StoryEditorOCM
RegionalBROJNI PROJEKTI

Vršani u novu 2022. godinu ušli s najvećim proračunom u povijesti većim od 20 milijuna kuna. Evo što najavljuje načelnik Perinić

Piše T. Perinić/ Vrški glasnik
4. siječnja 2022. - 13:54

Jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća, žitelji Općine Vrsi su u novu godinu ušli  s najvećim proračunom do sad koji iznosi 20.996.698,81 kuna. Prema riječima Općinskog načelnika, Luke Perinića proračun je kvalitetan, održiv i ostvarljiv.  

- 2022. godinu započeli smo s najvećim proračunom do sad što pokazuje kako kao lokalna samouprava iz godine u godinu sve više napredujemo u svim aspektima. U ovogodišnji proračun uključili smo značajne projekte koji će već ove godine započeti s realizacijom kao i izradu projektne dokumentacije za neke koji će se realizirati kroz 2023. ili 2024. godinu. Smatram kako je proračun realan, održiv i ostvarljiv te prilagođen potrebama naše Općine, navodi načelnik Perinić. 

Preko četiri milijuna kuna proračuna predviđeno je za izgradnju objekata komunalne infrastrukture, a među najvažnijim čimbenicima te stavke ističe se izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Osnovne škole te rekonstrukciju i asfaltiranje ceste „Duboki put“.  

- Kroz stavku izgradnja objekata i uređaja komunalne infrastrukture planira se utrošiti oko četiri milijuna kuna na energetsku obnovu javne rasvjete, izmjene i dopune prostornog plana, ali i pripremu projektne dokumentacije za razne projekte. Tako ćemo u ovoj godini pripremiti projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju zgrade Osnovne škole Petar Zoranić Nin, PO Vrsi te rekonstrukciju ceste “Duboki put”, koja povezuje centar mjesta s Vrsi – Mulom. Također, kroz nekoliko mjeseci započinje obnova i sanacija bunara “Vrbica” u Poljicima, koji za sve mještane predstavlja kulturno dobro i podsjetnik na težački život, konstatira načelnik. 

Na održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, Općina Vrsi planira utrošiti oko pet milijuna kuna – za oborinsku odvodnju u Zukvama 800 tisuća kuna, održavanje javnih zelenih površina 433 tisuće kuna te za održavanje javnih nerazvrstanih cesta najveći iznos, preko milijun kuna. I u ovogodišnjem proračunu, značajan iznos predviđen je za obrazovanje, kulturu, šport i socijalnu skrb. 

- Imperativ i dalje stavljamo na djecu i mlade te njihovo obrazovanje. Za javne potrebe u obrazovanju (stipendije, tečajevi, bibliobus, javni prijevoz srednjoškolcima) izdvojili smo 430.000 kuna, dok je iznos od 832 tisuće kuna predviđen za predškolski odgoj, to jest za naš dječji vrtić koji i dalje ostaje besplatan. Također, moram napomenuti kako svakodnevno, aktivno radimo na pripremi dokumentacije za izgradnju nove zgrade vrtića.  Kultura i sport su nam također vrlo važni u zajednici, tako da ih nismo zanemarili ni ove godine - za obje stavke predviđeno je po 90 tisuća kuna, govori nam Perinić i dodaje kako je za javne potrebe socijalne skrbi izdvojen je najveći novčani iznos do sad, čak 859 tisuća kuna. 

- Za javne potrebe socijalne skrbi predviđeno je 859 tisuća kuna – 200 tisuća kuna za novorođenčad, dok za Božićnice i jednokratne pomoći otpada najveći dio, čak 486 tisuća kuna. Za humanitarnu skrb i Crveni križ osigurano je preko 50 tisuća kuna, dodaje načelnik. 

KROZ PROSINAC ISPLAĆENO 497 BOŽIĆNICA

Kroz prosinac lanjske godine isplaćeno je 497 božićnica umirovljenicima starijima od 65 godina, osobama s invaliditetom te socijalno ugroženim osobama za što je utrošeno 248.500 kuna. Tradicija je to koja se njeguje dugi niz godina, a umirovljenicima dobro dođe u blagdansko vrijeme s obzirom na visinu mirovina. Napredak i razvoj Općine Vrsi vidljiv je iz dana u dan, a novi projekti će zasigurno podići kvalitetu življenja u najmlađoj Općini u Zadarskoj županiji, koja djeluje tek petnaest godina.  

26. travanj 2024 11:02