StoryEditorOCM
RegionalU ZMAJEVU GNIJEZDU

Zašto je izborno povjerenstvo iz Suda preseljeno u poglavarstvo Grada Obrovca? Matić: To je priprema za krađu izbora! Župan: Tu nije stožer HDZ-a!

Piše Iva Ivanac
29. travnja 2021. - 16:53

Marko Klanac, kandidat HSLS-a i MOST-a za gradonačelnika Obrovca, podnio je prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu (ŽIP) zbog toga što se ured gradskog izbornog povjerenstva iz zgrade suda izmjestio u zgradu poglavarstva Grada Obrovca.

- ŽIP-u smo uputili prigovor zbog toga što se ured gradskog povjerenstva sad nalazi u zgradi gradske uprave. Od njih smo tražili da izmjeste ured gradskog povjerenstva. U Domu kulture imaju prostorije koje su adekvatne za njihove poslove. Ako to ne naprave, onemogućuju ravnopravno održavanje izbora, istaknuo je Klanac dodajući kako aktualni gradonačelnik Ante Župan prostorije gradske uprave koristi u svrhu predizbornog stožera.

Njegov koalicijski partner Ivan Matić (MOST) ogorčen je zbog izmještaja prostorija izbornog povjerenstva.

- Ovaj potez je u potpunosti nemoralan, ali ovo je očigledno još jedna priprema za krađu izbora. Jedini demokratski proces u Obrovcu je stavljen u 'zmajevo gnijezdo', kazao je Matić. 

- Ja nisam imao nikakvog utjecaja na premještaj izbornog povjerenstva, odgovara aktualni gradonačelnik Ante Župan kojeg smo upitali i je li istina da prostorije gradske uprave koristi kao stožer.

- To su puka nagađanja. To su službene prostorije Grada i u njima ne održavamo sastanke stožera. Stranke imaju svoje prostorije van gradske uprave. Ovo što protukandidati rade je pokušaj da nadomjeste neke druge stvari, kratko je komentirao Župan.

Pitali smo ga gdje se točno nalaze službene prostorije stranke, HDZ-a, no kazao nam je kako napamet ne zna adrese, a mi smo ga zatekli na putovanju.

Smije li ured gradskog izbornog povjerenstva biti smješten u zgradi gradskog poglavarstva u kojoj se aktualna vlast natječe i na nadolazećim izborima, upitali smo Jadranku Nižić Peroš, potpredsjednicu ŽIP-a Zadarske županije.

- Prema Zakonu o lokalnim izborima, jedinica lokalne samouprave izbornim povjerenstvima moraju omogućiti prostorije koje su uvjetne za rad povjerenstva. Prostorije povjerenstava se inače nalaze u zgradama suda ili u prostorijama koje su u vlasništvu grada ili općine. U povjerenstvu se nalaze nestranačke osobe, tako da je nebitno gdje sjede dok odrađuju svoj posao kako treba, kazala je Nižić Peroš dodajući kako je prijašnji prostor u kojem se nalazilo izborno povjerenstvo Obrovca nije bio uvjetan, a zbog istog je razloga i Stalna služba Općinskog suda u Obrovcu još prije dvije godine izmještena na Općinski sud u Benkovcu.

24. travanj 2024 00:12