StoryEditorOCM
RegionalFOTO: OTVOREN VOĆNI TRG U POLJICIMA

Zapuštena livada postala centar mjesta s voćnjakom, klupom, igralištem i solarnim panelom!

Piše LAG Bura
27. siječnja 2019. - 22:08
IMG_9870.JPG

Otvoren je Voćni Trg u Poljicima u Općini Vrsi. Projekt je financiran od strane INA d.d. u sklopu Zelenog pojasa te visoko rangiran kao drugi na listi od 17 uspješnih projekata. Inin program Zeleni pojas javni je natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata.

Naime, kako u Poljicima nema centralnog trga niti okupljališta za stanovništvo, smatrali smo da se to može postići izgradnjom jednog punkta kojega smo nazvali Voćni trg, koji će služiti kao mjesto okupljanja stanovništva, mjesto okupljanja djece, mjesto zajedničke brige o voćnjaku, a biciklistima prigodno mjesto za odmor gdje će ujedno moći napuniti mobitele, prijenosna računala i sl. Plodove smokava će dijeliti ravnopravno svi stanovnici i njihovi gosti na principu koji je poznat u svijetu pod nazivom „food sharing and shared economy“ (dijeljenje hrane i ekonomije).

- Nastojali smo oživjeti jedan zapušteni prostor, sadnice smokava su posađene uz rub prostora, a u centralnom dijelu postavljen je stol i klupa, informativna ploča s koševima za smeće, informativna ploča o zelenom pojasu INA d.d. i solarni stalak za bicikle, te ljuljačka za djecu. Nadamo se da će ovaj mali trg proširiti svoju funkciju, postati mjesto izlaganja lokalnih proizvoda, mjesto za odmor i djecu - kaže voditeljica LAG-a Bura Ana Škara koja se ovom prilikom zahvalila predstavniku INA-e na financijskoj potpori, gospodinu Nevenu Poklepoviću i suradnicima.

- Posebnu zahvalnost dugujem načelniku Općine Vrsi, Luki Periniću koji je od samih početaka davao punu potporu ovome projektu, zahvaljujem se svim djelatnicima općine Vrsi koji su aktivno sudjelovali u realizaciji projekta, posebice komunalnoj firmi Vrsi Infrastruktura, direktoru Andriji Papiću, predsjednici Vijeća Općine Vrsi Josipi Maraš, volonteru Šimi Stojaku, KUD-u Gospa Lurdska iz Poljica koji su uveličali događaj svojim nastupom i na kraju osobi koja je podupirala sve moje aktivnosti na ovome projektu, a to je Vladimir Dedić, predsjednik LAG-a Bura. Zahvaljujem se i mnogim mještanima na savjetima i potpori - dodala je Škara.

Prije nekoliko mjeseci na ovome mjestu stajala je zapuštena livada koja nije služila na čast nikome od nas. Razmišljajući o tome kako oplemeniti ovaj prostor razgovarali smo s voditeljicom LAG-a Bura, Anom Škara, i došli do ideje da se ovaj prostor oživi kao mali trg koji će umjesto drvoreda stabala i cvijeća imati zajednički voćnjak, klupu, igralište, solarni panel, mjesto za bicikle i sl. Vjerujem da ovo nije jedini projekt koji ćemo ostvariti na dobrobit svih stanovnika Poljica. Naime, naša je nakana da pojačamo sve naše aktivnosti u realizaciji sredstava iz EU fondova, ali i vlastitih, kako bi poboljšali kvalitetu življenja svih stanovnika Općine Vrsi“ istaknuo je Luka Perinić, načelnik Općine Vrsi.

26. srpanj 2024 09:31