StoryEditor
RegionalAKCIJA FALKUŠA

Voditelj krim tima o zapljeni gotovo tone kokaina: Iza svega stoji Balkanski kartel. Oni su angažirali trojicu Hrvata, trebali su im iskusni skiperi

Piše Marko Didić/Slobodna Dalmacija
12. rujna 2020. - 21:02
Ronald Goršić /Cropix

U akciji kodnog naziva Falkuša, temeljem inicijative hrvatske policije, na Kanarskom otočju zaplijenjena je gotovo tona kokaina, u uličnoj prodaji vrijednog preko 40 milijuna eura, izvijestilo je u subotu Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Policija je izvijestila da je "u okviru svojih aktivnosti" prikupila inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni hrvatski državljani.

Španjolski policajci uhitili trojicu muškaraca iz Šibenika, a radi se o Zoltanu K. (42), Marku M. B. (27) i Filipu S. (24) koji su se nalazili na 15-metarskoj jedrilici "Majic" koja je plovila pod hrvatskom zastavom.

Više o cijeloj akciji za RTL Danas s reporterom Petrom Panjkotom razgovarao je voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović.

- Ovo kriminalističko istraživanje je trajalo otprilike osam mjeseci u suradnji s više država u Europi i svijetu. Radi se o tri hrvatska državljana koji su s jedrilicom koja je registrirana u RH bila angažirana od balkanskog kartela da iz međunarodnih voda pri zapadnoj Africi prokrijumčare veliku količinu kokaina.

U blizini zapadne Afrike uzeli su od drugog plovila kokain i imali su namjeru prokrijumčariti ga na jednu drugu poziciju. U tome ih je spriječila civilna garda kraljevine Španjolske, naši kolege i prijatelji koji su sudjelovali u toj međunarodnoj operaciji", rekao je.

Objasnio je i što je to balkanski kartel.

- Balkanski kartel je dinamička zločinačka organizacija u kojoj su pripadnici bivše države. Pretežito se radi o državljanima Crne Gore, Srbije, RH, BiH, Slovenije, a i još nekih država Jugoistočne Europe. Njihov temeljni biznis je krijumčarenje droga, pogotovo kokaina iz Južne Amerike za europsko ilegalno narkotržište i s tim povezano pranje novca.

Ovisno o količini posla, novca, tržištu, izvoru, angažiraju se kad govorimo o transportu, različiti oblici u ovom slučaju trebalo je angažirati skipere koji su trebali imati određeno znanje i iskustvo i hrabrost da u međunarodnim vodama Atlantskog oceana koje nije malo more preuzmu određenu količinu droge i prevezu je na drugu poziciju - objasnio je Rastović.

image
MUP

Otkrio je i kako su uspjeli uhititi i zaplijeniti ovolike količine kokaina.

- Radi se o intenzivnoj, svakodnevnoj komunikaciji međunarodnih policijskih snaga velikog broja država koje se zasniva na povjerenju. Morate imati svoje prijatelje i kolege iz mnogih svjetskih policija kad govorim iz perspektive RH i hrvatskih državljana koji su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima i to je svakodnevna komunikacija, pored sreće uspjeli u ovakvom jednom uhićenju i zapljeni - kazao je.

Rekao je i kako se na globalnoj razini širi potražnja za drogama.

- Radi se o globalnom trendu. Pored velike potražnje uzrokovanom promocijom trošenja svih vrsta droga, pa i kokaina, kao stila života, možemo primjetiti da respektabilna svjetska tijela koja se bave tom problematikom bilježe veliki porast proizvodnje kokaina u tri južnoameričke države - Peru, Bolivija, pogotovo Kolumbija gdje je proizvodnja u zadnjih par godina skočila 140 posto.

Po zadnjim podacima tijela za borbu protiv droga sa sjedištem u Beču južnoameričke države proizvode preko 2000 tona kokaina i velika količina završi na europskom tržištu. Putevi su direktno iz Južne Amerike na ulazne luke u Europi koje se nalaze u Španjolskoj, Belgiji ili Nizozemskoj. Krijumčari se i na drugi način, poštom, zračnim putem.

Da biste imali sve podatke, trebate imati podatke i od zdravstveno-socijalnog sustava i sustava istraživanja otpadnih voda. Krucijalna stvar nije toliko u količini zapljenjene droge već u skupljanju dokaza u takvoj međunarodnoj akciji i državnoodvjetničkoj suradnji jer bez toga nema ni zapljena ni respektabilnih dokaza.

Zatvaranjem tih nositelja organiziranog kriminala i ono što je najbitnije oduzimanje protupravne imovinske koristi od njih jer na takav način neće biti daljnje ilegalne dostave na tržište od istog kriminalnog udruženja, a mislim da hrvatska policija u suradnji s međunarodnim radi dobra kriminalistička istraživanja - zaključio je.

Izdvojeno

29. rujan 2020 01:19