StoryEditorOCM
SportHALO, YOKOHAMA

Akihisa Wada: Neka bude 4:3 za Japan, a da Livaja zabije tri gola! Gledat ću utakmicu doma, da igra Hajduk otišao bih u Dohu

Piše Slaven Alfirević/SD
3. prosinca 2022. - 22:01

U zemlji izlazećeg sunca, dalekom Japanu ima Hajduk svoga navijača, baš žestokog, Akihisa Wada je dobro znano lice i svako nekoliko mjeseci doleti u Hrvatsku da gleda svoga Hajduka, podsjećamo i da je na finalu Kupa bio da vidi kako Hajduk podiže Sunce, trofej osvajača kupa.

Obožava Hajduk, zalijepio se za hrvatski balun i simpatije sve svoje podario "bijelima". Često smo pisali o njemu i njegovoj ljubavi spram "bijelih", uz naljepnice Torcida Yokohama i Yokohama, kamikaze boys...

A sad na Mundijalu u Kataru, Hrvatska ide na Japan, kontaktirali smo ga u Yokohami:

- Tko bi to rekao, to je ne samo za mene, nego za sve nas ogromno iznenađenje. Naša momčad ugodno nas je iznenadila. I sad idemo na Hrvatsku!? Znate kako se sad osjećam, s jedne strane moj Japan, a nasuprot Marko Livaja, moj ljubimac i miljenik. Nije mi lako – priznaje Wada.

Predočio nam je detalj atmosfere iz Yokohame:

- Veliko je uzbuđenje pratilo utakmice Japana i potom veliko veselje. Miješale su se emocije, najprije smo slavili protiv Njemačke što nam je izgledalo kao vrhunac, pa izgubili protiv Kostarike. Kad smo igrali protiv Španjolsku nismo unaprijed puno vjerovali. Ali, naši se nikad ne predaju, bila je to pobjeda srca i upornosti.

Moćni Japan

Dobili ste puno poruka iz Splita, od svojih hajdukovaca:

- Zatrpali su mi mejl, stalno dolazi "congratulations", čestitke. Mnogi moji prijatelji i poznanici koji žive u Splitu javili su mi se. I za njih je to iznenađenje.

Kao ljubitelj nogometa, niste putovali u Katar?

- Ne, nisam, u Yokohami sam. Da igra Hajduk u Dohi, budite sigurni da bih ja bio tamo... Utakmice Hajduka u Kataru ne bih propustio, ha, ha, ha... Ali, susret u ponedjeljak gledat ću u Yokohami. Zapravo, najradije bih utakmicu pogledao u Splitu, sa svojim prijateljima hajdukovcima.

Kako gledate na utakmicu u ponedjeljak?

- Nadam se da će Japan pobijediti, nećete zamjeriti...

image

Wada ispred stadiona u Poljudu

Duje Klarić/Cropix

Naravno da nećemo, ali kako utakmicu gledate?

- Japan se nikad ne predaje, znate to. Mi vjerujemo do kraja.

A da se poigramo s rezultatom?

- Ja bih najradije da Japan pobijedi sa 4:3 i da moj ljubimac Marko Livaja zabije tri gola. Bilo bi to super za nas i za mene.

Da, ali ne bi za nas...

- Morate priznati da je Japan vrlo dobar tim. Ne može svatko pobijediti Njemačku i onda Španjolsku. Znači da je naša momčad sposobna za velike stvari. A vi imate sjajne igrače.

Sanja Ligu prvaka

Nije prvi put da se sastajemo na Svjetskim prvenstvima.

- I ovdje se mnogo o tome piše, u Francuskoj 1998. bio je to tijesan poraza Japana, 0:1, pa u Njemačkoj 2006. je bilo 0:0. Znači, ovo je treća i mogla bi nam biti sreća. Mnogi Japanci su uvjereni da je ovo sad naš "lucky time".

Baš nas zanima...

- Ja podržavam Japan, ali i Marka Livaju i sve nogometaše iz Hajduka. Moje srce bit će na dvije strane, ali kako rekoh, 4:3 za Japan neka bude – kaže nam Akisiha Wada.

I vraća se na Hajduk u poruci za kraj:

- Za mene je Hajduk je najjači klub na svijetu i žarko želim da se plasira u Ligu prvaka, tada ću i ja češće dolaziti u Split. Uvijek sam zahvalan na ljubaznosti i gostoprimstvu koje me dočeka u Splitu kad god dođem iz 9500 kilometara udaljene Yokohame. U Japanu svaku utakmicu Hajduka gledam makar bila u gluho doba noći – nije odolio a da ne kaže.

A u ponedjeljak, slažemo se sa željom našeg Japanca da Livaja zabije tri gola, ali nikako ne prihvaćamo da nam Japan zabije četiri.

S našim simpatičnim prijateljem iz Yokohame ovaj put smo se složili da se - ne slažemo.

20. travanj 2024 08:07