StoryEditorOCM
RegionalZAVRŠENA OBNOVA

Župan Longin sa suradnicima posjetio završene Ninske projekte: ‘Osim što su obnovljeni mostovi prelijepi, sad su i neuništivi!‘

Piše PROMO
21. svibnja 2020. - 17:32
Župan Božidar Longin sa suradnicima, ravnateljem ŽLU Davorom Škibolom te gradonačelnikom Nina, Emilom Ćurkom, posjetio je kapitalne ninske projekte od toga i zavrseni Donji most te setnicu Petra Krešimira IV.  Jure Miskovic/Cropix

Lijep, ljepši – Nin! Tako bi nekako izgledalo stupnjevanje nakon nekoliko kapitalnih projekata koji u ovom malom gradu već traju gotovo dvije godine i zahvaljujući kojima je Nin dobio još privlačniju vizuru.

U četvrtak je tako župan Božidar Longin s pročelnicima te s ravnateljem Županijske lučke uprave Davorom Škibolom posjetio ninskoga gradonačelnika Emila Ćurka, koji ih je odveo u obilazak gotovih projekata. Krenuli su od novog rotora, koji se nalazi na ulazu u grad, pred Donjim mostom, čija je obnova nedavno završena.

image
Jure Miskovic/Cropix


– Dobro znate kako je Nin prošao u katastrofalnoj poplavi 2017. godine i što smo sve u njoj izgubili. Moram naglasiti kako smo nakon toga nemilog događaja zaista dobro reagirali i krenuli u žurnu sanaciju. Uvijek, nakon svake krize, pa i one najgore, čovjek valja poentirati. Emil je to najbolje iskoristio i pogledajte ovo, ovo je sad predivno i, što je još važnije, neuništivo. U ovaj su most ugradili upornjake od 12 metara i odmuljavali su čak 50 metara s jedne i druge strane oba mosta – naglasio je župan Longin šetajući se duž 220 metara novouređene šetnice na Obali Petra Krešimira IV., na kojoj se posebnim dekorativnim betonom uredila staza, obnovila školjera, hortikulturno uredile zelene površine te postavila rasvjetna tijela.

image
Jure Miskovic/Cropix


– Županija je pomogla koliko je mogla. Ukupno je uloženo 45 milijuna kuna, a u to spada sanacija dva mosta, protočnost mora i odmuljavanje, uređenje šetnica, nadohranjivanje pijeska na poznatim ninskim plažama, sanacija pristupne ceste ŽC 6004, dionice duge 700 metara također stradale u poplavi – istaknuo je Longin, a županijski pročelnik za pomorsko dobro, more i promet Krešimir Laštro dodao je kako je vrijednost potonje investicije 3,9 milijuna kuna, gdje su uz cestu napravljeni nogostup, dva autobusna ugibališta te biciklistička staza.

Gradonačelnik Ćurko zahvalio je županu na potpori, ali i Vladi koja je u teškoim vremenima imala sluha za potrebe obnove grada Nina, te naglasio kako ni tu projektima nije kraj.

– Iza šetnice Petra Krešimira, nakon Gospina mula, želimo napraviti lučicu, naravno u suradnji s konzervatorima, za brodove, tzv. ninske plazulje. Građani su jako zadovoljni svim dosadašnjim poslom i vjeruju kako će i njihovi gosti to cijeniti – naglasio je Ćurko, a ravnatelj Škibola dodao kako su trenutačno u rješavanju sve potrebne papirologije za rekonstrukciju lučice.

Delegacija je nakon obilaska gotovih projekata posjetila i gradilište u centru mjesta, gdje se radi sustav javne odvodnje aglomeracije Nin – Privlaka – Vrsi, čiji su radovi vrijedni 430 milijuna kuna.

image
Jure Miskovic/Cropix


Radovi na obnovi Gornjeg mosta (kod solane) u tijeku su, a završetak se očekuje sredinom lipnja. I na njemu su provedena ojačanja i odmuljavanja dna u širini od 50 metara. Cilj je osigurati dugoročnu stabilnost mostu i bolju protočnost mora kako bi se sačuvao jedinstven ambijent ninske lagune.

image
Jure Miskovic/Cropix

Radovi na svim ninskim gradilištima, uključujući i oba mosta, nisu stali tijekom epidemije koronavirusa.

23. travanj 2024 13:11