StoryEditorOCM
Regional15 GODINA RADA SAFU

Zadarski ministar Šime Erlić: "Najdraži su mi EU projekti Providurova i Kneževa palača, imaju jednu emotivnu dimenziju za mene!"

Piše M.K.
29. lipnja 2023. - 17:56

U godini obilježavanja deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, Središnja agencija za financiranje i ugovaranja programa i projekata Europske unije (SAFU) obilježava 15 godina rada. U navedenom razdoblju ugovoreno je preko tri tisuće projekata vrijednih preko 7,2 milijarde eura.

Tim povodom, danas na Europskom trgu, građanima su  predstavljeni i neki od EU projekata bez kojih je danas Hrvatska nezamisliva. Uz čestitke SAFU-u na 15 godina postojanja i rada, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić istaknuo je kako je SAFU ključna Agencija koja se bavi politikom EU fondova i nema onoga tko se bavi europskim projektima da nije došao u doticaj sa SAFU-om. 

„Naša intencija je i daljnje jačanje i osnaživanje SAFU-a jer je ispred nas nikad više dostupnih sredstava iz EU fondova i vrlo je važno imati educirane,  obučene i kvalitetne ljude koji će znati upravljati tim sredstvima te omogućiti transparentno trošenje EU sredstava“, kazao je ministar Erlić. 

Također, naglasio je kako je u deset godina članstva Hrvatska u plusu, u odnosu na uplaćeno i isplaćeno iz europskog budžeta, 10,7 milijardi eura.

Na upit medija koji je njemu osobno najdraži europski projekt ministar Erlić je, kako sam kaže, dao subjektivan odgovor, ne kao ministar, već kao osoba koja je radila na europskim projektima: „To su zasigurno projekti na kojima sam radio u Zadru, projekti obnove i revitalizacije kulturne baštine -Providurova i Kneževa palača, koji imaju jednu emotivnu dimenziju za mene“.  Iznio je i podatak kako je realizirano preko 12,5 tisuća iznimno vrijednih projekata s kojima se Hrvatska može pohvaliti.

Ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić podsjetio je kako projekti nisu samo slova i brojke na papiru, već kako svakodnevno uvelike podižu kvalitetu života za sve građane Hrvatske. 

„Pokušajte  zamisliti Makarsku bez Skywalk-a, Pulu bez Malog rimskog kazališta, Zagreb bez jednog od najvećih projekata, zagrebačkog rotora, Novsku bez gaming industrije i naravno jug Hrvatske bez Zračne luke Dubrovnik i Pelješkog mosta“, dodao je Jelić. Prema njegovim riječima Pelješki most, kao najvrjedniji projekt koji SAFU provodi, nije samo olakšao putovanje, već je i teritorijalno spojio i povezao Republiku Hrvatsku u jednu cjelinu.  Kazao je i kako je uskoro deset godina Hrvatske u Europskoj uniji te kako je SAFU, u okviru OPKK 2014.-2020., ugovorio više od 1200 projekata, vrijednih preko šest milijardi eura, od čega su bespovratna sredstva preko pet milijardi eura, uložena u županije, gradove i općine, a koji su doprinijeli regionalnom razvoju mijenjajući sliku Hrvatske na bolje.

„Najviše je uloženo u infrastrukturu - 2,2 milijarde eura, ali bitno je reći kako je u znanost uloženo preko 500 milijuna eura, u socijalne projekte uloženo je gotovo 500 milijuna eura, isto toliko i u kulturu dok je u zdravstvo uloženo gotovo 400 milijuna eura“, rekao  je Jelić.

Dodao je kako, zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske, u novom financijskom razdoblju kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i niz operativnih programa, Hrvatska na raspolaganju ima preko 25 milijardi eura te kako će za praćenje provedbe dijela određenih projekata također biti zadužen SAFU.

„Dakle, očekuje se još mnoštvo vrijednih i zanimljivih projekata u budućnosti, gotovo dvije tisuće projekata čija bi vrijednost mogla dosegnuti više od 5,1 milijardi eura“, zaključio je Jelić.

04. svibanj 2024 12:14