StoryEditorOCM
RegionalUPOZORENJE MASLINARIMA IZ POLJOPRIVREDNO-SAVJETODAVNIH SLUŽBI

Zaštite masline od maslinova moljca

Piše M.V.
1. lipnja 2018. - 15:31
bbimagehandler

Iz splitske podružnice Hrvatske poljprivredno-savjetodavne službe u srijedu je upućena obavijest maslinarima, donosi portal Maslina.hr , da se na opažačkim punktovima bilježi let maslinina moljca (Prays oleae) iznad praga štetnosti u visokom intenzitetu zbog toga maslinarima preporučuju izvršiti mjere suzbijanja.

Za suzbijanje maslinina moljca dozvoljeni su pripravci na osnovi:

Dimetoata (trgovački nazivi Calinogor, Chromogor, Perfethion, Rogor 40),
Fosmeta (trgovački naziv Imidan 50 WG),
Deltametrina (trgovački naziv Decis 2.5 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super, Poleci plus).

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. (Održavanje ekstenzivnih maslinika) smiju koristiti pripravke na osnovi:
Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki (trgovački naziv Baturad WP, Biobit WP) ili na osnovi azadiraktina (trgovački naziv Neemazal T/S).

Također, stručnjaci preporučuju redoviti tjedni pregled maslinika na prisutnost maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) sve do okoštavanja maslina, posebno u maslinicima na kamenitim površinama.

Pregled se obavlja trešnjom grana na bijelu podlogu te pregledom plodova u ranim jutarnjim satima. Mjere zaštite za svrdlaša treba provoditi samo na temelju pregleda maslinika i prema procjeni intenziteta pojave štetnika. Dozvolu za suzbijanje maslininog svrdlaša ima pripravak Rogor 40.

Registrirana poljoprivredna gospodarstva OPG/PG mogu se obtatiti poljoprivredno-savjetodavnim službama za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket ZAŠTITA BILJA.

Pripravke inače treba koristiti prema uputi proizvođača. Nakon tretiranja treba popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Slična je situacija i na području Zadarske županije. Voditelj najvećeg dalmatinskog maslinika, onog PZ MasVina u Polači, Radoslav Bobanović također upozorava na očito pojavu jakog napada druge (opasnije) generacije maslinova moljca u svom masliniku, što znači da se sličan napad može očekivati ili se već dogodio i u drugim djelovima Ravnih kotara u kojima su masline ovog proljeća dobro cvjetale i oplodile se.

17. travanj 2024 01:37