StoryEditorOCM
RegionalPRIJEDLOG VLADE

Županijski sud odbio zabraniti štrajk službenicima sudova, kreću u ponedjeljak

Piše Hina
2. lipnja 2023. - 16:37

Županijski sud u Zagrebu je u petak donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka službenika sudova, a presuda o zakonitosti očekuje se u ponedjeljak, kada i djelatnici suda u 7 sati ujutro kreću u štrajk.

"Mi smo pristupili prvom ročištu, iznijeli smo svoj odgovor na tužbu i doneseno je rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade da se izreče privremena mjera organiziranja štrajka", izjavila je za Hinu predsjednica Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) Iva Šušković.

Presuda o samoj zakonitosti štrajka će se donijeti u ponedjeljak u 10 sati.

Iz sindikata su najavili da u ponedjeljak, 5. lipnja, u 7 sati ujutro kreću sa štrajkom, a da će nakon izricanja presude vidjeti kako će dalje postupiti.

Danas su se službenici i namještenici samoinicijativno organizirali i izašli u 13 sati ispred svojih sudova dati podršku sindikatu te kako bi pokazati da nisu zadovoljni zbog Vladinog prijedloga o privremenoj mjeri zabrane štrajka i da se on proglasi nezakonitim.

"Sve proizlazi upravo iz dosadašnjeg prakse, za koju imamo primjer i liječničkog sindikata koji je stupio u isti takav štrajk zbog gospodarskih i socijalnih interesa, a isto tako i sindikate u školstvu koji su gotovo dva mjeseca štrajkali zbog povećanja koeficijenata, a tada su imali potpisani kolektivni ugovor", rekla je Šušković.

Dodala je kako se za štrajk sindikata u školstvu nije propitivala zakonitost tog štrajka, niti se postavljalo pitanje tko će to platiti, već da je Vlada rekla da su oni prijatelji učitelja te da će sve dane provedene u štrajku i platiti.

"Naši članovi se pitaju zašto se ljude dijeli na one bitne, manje bitne i gotovo nebitne", ustvrdila je Šušković

Iz sindikata su zaključili kako su zadovoljni današnjom odlukom suda.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je ranije u petak, prije odluke Županijskog suda, da je Državno odvjetništvo podnijelo tužbu za zabranu štrajka službenicima sudova jer smatra da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo održavanje, a istaknuo je i da će sud utvrditi je li štrajk zakonit ili ne.

"Primarni razlozi su da se ne radi o subjektima koji su ovlašteni za poduzimanje štrajka i da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan", istaknuo je ministar Malenica.

13. travanj 2024 23:01