StoryEditorOCM
RegionalNA KOJEM JE OVO DALMATINSKOM OTOKU?

Vodimo vas u kontroverznu kuću o kojoj priča cijela Hrvatska

Piše Korana Sutlić
15. listopada 2019. - 17:33
Aerial lifestyle

U oazi mediteranskih mirisa i cvrkuta ptica, nedaleko od morskog prostranstva, na jednom se otoku u Dalmaciji smjestila netom završena vila, koja je rapsodija arhitektonskog i umjetničkog stvaralaštva. Sve je ovdje u svojoj raskošnoj ljepoti - gotovo kao iz nekog drugog svijeta, daleko od briga i gradske vreve, napravljeno samo s jednim ciljem, da ispuni sva očekivanja znalaca visokog standarda i hedonista - piše Jutarnji.hr.

Impresivno skulpturalno pročelje nalik na brušeni dijamant djelo je ruku vrsnog beogradskog akademskog umjetnika Saše Ivanovića, stvoreno u suradnji s vlasnikom i projektantom. Kreirana je forma koja je naizgled kao okvir kuće, ali je zapravo umjetnička instalacija koja ima izravan utjecaj na čula i emocije.

 

- Promatranje djela odvest će vas na čudna putovanja i dovesti u mir i spokoj, otrgnuvši vas iz opterećujuće svakodnevice otkidajući dragocjen dio vremenskog životnog tijeka u službi nečeg vrijednog - opisao je umjetnik Ivanović djelo nastalo u prirodi.

Tvrtka Kumal iz Zagreba za potrebe pročelja razvila je specijalne blokove materijala EPS-a iz kojih je onda Saša Ivanović s timom izbrusio skulpturalne oblike. Modelirao je materijal prema sjenama sunca, brusio je golemi bijeli dijamant, radeći na njemu intenzivno mjesec i pol dana.

Skulpturalno pročelje djelo je beogradskog umjetnika Saše Ivanovića koji je materijal - EPS, modelirao prema sjenama sunca, a cijeli je pothvat trajao mjesec i pol dana

  

 

Specifičnost je vile da se iz svake sobe gleda na more, a iz nekih prostorija i s terasa vide se i susjedni otoci ili obala. Kuća veličine 360 kvadrata, koja može funkcionirati kao dvije zasebne jedinice, smještena je na zemljištu veličine 1100 kvadrata i ima 550 kvadrata vanjskih terasa. Atraktivnost dodatno daju dva velika bazena od 40 kvadrata. Do obližnje šljunčane plaže stiže se šetnjom dugom kilometar i pol, na koju se može privezati brod. U okružju nema susjednih kuća te je gostima osigurana privatnost i mir. Ispod i iznad kuće je stari suhozid, jer u davnim su vremenima ovdje bila polja s plodnom zemljom, a sad je tlo pokrila makija, raste drveće, bor, hrast...

U kući na osami koja se prostire na čak 360 kvadrata mogu boraviti dvije generacije iste obitelji, a da su pritom izolirane jedna od druge

  

Ulazimo u gornji objekt kuće čiji poseban eksterijer vjerno u unutrašnjosti prati luksuzna oprema, baš kao i u nižoj smještajnoj jedinici. Ukupno je u kući kvadrat i pol hodnika. S ulaza se gleda na veliki dnevni boravak i kuhinju. Dnevni prostor sadrži elegantni trosjed, fotelju, tabure i dva stolića, sve je vrlo atraktivna izgleda, u toplim tonovima. U kuhinji je otok s visokim sjedenjem, a svi su aparati skriveni, da se ne naruši jednostavnost uređenja. Nigdje u kući ne vide se klima-uređaji.

 

 

Bazeni su obloženi tamno- sivom keramikom a iz njih se baš kao iz kuće pruža senzacionalan pogled

  

 

 

- Dnevni boravak spaja se s terasom na kojoj je dugačak veliki stol, jer kuća je namijenjena za boravak ljeti i tu je glavni prostor za sjedenje i uživanje. Namještaj na terasi je vrhunskog dizajna, prati dojam pročelja. Ovdje je, naravno, i prostrani bazen - opisuje nam vlasnik.

