StoryEditorOCM
RegionalOKUPILI SE LOVCI

Za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u tekućoj 2020. godini osigurano 25 milijuna kuna

Piše Branko BOŽIĆ
3. ožujka 2020. - 21:15

Predvođeni doajenom zadarskog lovstva, kinologije i streljaštva te čuvenim fotografom Vjekoslavom Vjekom Suraćem (91), zadarski lovci ljubitelji i čuvari prirode te zaljubljenici u lov i lovnu kinologiju, zajedno sa njihovim kolegama iz okolice Zadra te zadarskih otoka, okupili su se ovog ponedjeljka u večernjim satima u zadarskom restoranu "Cvita" na tradicionalnom mjesečnom druženju. Ovakav vid zajedništva navedena družina, uspješno i u drugarskom ozračju prakticira već godinama. Ovom prigodom svojim kolegama domaćin je bio novopečeni lovnik Svetko Jurčić, lovac iz mjesta Slivnica Donja, inače je član Lovačkog društva "Kamenjarka" sa sjedištem u Posedarju.

Prije blagovanja za zajedničkim stolom, na kojemu su bile ukusne i raznovrsne lovačke delicije, pored kojih nije nedostajalo domaće izvorne bijele i crne kapljice, a kojih je za ovu prigodu pripremio voditelj navedenog restorana Alen Knežević, sudionici su među njima najstarijem i iznimno štovanom članu, "gosparu" Vjekoslavu Vjeki Suraću uz čašicu šampanjca nazdravili za njegov 91. rođendan te za 65 godina uspješnog lovačkog staža. Nije bilo onoga koji nije stisnuo ruku i uputio poljubac još uvijek vitalnom, veselom i nasmiješenom barba Vjeki, uz želju za dobrim mu zdravljem i još dugim mu životom, a on im je uzvraćao istom mjerom, ponovivši i ovom prigodom, da ako mu Bog podari zdravlja da doživi stotu, da će za sve prijatelje i sve ljude dobre volje, u centru Zadra ispeći vola.

U srdačnoj prijateljskoj te opuštenoj atmosferi, kako to već biva, raspravljalo se o brojnim temama iz svakodnevnog lovačkog života, o dogodovštinama u lovnim terenima, učincima protekle lovne sezone te hajkama na predatore. Ipak, najviše riječi bilo je o nedavno potpisanom ugovoru između ministrice poljoprivrede RH Marije Vučković i predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka, o dodjeli sredstava za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u tekućoj 2020 godini, vrijednu 25 milijuna kuna. Navedeno ministarstvo osigurati će navedena sredstva, dok su istom policom obuhvaćeni vozači preko 2 milijuna registriranih motornih vozila, koja se kreću cestama diljem Republike Hrvatske.

Ovom trećem po redu ovogodišnjem mjesečnom okupljanju, bili su nazočni pored već imenovanih Svetka Jurčića i Vjekoslava Vjeke Suraća i Mate Petrić, Daniel Telesmanić Did, Goran Šapina, Ive Cukar, Jadre Strika, Goran Maletić, Tomislav Dražović, Rafael Puhalović, Tomislav Proroković, Hrvoje Martinović, Josip Jole Marić i Petar Peroš.

Neposredno pred rastanak, koordinator zajedničkog okupljanja i druženja, Vrški lovac i član ninske LU "Jarebica 1924" Josip Jole Marić, kolegama lovcima iznio je smjernice daljnjeg djelovanje koje su svi nazočni jednoglasno prihvatili. Pored ostalog je otkrio da se njihova družina već godinama okuplja na identičan način i to svakog prvog ponedjeljka u mjesecu. Inače, u narednom mjesecu travnju sličan vid prijateljskog druženja, upriličit će se na imanju Vjekoslava Vjeke Suraća, u njegovom rodnom mjestu Murvici.

19. travanj 2024 23:32