StoryEditorOCM
RegionalPRIZNANJE PO ODLASKU

Zadarski gospodarstvenici jednoglasno odlučili: Dariju Jurinu Nagrada za životno djelo Županijske gospodarske komore. Evo kakvo je obrazloženje...

Piše P.O.
22. prosinca 2020. - 08:51

U utorak se u hotelu Kolovare održava tradicionalna dodjela priznanja Županijske gospodarske komore na kojoj će biti uručena priznanja uspješnim zadarskim gospodarstvenicima. Među ovogodišnjim laureatima naći će se i donedavni predsjednik Županijske komore: Gospodarsko vijeće je donijelo jednoglasnu odluku da se Dariju Jurinu dodijeli Nagrada za životno djelo.

U proteklih 28 godina kao predsjednik Gospodarskog vijeća zadarske Komore ostavio je neizbrisiv trag u svim poljima svog djelovanja. Obnašao je dužnost predsjednika Izvršnog vijeća u nezahvalnim predratnim vremenima, a zatim i rukovodeće funkcije u značajnim gospodarskim društvima na razini Zadarske županije i Hrvatske. Dugogodišnji je istaknuti član Hrvatskog društva ekonomista, bio je član Ekonomskog savjeta Vlade RH i posebni savjetnik predsjednika HGK, a u vrijeme njegovog aktivnog angažmana u KK Zadar zadarska košarka bilježi značajne rezultate, stoji u obrazloženju.

-Vođen idejom humanosti, ali i lokalpatriotizmom kao iskonski zaljubljenik u svoj grad, zadarsku regiju i ljude ovog podneblja, zajedno s mrežom uspješnih gospodarstvenika koju je strpljivo gradio cijeneći zajedničke, ali i partikularne interese, i sam je dao nesebičan doprinos modernizaciji Opće bolnice Zadar i Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu. Bio je jedan od protagonista u realizaciji i osmišljavanju važnijih kapitalnih projekata koji svojom prepoznatljivošću grad Zadar svrstavaju u prvi red urbanih središta moderne Hrvatske, ali i šire. Njegov radni vijek obilježen je i upornim zalaganjem i jedinstvenim pravilima djelovanja za sve gospodarske subjekte osobito u godinama rata i poraća kad je zadarsko gospodarstvo trebalo dodatni zamah kako bi se prvenstveno očuvalo, a malo zatim i oporavilo. O neospornim zaslugama i svemu navedenom svjedoči i sjednica Gospodarskog vijeća održana 9. rujna 2020. godine kada je konsenzusom svih nazočnih članova odlučeno kako se zbog nesebičnog truda i zalaganja, koji se prije svega ogleda u izgradnji, jačanju, ali i prepoznatljivosti HGK kao institucije, ali i gospodarstva Zadarske županije u cjelini, Nagrada HGK Županijske komore Zadar za životno djelo, s pravom treba uručiti Dariju Jurinu, bili su mišljenja zadarski gospodarstvenici.

Među njima je i Frane Skoblar, bivši direktor „Turisthotela”.

-Dario Jurin je više od 30 godina s nama u gospodarstvu grada i županije, Nagrada je zaista u pravim rukama. Dario Jurin je jedinstven, poseban, neponovljiv, drugačiji, naš kolega koji je za Zadar i Županiju bio na raspolaganju 24 sata. Otvarao je mnoga vrata kad drugi nisu mogli ni znali, u ministarstvima, agencijama...Bio je svugdje i svaka mu čast, to nije mogao svatko, izjavio je Skoblar.

-Kao gospodarstvenik i kao predsjednik Gospodarske komore Zadarske županije doista se iskazao kao beskompromisni borac za gospodarstvo Zadarske županije i to ne baš u lakim uvjetima i vremenima, to svi znaju. Jurin je bio inicijator i pokretač mnogih humanitarnih akcija zadarskog gospodarstva za pomoć prvenstveno zadarskoj Bolnici, ali i nekim drugim zadarskim ustanovama, istakao je Božidar Kalmeta.

-I kad se to u javnosti nije primjećivalo, Jurin je cijelo vrijeme kroz posljednjih 35 godina, a pogotovo dok je bio predsjednik Županijske komore, bio u neprekidnom kontaktu sa svim značajnim gospodarskim subjektima i ljudima koji su upravljali velikim procesima. Nastojao je pomoći koliko god može, činio je sve što je bilo u njegovoj moći, razumio je naše probleme i želje. Nagrada za životno djelo je gesta ovdašnjih gospodarstvenika, priznanje za njegov trud, znak da smo prepoznali i cijenili njegov trud, izjavio je Goran Ražnjević iz biogradske „Ilirije”.

24. travanj 2024 23:59