StoryEditorOCM
RegionalDUBROVNIK, ZADAR...

Želimir Puljić novi je nadbiskup splitsko-makarski! ‘Nadam se da mi neće nedostajati vaše ljubavi i potpore‘

Piše Split SD
15. veljače 2023. - 13:11

Mons. dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup u miru i imenovani Apostolski administrator Splitsko-makarske nadbiskupije poslao je poruku svećenicima i vjernicima.

- Draga braćo svećenici, redovnice i redovnici, braćo i sestre u Kristu! S izrazima posluha i poštovanja prema Vrhovnom Svećeniku, papi Franji, prihvatio sam njegovu odluku biti Apostolski administrator Splitsko-makarske nadbiskupije nakon što je nadbiskup mons. Dražen Kutleša imenovan zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom.

Svjestan sam kako preuzimam Nadbiskupiju s bogatom poviješću koja je imala tolike dične nadbiskupe, od kojih sam zadnju trojicu i osobno poznavao, poput mons. Franića i mons. Jurića, te dragog kolegu iz sjemenišnih i bogoslovskih dana mons. Marina Barišića. Svaki od njih ostavio je pečat kako u vjerničkom, tako i u kulturnom i svekolikom životu Nadbiskupije, grada Splita i šire.

image

Kardinal Josip Bozanić i nadbiskupi Želimir Puljić i Marin Barišić

Dragan Matić/Cropix

Želio bih u sklopu svojih mogućnosti nasljedovati zauzetost tih neumornih pastira, ali svjestan sam kako ne mogu sam. U duhu sinodalnog hoda koji je u tijeku, želim ići skupa s vama, dragi svećenici i Bogu posvećene osobe.

Očekujem vašu molitvenu potporu i podršku jer vi ste prvi biskupovi suradnici u izgradnji Kristovoga kraljevstva na zemlji. Vi ste uz to osobiti znak u današnjem vremenu i društvu koje pomalo gubi osjećaj za Božje stvari.

Obraćam se i vama, zauzeti Kristovi vjernici laici, posebice vama, dragi roditelji - suradnici Boga Stvoritelja. Pozdravljam od srca mlade koji su nada Crkve i naroda, kao i vas, dragi stari i bolesni, koje je Gospodin nazvao "blaženima". Dolazim odlukom Petrova namjesnika, komu je Isus predao ključeve i poslao da učvršćuje "braću u vjeri".

Nadam kako mi neće nedostajati vaše ljubavi, poštovanja i molitvene potpore. Pozdravljam sve članove pastoralnih i ekonomskih vijeća, bratime i članove crkvenih zborova, pokreta i udruga kao i sve zauzete vjernike laike koji svojim životom i radom ulažu maksimum ljubavi i darova u izgradnji mističnog tijela splitske Crkve.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Svoju službu Apostolskog administratora preporučujem u vaše molitve, posebice u molitve i trpljenje naših bolesnika i patnika, koje molim neka svoje patnje pridruže Kristovim za dobrobit naše Nadbiskupije i naroda.

Na kraju pisma osobiti pozdrav i zahvalu upućujem dosadašnjem nadbiskupu i metropolitu splitsko-makarskom mons. Draženu Kutleši, s dobrim željama za blagoslovljen rad na novom polju zagrebačke Crkve. Pozdravljam i dragog nadbiskupa u miru i moga negdašnjeg metropolitu mons. Marina Barišića, članove Prvostolnog kaptola, umirovljene svećenike s kojima se nalazi i hvarski biskup u miru, mons. Slobodan Štambuk. Pozdravljam i sve djelatnike u uredima Ordinarijata s izrazima zahvalnosti i žarkom molbom za plodnu suradnju na dobrobit ove Nadbiskupije.

I dok vas sve uključujem u molitve, svoje služenje stavljam pod zaštitu naše nebeske Majke Marije, koja se osobito štuje u poznatim svetištima, u Vepricu, Sinju i Solinu. Preporučujem se i svetom zaštitniku Nadbiskupije i grada Splita, sv. Dujmu mučeniku, kao i drugim solinskim mučenicima, te posebice zagovoru naših hrvatskih svetaca i blaženika - zaključio je mons. Puljić.

26. svibanj 2023 16:36