StoryEditorOCM
SportRAT PRIOPĆENJIMA (1)

Bivši član Nadzornog odbora NK Zadar koji je u ponedjeljak podnio ostavku: Klub je 11 mjeseci devastiran u svim segmentima

Piše Šime Kokić
11. lipnja 2020. - 10:38

Bivši član Nadzornog odbora NK Zadar, Šime Kokić koji je u ponedjeljak podnio ostavku, svojim je priopćenjem koje prenosimo u cijelosti, obrazložio je razloge ostavke.  

Iz objave Šime Kokića:

Dana 8. lipnja 2020., na sjednici Nadzornog odbora Nogometnog kluba Zadar s.d.d., podnio sam neopozivu ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora, na koju sam službeno stupio u siječnju 2019. Ovim putem želim javno obrazložiti razloge svoje ostavke te ukazati na određene radnje koje su se događale u NK Zadru u proteklom razdoblju.

1. Ugašen omladinski pogon

Raskinuti su ugovori s većinom trenera u školi nogometa NK Zadar s.d.d. te su obavljeni razgovori s roditeljima vezano za ispisivanje djece iz kluba, čime je izravno od strane direktora Damira Knežević praktički ugašen omladinski pogon NK Zadra s.d.d. Samim time bilo je jasno i da klub nema nikakvu namjeru nastaviti natjecanje u seniorskoj konkurenciji sljedeće sezone, jer prema propisima Hrvatskoga nogometnog saveza to nije moguće bez registriranih mlađih kategorija.

2. Licencija za sezonu 20./21. tražena da bi se kupilo vrijeme

Iz gore navedenih razloga jasno je i da je postupak licenciranja kluba za sezonu 2020./21. prijavljen samo kako bi se u datom trenutku “kupilo vrijeme”, budući da nije postojala nikakva namjera ni šansa da klub zaigra u Drugoj HNL sljedeće sezone. Potvrda toga su i čak 32 neispunjena kriterija te činjenica da se klub nije ni žalio na odluku HNS-a o nedobivanju licence.

3. Igrači 5 mjeseci bez plaće, bez informacija od direktora

Instaliranjem Damira Kneževića na mjesto direktora u srpnju 2019., rečeno je da je to učinjeno s ciljem postizanja iskoraka u organizaciji i poslovanju kluba. U proteklih 11 mjeseci klub je devastiran u svim segmentima organizacije, dok o poslovanju dovoljno govori činjenica da je račun kluba u blokadi još od 20. siječnja ove godine, te da igrači i djelatnici nisu primili plaću već pet mjeseci. Držim da odgovornost za to snose i ljudi koji su Kneževića izabrali na tu funkciju.

4. U krizi kupljen novi auto

Nakon što sam iz medija saznao da je direktor na račun kluba kupio automobil, na posljednjoj sjednici NO-a upitao sam zašto je u tako teškim i financijski neizvjesnim trenucima direktor potrošio klupska sredstva na novi automobil, umjesto na niz drugih, korisnijih stvari u tom trenutku. Objašnjeno mi je da su prodana dva stara automobila u vlasništvu kluba, te da je novi kupljen uz nadoplatu od 20-30 tisuća kuna (predsjednik NO-a nije znao točan iznos niti mi je znao reći je li auto uopće registriran na NK Zadar s.d.d.), ali nikakav suvisli odgovor zašto ta sredstva nisu korisnije utrošena nisam dobio. Osim toga, bivši direktor se nakon podnošenja ostavke sa stadiona udaljio upravo tim automobilom, što povlači za sobom pitanje njegova daljnjeg korištenja

5. Knežević na dvije funkcije pola godine

Netransparentan rad samog NO počeo je još od sjednice u srpnju 2019., kada je smijenjen tadašnji direktor Svetko Ćustić, a na njegovo mjesto imenovan Damir Knežević. Do dana današnjeg, unatoč više zahtjeva, nisam dobio zapisnik s te sjednice NO-a. Također, nisam imao nikakve informacije o rastrojavanju škole nogometa, dok je dio članova NO-a, zajedno s direktorom, aktivno radio na tome da trenere i djecu prebace u drugi klub, čime je izravno nanesena šteta NK Zadru s.d.d. Postavlja se i pitanje zašto je tek sada Knežević “procijenio” da je njegova funkcija direktora NK Zadra s.d.d. u koliziji s onom predsjednika HNK Zadra, a te je dvije funkcije paralelno obavljao preko pola godine?

6. Paralelno osnivanje drugog kluba u tajnosti

Nažalost, sve što je rađeno u posljednjih nešto manje od godinu dana, rađeno je s ciljem gašenja NK Zadra s.d.d. te postupnog prebacivanja u drugi klub. Kako je sve to rađeno u velikoj tajnosti, gdje sam i ja tek nedavno iz medija saznao da je Damir Knežević, uz funkciju direktora NK Zadra s.d.d., paralelno osnovao još jedan nogometni klub, kojega je sada i predsjednik, držim da je time načinjena velika šteta ne samo klubu, nego i svim igračima, trenerima i djelatnicima, kao i bivšim igračima prema kojima postoje dugovanja, a kojima se nitko u prethodnom razdoblju nije obratio. Dokaz tome je i odgovor kojeg sam dobio od predsjednika NO-a Josipa Miočića na pitanje: Gdje će, u slučaju stečaja kluba, ići naknade za razvoj od vrlo vjerojatnih budućih transfera nekoliko bivših igrača NK Zadra? Kazao mi je da su “oni” već razgovarali o tome s ljudima u HNS-u te bi dio spomenutih sredstava trebao ići na račun Saveza, koji bi ih onda preusmjerio za razvoj nogometne infrastrukture u zadarskoj županiji. Kako nikakav pisani dokument o tome nisam dobio, nisam mogao prihvatiti da se klub tako olako odriče sredstava od kojih je i ranije u velikoj mjeri preživljavao.

19. travanj 2024 16:46