StoryEditorOCM
RegionalOPET ZIMA!

Za Uskrs lijepo, a onda velika promjena: olujna bura, u nekim mjestima Dalmacije temperatura manja za čak 15 °C! Pogledajte sedmodnevnu prognozu

Piše S. J. T.
11. travnja 2020. - 15:55

Prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) u sljedećim danima nas očekuje opet velika promjena vremena, te dašak prave zime.

​Iako smo ovih dana naviknuli na kratke rukave, od sredine idućeg tjedna skačemo u duge rukave, nakratko čak i u jakete.

Evo prognoze DHMZ-a za Uskrs: 

- Većinom sunčano te i dalje iznadprosječno toplo. Mjestimice će biti male do umjerene naoblake, a u gorskim predjelima poslijepodne postoji mala mogućnost za kratkotrajni lokalni pljusak. Prema kraju dana na Jadranu će zapuhati jugo. Ujutro duž obale mjestimice burin. Najniža jutarnja temperatura većinom od 3 do 8, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna između 21 i 26 °C - navode naši prognostičari.

A evo što kaže sedmodnevna prognoza (detalje pogledajte gore u našoj galeriji), odnosno numerički rezultat atmosferskih prognostičkih modela ALADIN (Aire Limitée Adaptation dynamique Développement InterNational) i Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) koje koristi naš DHMZ.

U Splitu i ostalim gradovima na obali će u nedjelju biti većinom sunčano uz slabu naoblaku, a temperatura će biti između 20 i 25 °C. Slično će biti i u ponedjeljak, međutim u utorak, srijedu i četvrtak se očekuje prodor hladnijeg zraka, pa će temperatura pasti i za desetak stupnjeva. U nekim krajevima i više.

Primjerice, u Imotskom će u nedjelju u 17 sati biti oko 20 stupnjeva, a u srijedu (ako se obistini prognoza) samo 3 °C, dakle pad od 17 stupnjeva.

I u drugim mjestima u Dalmaciji taj će pad biti između 10 i 15 stupnjeva, dok će na otocima temperaturna razlika biti manja.

Gore u našoj galeriji pogledajte prognozu po gradovima na obali, te Zagori i kontinentu.

- U ponedjeljak postupno sve više oblaka, osobito na sjevernom dijelu Jadrana. U utorak prolazno jače naoblačenje s kišom i pljuskovima, uz pad temperature zraka. U utorak će puhati jaka i olujna bura - prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

20. travanj 2024 03:06