StoryEditorOCM
RegionalOPREZ S KOVANICAMA

‘Za blitvu i kapulu dala sam deset eura, a pogledajte što sam dobila natrag. Stavite naočale kad vam vraćaju eure!‘

Piše Anita Belak Krile/SD
17. siječnja 2023. - 10:32

Otkad nam je stigao euro ima nesnalaženja s kovanicama i sitnih podvala pa su se tako javljali građani kojima su trgovci umjesto eura vraćali kovanice turske lire pa i bosanske konvertibilne marke. Kovanica turske lire na prvi pogled doista je jako slična kovanici od dva eura. Vrijedi samo 0,05 eura, no tu je negdje sa sličnim promjerom i debljinom pa i ne čudi što se lako kamuflirala među euro ekipu u novčaniku. Kovani novac od dvije bosanske konvertibilne marke već se teže može podvaliti pod euro, ali ajde ima i ona nekih sličnosti po težini i boji. Ali jedna ruska rublja nema baš nikakve sličnosti s eurima. Srebrna je, manjeg je promjera, tanja je i lakša od jednog eura.   

No, kad ne staviš naočale i ne pogledaš dobro i rubalj može postati euro kao što se dogodilo našoj čitateljici iz Šibenika. 

- Išla sam na našu šibensku pijacu i kupila od žene od koje inače kupujem malo blitve, mrkvu i kilo kapule. Dala sam deset eura, ona mi je vratila u kovanicama. Hladno mi je bilo rukama, uzela sam brzo vraćene kovanice i spremila u novčanik. A i ruke su mi bile pune, ‘ko će sad vadit naočale i gledat svaki cent, priča nam šibenska umirovljenica Gordana.  

image
SD

„Došla sam kući, spustila spizu na stol i kažem mužu neka vidi kovanice koje sam dobila. Ima ih puna šaka. Gleda on pa me podbada: „Ženo nisan zna da si bila u Rusiji, a ne na pijaci“, prepričava nam Šibenčanka objašnjavajući kako su među eurima bile i dvije kovanice od jedne ruske rublje koje praktički ne vrijede ništa. Jedan rubalj vrijedi desetak dojučerašnjih hrvatskih lipa, odnosno 0,013 eura, tako da je naša čitateljica ostala ‘tanka‘ za skoro 2 eura (1.97). 

Sutradan je opet otišla na tržnicu i požalila se da je umjesto dva eura dobila dvije rublje.

- Žena mi se ispričala, kune mi se na unuke da nije znala i da je mislila da vraća euro, a možda stvarno i nije namjerno. Možda je i nju neko privarija i uvalija joj Putinove rublje umisto eura. Nije to neki novac, nećemo ni ja ni ona propast, ali evo neka ljudi gledaju što im se vraća – kaže gospođa Gordana.

image
snimio čitatelj
20. travanj 2024 06:52