StoryEditorOCM
SportSLAŽE SE PRIČA

‘Bomba‘ iz Zadra: Luka Božić ostaje, čeka se samo jedna stvar, no glavno je pitanje ‘ko to more platit!?‘

Piše Dražen Žura
8. srpnja 2024. - 15:41

Nekako u isto doba kao lani, u Košarkaškom klubu Zadar imali su skoro pa sve „kockice u mozaiku” za novu sezonu, tako da se slična slika očekuje i ovih dana. Jer, još od ranije riješeno je podosta pitanja oko ostanka igrača koji su proslavili osvajanje duple krune, počastili su se Kupom Krešimira Ćosića i Prvenstvom Hrvatske. Sukladno razmišljanjima sportskog direktora Denisa Pleslića i trenera Danijela Jusupa, kako su igrači svojim uspjesima podignuli i cijenu na tržištu.

I onda, računajući na izvješće od godinu prije, svima koji su ostali ili koji će ostati, primanja su bitno podignuta, negdje u razini od 30 posto više u odnosu na lanjsku sezonu! Nekima će, pak, računajući kako su proveli dvije sezone u zadarskom dresu doživjeti i do 60 posto veće ugovore. Ima se, očito. Ili je previše magle, što je realnije u stanju blokade gradskog proračuna glavnog izvora „napajanja”!

image
Jure Mišković/Cropix

Prvi koji je bio siguran u ostanak je kapetan Marko Ramljak, koji pak odrađuje drugu godinu ugovora, potom se zaključila priča s Karlom Žganecom, nedugo zatim i Lovrom Mazalinom i Krševanom Klaricom. S posudbe u Zaboku vratio se Antonio Sikirić, dok je iz Hong Konga natrag u Zadar doletio Dominic Gilbert. Još uvijek nije poznato hoće li se na klupi moći vidjeti Vicu Grbića i hoće li, kako stoji na službenim stranicama kluba, registrirani igrači, Luka Bilokapić i Josip Badrak biti priključeni prvoj momčadi.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Nisu zadovoljili

Među prvima u rubrici odlasci zabilježen je Arijan Lakić kojeg se povezuje uz beogradski Partizan, čeka se samo potpis ugovora, ukoliko se ne dogodi nešto nepredviđeno. Drugi nizu je Patrik Jambrović kojem nije aktivirana opcija jedan plus jedan, promijenio je adresu i otišao u Široki, iako je o njemu odmah nakon što je pristupio Zadru, trener Jusup govorio u superlativima. Treći u nizu je Petar Vujačić koji će karijeru nastaviti u Zlatiboru, o njemu se također naveliko izražavalo hvalospjeve, međutim, prema zaključku iste te struke – nije zadovoljio! O Juanu Davisu kojeg se svojedobno čekalo kao „ozebao sunce”, nema ni riječi ili se priča oko njegovog angažmana drži u tajnosti, jednako vrijedi i za Adema Mekića!

image
Jure Mišković/Cropix

Ostala su dva „kapitalca”, Luka Božić i Dario Drežnjak reprezentativac Hrvatske koji se vraća s kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre u Parizu, odigranog u Ateni. Prema nekim izvorima Drežnjak niže ponudu za ponudom, međutim, ostanak u Zadru posve je izgledan. Takva opcija posebice vrijedi za Božića koji je, navodno, sve dogovorio oko ostanka. Čeka se samo povoljan trenutak za objavu velike vijesti. Razlog? Rasplet ugovora kojeg je kako se ranije pisalo potpisao u Španjolskoj, bivšim klubom u Euroligi, Valencijom. Nedvojbeno, Božićev ostanak u Zadru će u bitnomu opteretiti klupski proračun budući da je u slavljeničkoj sezoni, s plaćom i nagradnim fondom za trofeje, imao "ohoho" primanja u odnosu na ostale.

image
Jure Mišković/Cropix

Ko to more platit?

Zanimljivo, svi nabrojeni ugovori imaju svoju nemalu financijsku težinu, pa se valja zapitati koliko je uopće odgovorno, ili bolje kazati tko će odgovarati, odnosno, stajati iza podmirivanja silnih ugovora. Grad Zadar i njegovi poreznici, to je svima jasno, ali u debeloj financijskoj krizi koju proživljava KK Zadar netko bi trebao postaviti pitanje: „ Čekajte malo, stanite na loptu i ne razbacujte se s novcem kojeg u ovom trenutku evidentno nema!". A netko je, vlasnik kluba, Grad Zadar.

image
Jure Mišković/Cropix

Na koncu, ako sagledamo sliku na hrvatskoj klupskoj košarkaškoj pozornici, jedini „preživjeli” su Zadar, istina, s opcijom „sve će se riješiti” i Split. I opet ćemo imati potragu za trofejima kakvu gledamo zadnje dvije godine, dok će vjerojatno plan u proširenoj regionalnoj ABA ligi, jer su unutra Dubai i Spartak (Subotica) biti isti – ostanak ! Sve preko toga će se proglasiti velikim uspjehom. I jednako kao zadnje dvije sezone, posve moguće ostati u zapećku ozbiljnijeg europskog natjecanja, misli se na Eurocup.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
08. rujan 2024 02:19