StoryEditorOCM
RegionalBORBA S VIRUSOM

Zdravstveni sustav pod pritiskom, koronavirus nevjerojatno brzo puni kapacitete bolnica! Splitski infektolog: Primamo samo one kojima treba kisik

Piše Goranka Jureško, Višnja Gotal, Barbara Ban, Luka Benčić i Mario Pušić/Jutarnji list
21. studenog 2020. - 08:57

Koronavirus nevjerojatnom brzinom posljednjih 20-ak dana puni hrvatske bolnice, piše Jutarnji list. Jučer su tako bile hospitalizirane 1992 osobe, od kojih je 217 bilo na respiratoru. Prije samo mjesec dana u bolnicama su bila 574 pacijenta, a samo 32 na respiratoru. Doda li se tim crnim brojkama i to da je prije mjesec umiralo pet do 10 osoba na dan, a samo jučer 57, jasno je da su u toj situaciji izazovi zdravstvenog sustava golemi. Sve više se bliži otvaranje šatora i sportskih dvorana.

- Trenutačno imamo 376 hospitaliziranih i 62 pacijenta na respiratoru. U pričuvi imamo još desetak respiratora pa će vjerojatno uskoro trebati i novi. No, s obzirom na to da se približavamo punoj popunjenosti trenutačno pripremljenih 400 kreveta, počeli smo se pripremati za otvaranje dodatnih 200 kreveta, čime smo se približili granici ukupnog broja kreveta u KB-u Dubrava, a to je 640. Rezervni nam je plan grijani šator s dovodom kisika - objašnjava dr. Ivica Lukšić, v. d. ravnatelja covid-bolnice KB Dubrava.

Dodaje da se svakodnevno prima više pacijenata negoli ih se otpušta pa njihov broj raste iz dana u dan. Također ističe da tako veliki broj teških pacijenata zahtijeva i povećan broj liječnika i medicinskih sestara koji, srećom, dolaze iz drugih zagrebačkih bolnica. U KB-u Dubrava trenutačno radi 160 liječnika i medicinskih sestara na "posudbi". Sa zagrebačkim domovima zdravlja dogovoreno da će se u njihovim prostorima obavljati specijalistički pregledi za pacijente koji bi inače trebali doći k svojim liječnicima u KB Dubrava. Preglede tih pacijenta obavljat će liječnici iz Dubrave.

image
U KB-u Dubrava trenutačno radi 160 liječnika i medicinskih sestara na 'posudbi'
Goran Mehkek/Cropix

Raste broj pacijenata i u KBC-u Split.

- Trenutačno imamo 139 pozitivnih na covid i 200 aktiviranih kreveta. Također smo u fazi pripreme 30 dodatnih kreveta bude li trebalo. Na respiratoru nam je 15 pacijenata i u tom segmentu imamo još dovoljno kapaciteta jer KBC ima više od 80 respiratora, ali kad bi svi bili aktivirani, problem bi bili djelatnici - objašnjava infektolog dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.

Ističe da za razliku od početka epidemije trenutačno u bolnice primaju samo one najteže pacijente za čije je liječenje nužan kisik.

Naime, to je jedina terapija za koronavirus koja se ne može primijeniti kod kuće. - Otprilike 75 do 80 posto pacijenata u našoj bolnici je na kisiku. Naime, sve pacijente za koje postoji sumnja da imaju covid-19 prvo bi trebao pregledati njihov liječnik obiteljske medicine koji će izmjeriti razinu kisika i potom procijeniti treba li u bolnicu ili ne umjesto da su zagušeni hitni bolnički prijemi - kaže dr. Ivić.

U početku su svi korisnici domova za starije nakon potvrde da imaju koronavirus bili hospitalizirani, ali to se promijenilo. - U domovima za starije trenutačno su zbrinuta 672 pozitivna na koronavirus. Oni su izolirani, a tek ako im se stanje pogorša, premještaju se u bolnicu - kaže dr. Branko Kolarić.

 - Nemamo slobodnog kreveta i naših 113 stalno je zauzeto. Kako koji pacijent bude otpušten, odmah dolazi drugi. Jučer smo imali i 27 pacijenta na respiratoru - kaže ravnateljica Zarazne dr. Alemka Markotić. Ističe da su svi hospitalizirani s teškim upalama pluća i velikim problemima s disanjem. Dodaje da se lakše upale pluća liječe kod kuće, a ne u bolnici, kao u početku epidemije.

Varaždinska i čakovečka bolnica su pred kolapsom. Slobodnih je kreveta sve manje, bolesnih liječnika i osoblja sve je više. U OB-u Varaždin u četvrtak su bila 122 covid-pacijenta, 14 njih na respiratoru. Varaždinci su na društvenim mrežama sve glasniji u kritikama bolničkih uvjeta. Liječnike i osoblje nazivaju herojima, ali kažu da bolnicom vlada "potpuni kaos". - Uvjeti za bolesne i one koji rade su strašni.

image
Raste broj pacijenata i u KBC-u Split
Duje Klarić/Cropix

Kontejner je bez grijanja, toi toi wc je bez svjetla. Dementni, teško bolesni starci leže otkriveni satima - opisala je situaciju jedna žena. Druga piše da je 20 minuta gledala kako oživljavaju čovjeka. - Bolnica nema deka, nema običan mikropor da zalijepe vatu kad izvade krv. Krepao im je EKG dok sam bila na njemu i tu noć više nije radio - napisala je.

U petak je u KBC-u Rijeka na liječenju bilo 95 covid-bolesnika, a bolnica raspolaže sa 179 postelja. - Okolnosti u kojima djelujemo postavljaju vrlo visoke zahtjeve pred cijeli KBC Rijeka, no zasad je stanje stabilno - kaže ravnatelj Alen Ružić.

- Klinička indikacija za prijem covid-pozitivnih: svi kojima intenzitet simptoma iziskuje bolničko liječenje. S obzirom da je najdominantniji simptom teško disanje, primaju se pacijenti kojima je potrebno liječenje medicinskim kisikom - kaže Irena Hrstić, ravnateljica OB-a Pula, prenosi Jutarnji list.

16. travanj 2024 10:39