StoryEditorOCM
RegionalPOTPISAN MEMORANDUM

Zadarska županija i bugarska Plovdivska oblast počinju suradnju na brojnim područjima; potpisan je sporazum i kreću projekti

Piše L.B./Promo
2. lipnja 2022. - 14:54

U Domu Zadarske županije u četvrtak je potpisan 'Memorandum o razumijevanju za suradnju i prijateljstvo između dviju regija' - Plovdivske oblasti iz Bugarske i Zadarske županije. Memorandum su potpisali zadarski župan Božidar Longin i regionalni guverner Plovdivske oblasti Yordan Ivanov. U izaslanstvu Bugarske bila je i veleposlanica Republike Bugarske Nj.E. Genka Georgieva, a Hrvatsku je predstavljao i Claude Grbeša iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

image
Jure Mišković/Cropix

- Inicijativa je pokrenuta još 2019. godine; uočili smo brojne zajedničke točke za vrijeme boravka gospodarske delegacije u Plovdivu i tamošnjoj oblasti. Potpisanim Memorandumom otvorili smo put suradnji na mnogim područjima, od kulture i visokog školstva, do poljoprivrede. Upravo u petak će delegacija iz Plovdivske oblasti imati sastanak s predstavnicima zadarskog Sveučilišta, a obići će i poljoprivredno dobro Baštica kojeg koriste sveučilišni odjeli – kazao je zadarski župan Božidar Longin, naglasivši kako je hrvatska diplomatska misija u Bugarskoj, predvođena veleposlanicom Republike Hrvatske u Sofiji Nj.E. Jasnom Ognjanovac, pružila potporu tijekom boravka izaslanstva Zadarske županije u Sofiji za vrijeme održavanja bilateralnih gospodarskih sastanaka u predsjedničkoj rezidenciji u Sofiji i Plovdivu u studenom 2019. godine. Nakon ovih susreta s predstavnicima Plovdivske oblasti predloženo je povezivanje dviju regija i formalno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za prijateljstvo i suradnju.

image
Jure Mišković/Cropix

- Potpisivanje Memoranduma označava kraj dogovaranja o suradnji i njezin realni početak. Prioritet nam je uspostava gospodarskih odnosa. Potpisivanje Memoranduma za nas je i potvrđivanje jedinstva Europe u ovim teškim vremenima. Ujedno, Hrvatska je dobar primjer za Bugarsku u smislu decentralizacije lokalne samouprave – kazao je guverner Ivanov.

image

Božidar Longin

Jure Mišković/Cropix

Izaslanstvo Plovdivske oblasti u Zadru je dobilo priliku i za susrete s predstavnicima županijskih ustanova i upravnih odjela, te za razmjenu ideja o nastavku suradnje na područjima od zajedničkog interesa.

image

Guverner Yordan Ivanov

Jure Mišković/Cropix

Uz potpisane povelje s češkom Južnomoravskom regijom, slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem, mađarskom Baranjskom županijom, poljskim Podkarpatskim vojvodstvom, talijanskim Venetom i kineskim Hainanom, Plovdivska oblast je sedma međunarodna regija s kojom je Zadarska županija formalizirala suradnju.

26. travanj 2024 18:34