 

 

Na vrhu objekta je spavaonica veličine 35 kvadrata s raskošnim velikim krevetom, vizualno otvorenom kupaonicom s black out zavjesama, zahod ima vrata, a kada je na otvorenom. Soba ima i mali privatni vrt okružen zelenilom. Na srednjoj etaži dvije su jednako velike spavaće sobe s kupaonicama. Svaka soba u kući uređena je kao priča za sebe i pruža gostu profinjen i ugodan dojam. Gornja jedinica kuće ima četiri kupaonice. Druga terasa, na srednjoj etaži, uz vrhunski pogled također ima dugačak stol.

Dvije moguće smještajne jedinice kuće slično su uređene, odnosno stilski ujednačene.

- Ovdje, recimo, mogu boraviti dvije generacije iste obitelji, a da su pritom izolirane jedna od druge. Primjerice, s gornje terase kuće na uzvišenoj poziciji ne vidi se donja terasa drugog objekta. U obje jedinice ulazi se izravno u prostrani dnevni boravak. Svaka ima dvije terase i roštilj. Bazen u gornjem objektu smješten je pola metra od dnevnog boravka, s efektom infinity bazena spojenog s morem s terasom na površini od 150 kvadrata, a u donjem je nešto veća terasa od 170 kvadrata. Bazen je pet metara udaljen od dnevnog boravka kako bi se mogla organizirati manja događanja za oko 60-ak osoba. Također ima infinity efekt - opisuje nam vlasnik i dodaje da donja jedinica ima dvije spavaće sobe u prizemlju i tri kupaonice.

 

Veliki dnevni boravak, kojim dominira neobičan šank te upečatljivi sivi kauč i modernistička rasvjetna tijela, kroz veliku staklenu stijenu ima izlaz na terasu s bazenom i namještajem koji prati liniju pročelja

  

 

 

 

 

Za uređenje bazena korištena je tamno siva keramika, no boja vode kad je pun ima plavu boju. Specifičnost uređenja interijera je u tome da se u kući mogu vidjeti mnoga umjetnička djela, velike slike Saše Ivanovića.

- Njegove slike bile su mi inspiracija pri nastanku projekta. Kad smo se upoznali i kad sam ih vidio prvi put, autor mi je rekao da ne postoji mjesto dovoljno dobro da bi ih negdje trajno izložio i prodao. To mi je bio izazov - smije se vlasnik.

 

Sav namještaj obložen je sivkastim grigio ogledalima, što daje elegantan dojam. Staklene plohe visine su tri metra, kao i ormari. Puno je otvorenih prostora kako bi se interijer sjedinio s vizurama okoliša.

- Kuća je opremljena vrhunskom tehnikom i sigurnosnim uređajima. Ima čak antidrone sustav za obranu privatnosti - dodaje on.

Pokraj objekta je parkiralište za pet vozila. Za zabavu gostiju nudi se vinski podrum s najboljom ponudom stranih i domaćih vina, šampanjaca i drugih pića. Gostima je u ponudi i angažman vrhunskih majstora kuhinje iz restorana. Moguće su ture obilazaka helikopterom i transfer do zračne luke, izleti brodom. Sve je na vrhunskom nivou usluge i ponude, za što je zaslužan vlasnik koji je mnogo putovao svijetom i skupljao iskustva u najkvalitetnijim turističkim mjestima visoke klase. Pohvalio je, za kraj, lokalne izvođače koji su nekoliko puta spasili stvari pri gradnji objekta.

 

 

- Čitav projekt i njegov završetak bio je ugrožen zbog velikih manjkavosti u glavnom projektu što je naknadno riješeno - rekao je vlasnik vile.

Kuća se financirala uz pomoć Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije programa sredstava Europske unije i HPB-a.

19. travanj 2024 13:45