StoryEditorOCM
SportPLIVAČKA NADA

Božo Puhalović postao je najboljim plivačem Dalmacije, a uskoro odlazi na studij matematike u SAD!

Piše Ivica Gjergja
30. srpnja 2020. - 14:59

Na posljednjem plivačkom natjecanju regionalnog prvenstva Hrvatske za Dalmaciju, plivač PK Zadra, Božo Puhalović (18) proglašen je za najboljeg plivača. On je u konkurenciji od 278 plivača iz 11 klubova osvojio osam medalja, šest brončanih i dvije srebrne, te s razlogom ponio titulu najboljeg.

Ovaj Božin uspjeh je tim veći kada se zna da skoro pet mjeseci nije bilo nikakvih natjecanja zbog svima nam znane situacije te je uz minimalne pripreme ostvario zaista zavidne rezultate.

Pored ranije osvojenih prvih, drugih i trećih mjesta, Božo je vlasnik niza državnih medalja u svojoj (juniorskoj), ali i mlađoj, seniorskoj te apsolutnoj konkurenciji. Božo je u Splitu imao svoj dan: osvojio je šest brončanih odličja, redom po tri juniorske i tri seniorske bronce, u disciplinama 50 metara slobodno (24.49), na 200 metara slobodno (2.01.01) i 50 metara delfin (26.64). Srebrno odličje je uzeo je u štafetama u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji 4x100 metara u kojoj su pored Bože nastupili i Roko Šango, Ivan Šango, Ivan Klanac te je isplivali za 4.19.09. 

Pored svega toga, lani je bio prvi na maratonu Preko – Zadar s odličnim vremenom od 55 minuta i 32 sekunde. Treba naglasiti kako je dosta članova PK Zadar isplivalo svoje osobne rekorde na posljednjem regionalnom natjecanju te svi zaslužuju sve pohvale, ipak, Božo je ovaj put, zasluženo, dobio glavnu ulogu i posebno priznanje. No, mnogi ga ne poznaju, a zaista je vrijeme da se za njega čuje!

image
Božo je u bio prvi na maratonu Preko-Zadar
Pk Zd

On je prije svega jedan sasvim normalan, drag, ambiciozan i vrlo talentirani mladić, kojega ćete svako jutro zateći na bazenu SC Višnjika na treningu plivanja.

- Božo je od kategorija početnika, pa kroz svoje kadetsko i juniorsko plivanje, ušao u krug najboljih plivača PK Zadra, no ja bih dodala i na razini države. On je unatrag četiri godine kategorizirani sportaš HOO-a., a 2017. godine nastupio je na Europskom juniorskom prvenstvu (EJP) u daljinskom plivanju u Francuskoj, te na nekoliko susreta reprezentacije i priprema plivačke reprezentacije. Trenutno je na popisu B juniorske reprezentacije Hrvatske. Divan je to dečko s kojim se tako lako sve dogovori, a ono što se od njega traži, izvrši u roku, bez ikakvih komentara i prigovora. Zato su i ovi uspjesi, rekla bih, samo jedan logičan slijed događaja - pohvalila je Božu njegova trenerica Josipa Nekić te dodala kako je dovoljno je reći da posljednje dvije godine u svom Klubu nosi naslov "plivača godine".

- A ove je godine, baš kao i svima, koronavirus pokvario planove i servirao nam jednu totalno čudnu plivačku godinu. U proljetnoj sezoni smo htjeli napasti normu za EJP, budući da su rezultati na zimu bili obećavajući, ali nije moglo trenirati. No, Božo mi je došao i rekao: "Trenerice, nema veze, idemo dalje!" U ovoj opciji je bilo važno nadoknaditi što više propuštenog, jer Božu na jesen očekuje jedan novi iskorak, kako u životu tako i karijeri. Naime, osim plivanja, Božo je dobio priliku za studiranje u Americi! Upisao je matematiku na sveučilištu Westgate (North Carolina), a mi ne sumnjamo u njegove nove pobjede te osobne i sportske uspjehe, koje ćemo zdušno pratiti - kazala nam je trenerica Josipa Nekić.

Iako je dečko druželjubiv, nije baš bio za puno priče, pa je samo kratko kazao:

- Idem u nove pobjede! I plivanje i studije, no radujem se! Hvala mojim trenerima i prijateljima iz Kluba na svemu što su učinili za mene. Rado ću pratiti njihov uspjeh i veseliti svakom njihovom uspjehu, kao da su moji - iskreno je, sa suzom radosnicom u očima, rekao skromni Božo.

Što nam ostaje nego Boži poželjeti mnogo uspjeha u SAD-u, a ostalim iz zadarskog Kluba reći kako su njegova djela putokaz i dokaz da se sve može kad se zaista hoće.

image
Pk Zadar
14. travanj 2024 22:38