StoryEditorOCM
SportIZNIJELI BROJKE

Ante Rubeša: "Plaća trenera Danijela Jusupa je 3.500 eura"; Denis Pleslić: "Na budžet prve momčadi potrošili smo 350.000 eura!"

Piše Dražen Žura
29. rujna 2022. - 13:50
Konferencija za medije KK Zadra uoči početka AdmiraBet ABA lige i HT Premijer lige, na fotografiji Denis Pleslić i Ante Rubeša  Zvonko Pavic/Cropix

Nedugo nakon što su svoju pressicu odradili Denis Karlović i David Gunjević, njihova mjesta zauzeli su Denis Pleslić, sportski direktor, i Ante Rubeša, predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar.

- Visine ugovora igrača, dosta interesantna tema KK Zadar i Višnjik. Kao što znate, dobili smo crveno svjetlo za odigravanje utakmica u Jazinama nakon 30 godina. Jer nisu numerirana mjesta, konstrukcija je loša, odnosno podna, kao da lani nije bilo tako, nema zaštite gdje igrači izlaze na teren, statistika nije na pravom mjestu, nema interneta, osvijetljenost neujednačena... Situacija je takva svih ovih godina, ali ove godine izgleda nije adekvatna – kazao je Rubeša i nastavio:

- Prije dva mjeseca tražili smo sastanak, ali tek prije tjedan dana primio me pročelnik Ćurković kojem sam iznio zahvate koji su potrebni da se dvorana Jazine stavi u funkciju, jer svaki ozbiljan klub treba imati dvije dvorane – misli Rubeša koji se nije zaustavio na izrečenom...

image

Denis Pleslić
 

Zvonko Pavic/Cropix

- Žalosti me taj odnos vlasnika i kluba, ne znam je li zato što smo tu mi kao "mix”! Grad svoje kulturno dobro treba zaštiti, dvorana je tradicija i žalosno je u što se pretvorila. Čekat ću odgovor Grada hoće li obnoviti dvoranu i na sljedećem proračunu od većine u Gradskom vijeću tražit ću sredstva za obnovu dvorane – poručio je Rubeša i nastavio čitati od ranije pripremljene brojke i slova.

- Seniori su cijelo vrijeme od početka priprema bili i dvorani 3 i uštedjeli smo 300 tisuća kuna. Ugovor godišnji je bio 2,7 milijuna kuna, a sad bi za termine trebalo biti najviše 900 tisuća kuna.Razlika je u tome da nećemo koristiti dvoranu 24 sata na dan, nego ćemo mjeriti satnicu treninga i utakmica. Dogovor je takav da možemo regulirati i smanjiti cijenu termina koji iznosi 660 kuna, ali ne po danu, nego po satu. Tražili smo da nam se da ono što nam pripada, po meni uprava Višnjika nije trebala ni postojati nego je KK Zadar trebao biti uprava ove dvorane. Onda ovisno o sposobnostima i marketingu ne bismo ovisili samo o gradskom proračunu. Tako ipak nije – veli Rubeša koji je svoja razmišljanja uputio na nekoliko adresa.

image

Ante Rubeša
 

Zvonko Pavic/Cropix

- Pisali smo Središnjem poreznom uredu i regulatornoj agenciji kakvi mogu biti odnosi, jer Višnjik treba biti na usluzi KK Zadar. Tražimo najnižu moguću cijenu, da nam iznos termina bude ekvivalent potrošnje struje vode i amortizacije, da se ništa ne plaća više nego što trebamo. Za sve je 1400 kuna, za nas 650 plus PDV, jer je tako direktor tražio za korisnike koji koriste dvoranu više od 100 sati – kazao je Rubeša uz opasku kako će nakon što klub dobije odgovore od gore spomenutih institucija i nadležnih službi, opet otvoriti pregovore i tražiti najbolju moguću cijenu.

- U Jazinama će trenirati predkadeti, kadeti, razvojne ekipe, KK Diadora i KK Jazine, a naša razvojna ekipa će raditi na Višnjiku. I nije istina da smo mi potjerali KK Puntamiku, naprotiv osobno sam se zalago za njihov status jer su oni udruga pa mogu ići u cesije - kazao je Rubeša.

Poslije njega o proračunu kluba za ovu sezonu govorio je Pleslić. Evo kako izgleda njegova računica....

- Budžet prve momčadi je 350.000 eura, slagali smo roster tako što smo imali dva nosioca igre od lani Darija Drežnjaka i Antonija Jordana. Napravili smo selekciju i kompletan neto novac koji je utrošen je 349.800 eura i to je na 14 igrača neto iznos koji ulazi u budžet. Zadovoljan sam selekcijom, imali smo i kvalitetne utakmice, zavidan nivo igre i ulazimo s optimizmom u sezonu i sutrašnju utakmicu - kazao je Pleslić koji na opasku koliki je bruto iznos na utrošenih 349.800 eura, nije imao valjani odgovor, nego je ponudio opciju pregovora s igračima.

image

Marko Ramljak
 

Zvonko Pavic/Cropix

Dakle, zaključimo, 350.000 ne mora biti konačna stavka, posebice iz razloga što unutra nisu pribrojeni iznosi stručnog stožera te trenera u mlađim uzrastima, koje je Pleslić nahvalio na sva usta. Nadalje, sportski direktor je kazao kako će u budućnosti surađivati klub i Emilio Kovačić, te izvjesni Bosnić koji ima doticaj s NBA klubovima. Potom je Pleslić na uvid ponudio listu s ugovorima ali bez imena, te se na taj način zaštićuju igrači.

- Tihomir Bujan (šef omladinskog pogona op.p.) je lani koštao 19 tisuća kuna, mi smo doveli trenere kojima je košarka poziv. Treneri su imali 5.000 kuna, sad se to se diglo, na 7.000 kuna. Pomoćnim trenerima u mlađim kategorijama također je povišena plaća, jedan nas košta 2.000 kuna, pomoćni u predkadetskoj momčadi zaposlen je na iznos od 3.500 kuna, na minimalac, pomoćni u juniorima ima 5.000 kuna, a glavni treneri od 6000 do 7000 kuna. Dok pomoćnici u seniorskoj imaju od 7000 do 8000 kuna. Plaća trenera Danijela Jusupa je 3.500 eura, i sam podmiruje obveze na svoja primanja. To je najniža plaća trenera u povijesti košarkaškog kluba Zadar – tvrdi Rubeša. 

26. travanj 2024 14:13