StoryEditorOCM

BOKSAČ 'ZADRA' JOSIP BILETIĆ (14) NA JUNIORSKOM EP-u U UKRAJINI Virskog Tysona zaustavio Irac McDonagh!

Piše PSD.
22. svibnja 2015. - 01:00
biletic.JPG

Virski boksač teške kategorije, član Boksačkog kluba „Zadar“ i juniorski reprezentativac Hrvatske 14-godišnji Josip Biletić poražen je u prvom susretu juniorskog Europskog prvenstva u ukrajinskom Lavovu. Pobijedio ga je u najtežoj kategoriji +80 kg u neizvjesnom meču znatno iskusniji Irac Martin McDonagh podijeljenom odlukom sudaca 2-1.

McDonagh već tri godine nastupa u juniorskoj konkurenciji, dok je Biletiću ovo bio prvi reprezentativni nastup na europskom ili svjetskom prvenstvu. Josip se tako oprostio od daljnjeg natjecanja na kojemu je od hrvatskih boksača u turniru EP-a ostao samo Riječanin Matej Uremović koji je plasmanom u polufinale u kategoriji 80 kg osigurao najmanje brončanu medalju. Na 19. Europsko prvenstvo juniora koje se u Lavovu održava od 15. do 24. svibnja mladi hrvatski boksači otišli su predvođeni izbornikom Draganom Vidaićem, bivšim reprezentativnim poluteškašem i najboljim zadarskim boksačem svih vremena te trenerom Daliborom Ćibarićem.

Mladi je Viranin na EP-u u Ukrajini bio najmlađi reprezentativac i jedini predstavnik zadarskog boksa, a izbornik Vidaić uvrstio ga je u nacionalnu vrstu kao juniorskog prvaka Hrvatske u kategoriji +80 kg s nedavno održanog natjecanja u Splitu. Osim osvojenog naslova prvaka Hrvatske, Josip je u Splitu dobio i laskavo priznanje za najboljeg boksača prvenstva, unatoč činjenici kako mu je turnir na PH bio prvi juniorski nastup u karijeri. Jednako je tako dominantno godinu ranije osvojio i naslov prvaka Hrvatske u kadetskoj konkurenciji.

 

Kažimir Škrbić / Virski list

 

VIRSKI TYSON
Biletićev boksački put već je određen njegovom visinom i težinom. Sa 194 cm visine i 107 kg težine u 14. godini mladi virski boksač razvijat će se u teškaša, u kategoriju koja je svijetu podarila neke od najvećih šampiona. Zato ne čudi njegov izbor boksačkih uzora: Mike Tyson i Filip Hrgović.
„Slične sam građe kao Tyson, iako su nam zbog razlike u visini različiti stilovi. Tyson je bio eksplozivan napadač, ja više boksam s odstojanja“, kaže mladi virski reprezentativac Hrvatske dodajući kako se divi i najboljem hrvatskom teškašu Hrgoviću zbog njegove snage, vještine i posvećenosti boksu

.


ZLATNA MEDALJA U SCHWENNINGENU
Najveći uspjeh pored dvostrukog osvajanja naslova prvaka Hrvatske, Josip je postigao na pripremama za EP u njemačkom Schwenningenu gdje je osvojio zlatnu medalju na turniru „Black Forest“. Nastupilo je 247 boksača iz devet svjetskih zemalja te najbolji njemački boksači, a hrvatski boksači su sa tri zlata, tri srebra i dvije bronce proglašeni najuspješnijom momčadi „Black Foresta“. U finalnoj borbi kategorije +80 Biletić je jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio ponajboljeg njemačkog juniorskog teškaša Henryja Andre Martynowa

04. listopad 2024 00:16