StoryEditor
SportBALUN JE PRAVEDAN

Bila je to epska utakmica, za duga sjećanja, u rangu veličanstvenih utakmica kakve Poljud priređuje

Piše Slaven Alfirević/SD
14. studenog 2021. - 17:27

Hrvatska je uspjela, idemo u Katar, hello Qatar, dolazimoooo! Bravo za Zlatka Dalića i momke, sve čestitke im šaljemo.

Gol ili autogol, nije važno, glavo da se ruska mreža zatresla, dovoljnih, odličnih 1:0, ništa više nije ni trebalo. Nakon što su naši sabili Ruse u bunker svo vrijeme, a Rusi čudesno odolijevali, dogodio se trenutak sportskog samoubojstva, Rusi su sami sebi zabili, a naši zasluženo slave.

Balun ipak bude pravedan, nagradi te kad zaslužiš.

Dugo će se prepričavati ova utakmica, jer uvjeti su bili posebni. Kiša je bila protivnik nogometa, protivnik onome tko napada, hoće i želi, pomagala je destruktivcima... Rusima... Nije se moglo izvoditi akcije kao inače, kiša je sustavno natapala travnjak i to je bila otegotna okolnost za naše koji su pleli matnu mrežu od prve minute prema ruskim vratima.

Stoput nam je pao na pamet izbornik Zlatko Dalić koji je u najavi utakmice, u trenucima kad razgovor nije bio oficijelan, onako više za sebe dometnuo:

- Samo da ne bude kiše...

No, nebo ga nije poslušalo, padala je i padala miša, diluvijski dažd i to sigurno nije pogodovalo „vatrenima” pred kojima je bio isključivi zadatak da – pobijede.

Rusima je i remi bio kao pobjeda, e da smo svladali Slovačku u Osijeku, onda ne bismo morali u Splitu jurišati pd prve sekunde.

Ali, što je, tu je, juriši su bili programirani, smišljeni, nije to bilo srljanje, nego su se akcije gradile, prebacivalo se težište igre naročito dugim loptama, dijagonalama s lijeva na desno prema Vlašiću i Juranoviću, slijeva je Perišić driblao...

Posebno je bila lijepa akcija u 35. minuti, okolo-kole, pa završni centaršut, ali ništa...

Zazivalo se najčešće Luka, Luka, da nam kapetan bude i spasitelj, nacilja neku glavu crnih iz kornera. I onda Ivane, Ivane spram Perišića, publika je baš njih dvojicu posebice animirala.

Mijenjali smo težište igre, vrtjeli se i kružili kao mačak oko vruće kaše uokolo napučenog šesnaesterca crvenih dresova. Stiskali smo dok „zbornaja komanda” nije prezala da se zatvori s množinom igrača, na momente i desetoricom, samo da zatvori sve te koridore koje su naši pokušavali pronaći, rastvoriti. Samo bi Smolov ostajao prema centru, a i on bi se povlačio. Ma svih 11 Rusa u obrani!

Totalna premoć Hrvatske, totalna obrana Rusa i - totalni pljusak s neba.

I prve zamjene, trojica Rusa odjednom, da osvježi Valerij Karpin svoje umorne, namučene i namočene trupe, a Dalić je izvadio Vlašića i stavio Petkovića, očito mijenjajući koncepciju, uvođenjem tornja i teške artiljerije. Kramarić se povukao na desno Vlašićevo krilo, a Petković ušao u žarište napada.

Slika se niie mijenjala, stalno smo gledali skram u kaznenom prostoru gostiju igužvu i mrvljenje sve dok ruski nesretni broj 13, Fjodor Kudrjašov nije uradio ono što naši nisu uspijevali – 1:0!

I do kraja koliko god su se Rusi upinjali mijenjati odnos snaga, prebaciti se u napad, promjene više nije bilo, a splitska publika našla je novog junaka:

- Ivo, Ivo, Ivo – zazivali su Grbića koji je dohvatio visoku rusku loptu, dobio i žuti karton za otezanje i – plasirao se i on u Katar, doživio velike trenutke u povratku u rodni grad! Nije pogriješio!

Nije moglo, nije smjelo drugačije, toliko želje, motiva, dobri akcija, Rusima se vlastita anti-igra obila o glavu, ne možeš baš uvijek odigrati tako savršen bunker da ne budeš kažnjen.

Zanimljiv se razgovor vodio do nas u novinarskoj loži, „na ovom terenu može strijelac biti samo Pašalić”, u to Dalić vadi Pašalića. A što misliš da utakmicu riješi – autogol, kao neka viša pravda, pogled s neba, odgovorio je drugi...

I bi tako. Zasluženo Dalić i njegovi momci pobjeđuju i idu Katar, na još jednu veliku smotru. Neka je autogol, još je slađe.

Svaka čast vatreni, a tužna večer za broj 13 Kudrjašova, tako je to, nekima svane, drugima smrkne!

Bila je to epska utakica, za duga sjećanja, u rangu veličanstvenih utakmica kakve Poljud priređuje.

25. lipanj 2022 10:23