile susjed je ‘primaknuo‘ kuću na samo 90 centimetara, a ona ne može ništa: ‘Gleda mi u pjat, ruši cijenu kuće i narušava privatnost‘

Piše PSD
22. veljače 2021. - 10:35

Kako (ne)funkcionira pravna država čak i onda kad sve nadležne službe u nizu barem prividno obave sve ono što spada u djelokrug njihova rada, svjedoči slučaj iz općine Rogoznica.

U uvali Stivašnica kod Ražnja, vlasnica vile "Emilly" Tina Vukušić tuži se na izvođača radova u neposrednom susjedstvu, koji se, ozbiljno šireći gabarite objekta mimo projekta, primaknuo njezinoj kući na samo devedeset centimetara.

- Što se kaže, gleda mi u pjat. Znači, umjesto da susjedne kuće budu udaljene najmanje tri metra, kako to nalaže zakon, ispalo je da se objekti gotovo pa dodiruju. Ovime ne samo što mi je ozbiljno srušena vrijednost kuće, nego je i trajno narušena privatnost kako moje obitelji, tako i naših gostiju - veli Tina Vukušić i objašnjava da je investitor vile u izgradnji tijekom prošle godine počeo punom parom nadograđivati objekt u širinu i visinu.

DORH i USKOK

Tini Vukušić smeta i komin, koji je, također suprotno zakonu, izgrađen na metar i deset centimetara od njezine kuće s bazenom koju iznajmljuje turistima.

- Napravio je više dodatnih prostorija i apartman koji je praktički kamuflirao zidom. Na apartmanu su vrata i prozor prekriveni kamenom - veli naša sugovornica, koja je izvoditelje radova ljudski upozorila da ne smiju graditi u vrijeme turističke sezone, od petnaestog lipnja do petnaestog rujna, no oni su je ignorirali. Nakon toga su uslijedile prijetnje, no USKOK je Tininu prijavu odbacio kao neosnovanu.

- Moja cijela obitelj živi od turizma, pa dok su oni obavljali radove u kući i "pilali" kamen izvan nje, što je stvaralo veliku buku i dizalo prašinu, nije bilo moguće iznajmljivati. Molila sam ih da to ne rade, međutim, oni su samo nastavili po svome dok ih prvi srpnja prošle godine nije zaustavilo komunalno redarstvo iz Rogoznice - kaže.

Gradilište je nekoliko puta obišao komunalni redar u pratnji policije. Već za prvog izlaska na teren naložio je da se ono zatvori, no radovi su nastavljeni, ali se na koncu, zahvaljujući upornosti prijavitelja, redara i policije koja je s njim bila u pratnji, od svega, ipak, odustalo.

Sukladno izdanim dozvolama, luksuzna vila trebala se sastojati od prizemlja i kata, no u stvarnosti je dobila još jednu etažu. Slučaj je prijavljen i Državnom odvjetništvu, Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju, te USKOK-u, što je rezultiralo time da sporni objekt nije dobio uporabnu dozvolu.

Nema uvid u spis

- Pisala sam i županu šibenskom Goranu Pauku i tražila da se u mom slučaju postupi po zakonu, što je zaista nakon toga i učinjeno. Ured za urbanizam nije izdao uporabnu dozvolu mom susjedu jer je kuća, koju namjerava kupiti, izvan gabarita za koje je izdana građevinska dozvola - konstatira Tina Vukušić.

Sredinom rujna prošle godine na teren je izišla i građevinska inspekcija. Investitoru je određeno da objekt u 120 dana uskladi s građevinskom dozvolom koju je ishodovao, no do sada se ništa nije dogodilo, iako je rok odavno istekao.

Osim toga što nije promijenjeno faktično stanje na terenu, Tina Vukušić kaže da nije jasno ni tko je pravi vlasnik vile. Naime, objašnjava nam, gradio ju je poduzetnik Mario Morić iz Rogoznice, no ona je, kako doznajemo, u međuvremenu prodana Lubomiru Koraviku, a nakon toga se za nju interesirao potencijalni kupac, no do realizacije kupnje, barem za sada, nije došlo.

Iako je Tina Vukušić poduzela sve da stane na kraj investitoru u susjedstvu koji je širio gabarite kuće mimo projekta na temelju kojeg je ishodovao potrebne dozvole, ništa se na terenu nije promijenilo.

Susjedi, ma tko bili, očito će joj i dalje "gledati u pjat" jer je teško očekivati da će se sporni apartman i komin uskoro ukloniti.

Kako se Tini Vukušić ne dopušta uvid u spis jer nije stranka u postupku, ostaje pitanje zašto investitor nije uklonio nezakonito podignuti apartman i komin, odnosno vratio objekt u prvobitno stanje kako mu je to naloženo i dokle će to tolerirati državne institucije?

Kako neslužbeno doznajemo, investitor je koristio mogućnost prolongiranja rokova pokretanjem upravnog spora i nada se da će se sporna gradnja, ipak, legalizirati, jer će se u međuvremenu mijenjati prostorni plan općine Rogoznica. No, sve i da bude tako, bez pristanka prve susjede, a to zakon jasno nalaže, dodatni radovi neće biti blagoslovljeni.

19. travanj 2024 04:36