StoryEditorOCM
RegionalU SLUNJU

Župan Božidar Longin na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem

Piše Zadarski.hr
6. srpnja 2022. - 14:19

U Slunju je u srijedu održan sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina na kojem je nazočio i župan Zadarske županije Božidar Longin.

- Napravili smo platformu, okvir za razvoj novih ideja, za informiranje o politikama, zakonskim prijedlozima i projektima, kao i za usuglašavanje stavova središnje  vlasti s jedinicama lokalne i područne samouprave, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na sastanku sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina održanom u Slunju.

Županica Martina Furdek Hajdin, kao domaćin skupa, istaknula je kako je Slunj odabran za mjesto sastanka upravo kako bi se naglasilo da je cijelom ovom kraju potrebna pomoć države.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić rekao je da je nastupio povoljan trenutak za provođenje strukturnih reformi ukupnog političkog, gospodarskog i socijalnog sustava u Republici Hrvatskoj  u kojemu su upravo županije  spremne za brze promjene u svrhu boljitka i razvoja sustava.

- Kada govorimo o protekle dvije godine u kojima smo se suočili s pandemijom, gospodarskom krizom i potresima moramo priznati da smo upravo preko naših županijskih stožera u suradnji s nacionalnom razinom uspjeli odgovoriti na sve izazove, ističe Marušić. 

Premijer Plenković istaknuo je da demografska napućenost utječe na ekonomski razvoj, socijalnu situaciju te na perspektive i mogućnosti napretka.

- Upravo zbog toga Vlada radi na ravnomjernom razvoju Hrvatske, naglasio je premijer, podsjetivši na praksu redovitih polugodišnjih tematskih susreta sa županima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave. Kazao je da se nalazimo u fazi preklapajućih kriza s obzirom na to da je COVID još uvijek prisutan i zahtijeva oprez, a  zahvatila nas je i velika kriza vezana za rast cijena energenata, hrane i sirovina.

- Sve to utječe na inflatorne pritiske s kojima se svi moramo nositi i koje trebamo rješavati, poručio je Plenković. Podsjetio je na paket mjera koje je Vlada donijela u travnju za pomoć građanima i gospodarstvu te spomenuo najnovije Vladine mjere vezane u rast cijena energenata.

 

19. travanj 2024 20:01