StoryEditorOCM
RegionalPOSLJEDNJA HAJKA

Zadarski lovci u pohodu na lisice i čagljeve: odstrijel je bio skroman, a spiza obilata! Planiraju i akcije čišćenja divljih deponija po šumama...

Piše Branko BOŽIĆ
26. veljače 2020. - 19:49

Lovci zadarske Lovačke udruge ¨Diana - Božica lova¨ predvođeni čelnim ljudima predsjednikom Ervinom Mrkićem Pestićem, dopredsjednikom Vitomirom Čakarunom te tajnikom Ivanom Posavcem, proveli su u lovištu XIII/121 Novigrad-Pridraga lokalitet Kukalj, zajedničku te ujedno posljednju ovogodišnju hajku na predatore, u prvom redu lisice i čagljeve.

Kako je bilo planom predviđeno lovci su se u ranim jutarnjim satima okupili na zbornom mjestu na Sportskom centru u Pridrazi, gdje su im uz tople napitke i krafne, što im je za ovu prigodu donirala zadarska trgovačka kuća Bakmaz d.o.o., dobrodošlicu kao i dobru kob poželjeli predsjednik Lovne jedinice Novigrad-Pridraga Marko Zubčić te tamošnji lovnik Martino Klapan.

S obzirom da je Diana lovačko društvo s najviše članova na području Zadarske županije i da u njezinih osam lovnih jedinica djeluje i lovi na lovištima veličine preko 30.000 hektara 500 lovaca, ovo je ujedno bila prigoda da se kolege lovci vide međusobno, pozdrave te popričaju. No s obzirom da nije bilo mnogo vremena, moralo se okončati s pričama i uhvatiti se posla.

Uslijedilo je uobičajeno postrojavanje te upoznavanje s pravilima lova od strane njihovih čelnika, poglavito od strane lovnika Klapana. On je u skladu s višegodišnjim iskustvom ¨skrojio¨ plan rada na terenu te je pozvao sudionike lova, da u prvom redu obrate pozornost odstrjelu lisica i čagljeva. Podsjetio je kolege lovce da postoji mogućnost da se u lovištu susretnu sa vukom, ali da ni pod koju cijenu ne pucaju u njega, jer je vučja populacija u Hrvatskoj zakonom zaštićen od odstrela.

Po primljenim uputama krenulo se u hajku. Lovci toplo odjeveni i sa reflektirajućim prslucima označeni, sa puškama u rukama zašli su u krševito te gusto šmrikom, šikarom i makijom prekriveno lovište Kukalj. Određeni broj lovaca postavljen je na tkz. sačekuše, a ostali su krenuli u pogon.

Nakon puna četiri sata lova, tijekom kojeg su se čuli brojni pucnji, lovci su se zamjetno umorni ali dobrog raspoloženja sa jednom ali vrijednom odstrijeljenom lisicom, vratili na mjesto jutarnjeg polaska. Kako to lovačka pravila i etika nalažu ponovno je uslijedilo postrojavanje uz odavanje počasti odstrijeljenom lukavom predatoru.

Svojim prijateljima lovcima na dobro odrađenom zadatku, čestitke i riječi zahvale uputio je u svoje osobno te u ime suradnika, čelnik Ervin Mrkić Pestić. Dodao je također kako je iznimno ponosan na sve što su vrijedni domaćini i organizatori ove hajke, lovci Lovne jedinice Novigrad-Pridraga, predvođeni novopečenim lovnikom Martinom Klapanom, poduzeli kako bi se svi zajedno osjećali kao kod svoje kuće.

Kako bi sačuvali uspomenu na ovo ovogodišnje zajedničko lovačko druženje, sudionici hajke su se u velikom broju odazvali neizostavnom zajedničkom fotografiranju.

Nakon službenog dijela, veselo lovačko druženje nastavljeno je na friškoj ariji, uz zajednički lovački ručak na otvorenom. Ukusni i prvoklasni lovački gulaš od veprovine, od kojeg su se jednostavno lizali prsti, skuhala je u dva manja kotla od oko pedesetak kilograma, prokušana novigradsko-pridraška kuharska ekipa u sastavu glavni maestro Zoran Buljat Jojo i njegovi pomoćnici Mladen Čulina, Marko Klapan i Ante Baraba.

Prije nego što smo se do neke slijedeće prigode, pozdravili sa lovcima zadarske ¨Diane¨, zapitali smo predsjednika Pestića da nam ukratko kaže što sad nakon uspješno odrađenih zimskih hajki dolazi na red.

- Ovo je uz ostalo bila prilika da se svi skupa nađemo i da se međusobno družimo, kad se zna da se naše društvo proteže od Velebita na sjeveru pa do tako reći Benkovca i Biograda na jugu te Nina i Privlake na zapadu. Sad kad smo okončali sa hajkama, a kad se konačno smiri vrijeme i polja se prosuše, za potrebe prihrane i prehrane divljači, krenut ćemo sa dodatnim oranjem i zasijavanjem ozimog i jarog ječma, sirka, kukuruza, djeteline, remize... U planu su nam i ostali razni poslovi koji će se ogledati u izgradnji pojilica, hranilica, čuvanju i ophodnji lovišta, prebrojavanju divljači i tome slično. Poradit ćemo i na unosu nove divljači u naša lovišta i to dodatnih 50 repova zeca kao i oko 500 kljunova fazanske divljači.

Za navedeno planiramo iz ovogodišnjeg proračuna društva teškog 750.000 kuna izdvojiti oko 130.000 kuna. Nadalje, aktivno ćemo se uključiti u izgradnju lovačkih kuća u onim lovnim jedinicama u kojima ih još za sada nema, a novac ćemo pokušati namaknuti iz EU fondova te uz pomoć lokalne uprave i samouprave. U svemu što planiramo morat će sudjelovati svi naši lovci, ističe predsjednik Ervin Mrkić-Pestić te dodaje kako su im lovišta, a naravno to su u prvom redu šumske sastojine, počevši od Bokanjca pa na istok preko Crnog, Zemunika, Galovca te do Bibinja i Sukošana na jugu, iz dana u dan sve onečišćenija od nekontroliranih odlagališta i deponija smeća svih vrsta i boja.

- Mi ćemo s našim lovcima kao i mnogo puta do sada, upriličiti nekoliko radnih akcija čišćenja i deponiranja navedenog otpada. Za taj pothvat osobno vjerujem kako ćemo imati sluha od strane uprave grada Zadra i drugih okolnih jedinica lokalne uprave, Zadarske županije te Hrvatskih šuma, zaključio je predsjednik Ervin Mrkić Pestić.

19. travanj 2024 17:06