StoryEditorOCM
RegionalPOTRAŽNJA ZA DEVIZAMA

Zbog rata u Ukrajini, Splićani pohrlili u mjenjačnice! Izvadili su kune iz čarapa i masovno kupuje eure

Piše Ana Franić
3. ožujka 2022. - 11:49

Odjeci bombi u Ukrajini imaju utjecaja na događanja u cijelom svijetu, pogotovo ekonomska, a osjećaju ih i vlasnici splitskih mjenjačnica koji ovih dana bilježe pojačan interes građana za kupovinom stranih deviza.

Kakva je točno situacija i koje valute građani najčešće kupuju, provjerili smo kod nekoliko mjenjačnica u Splitu.  

- Bez obzira na rat između Ukrajine i Rusije, potražnja je veća nego inače, a ova situacija je samo pojačala interes. Veći interes za mijenjanjem kuna u eure, krenuo je nakon najave uvođenja eura u Hrvatskoj. Ljudi žele zamijeniti kune koje imaju kod sebe i na taj se način pripremiti - objasnili su nam iz mjenjačnice "Bobex" koja se nalazi u zgradi "Muslimanke".

image
Ulaz u mjenjačnicu Bobex u Ulici Domovinskog rata
 
Jakov Prkić/Cropix

Dodaju da je rat utjecao na tečaj, primjerice dolara koji je krenuo 'gore', ali ne toliko i na značajni rast interes građana.

- Sada je još veći pritisak na nas jer imamo povoljniji tečaj nego banke. Potražnja je nešto veća nakon zbivanja u Ukrajini jer čim ih je Rusija napala tečaj dolara je krenuo rasti - kazali su nam iz "Bobexa".

Nešto veći interes građana za kupovinu deviza, primijetili su i u mjenjačnici "Dalmacija Split" koja se nalazi u Poljičkoj kraj "Auto Hrvatske".

- Otkad je najavljeno uvođenje eura u Hrvatskoj građani su krenuli mijenjati kune u eure. U zadnje vrijeme primjećujemo povećani interes, ali ne možemo reći da je riječ o nekoj navali. Situacija oko Ukrajine i Rusije utjecala je na tečaj pa je tako dolar odjednom skočio, a promjene kod eura su nešto manje - rekli su nam iz mjenjačnice "Dalmacija Split".

Ističu da su primijetili drugi problem vezan za novčanice u iznosu od 500 eura. 

- Prije nekoliko mjeseci objavljena je vijest da se prestaju proizvoditi novčanice od 500 eura, ali to ne znači da više ne vrijede nego samo da se neće proizvoditi nove. Neće one odjedanput prestati vrijediti, ali teško je to objasniti. Imali smo tako nekoliko situacija gdje su građani kupovali eure, ali nisu željeli te novčanice jer misle da s njima neće moći ništa. Tražili bi da im isplatimo primjerice u apoenima od 100 ili 200 eura - objasnili su iz ove mjenjačnice na Poljičkoj.

Iz mjenjačnice Vukorepa su nam potvrdili da sve više klijenata kod njih dolazi zbog kupnje eura. 

- Još prije Božića je krenuo interes za zamjenom kuna u eure, ali sada se još više intenziviralo - kazali su nam iz "Vukorepe".

image
Mijenjačnica Vukorepa u Ulici fra Grge Novaka na Sućidru


 
Nikola Vilić/Cropix
24. travanj 2024 03:34