StoryEditorOCM
SportKK ŠKABRNJA

Božo Škara: ‘Vremena su se umnogome promijenila, muška djeca su većinom u nogometu, tako da smo morali osnovati ženski košarkaški klub!‘

Piše Ivica Gjergja
22. lipnja 2022. - 12:23

Već godinama u dvorani, ali i na košarkaškom igralištu, OŠ Vladimir Nazor u Škabrnji, Božo Škara i njegovi suradnici podučavaju dječake i djevojčice, osnovnoškolce, košarku. Organizirani su kao KK Škabrnja, te igraju prvenstvene i turnirske utakmice, a što je najvažnije imaju svugdje uspjeha. Kako je vrijeme odmora, a i Božo je nakanio dati par dana odmora svojim učenicima, 'potegli'  smo do Škabrnje i dakako potražili Božu. Još je sa nekolicinom djevojčica uz smiraj dana, pred odmor ostao 'pod košem'. 

- Kao Škola košarke postojimo još od 2003. godine, a u tom razdoblju prošlo je preko 500 djece sa područja ravnokotarskih općina, Zemunika ,Galovaca, Škabrnje i grada Benkovca. Osobno sam sa svojim suradnicima i zamislio da Škabrnja bude centar košarkaških zbivanja u Ravnim kotarima i donekle uspijevamo. Ako pogledamo košarka je najtrofejniji škabrnjski sporta, KK Škabrnja je najtrofejniji klub u Ljetnoj ligi, Zadarske županije, priča nam Božo.

Vidimo dosta djevojčica, malo 'muškića'?

- Vremena su se umnogome promijenila, muška djeca su većinom u nogometu tako da smo morali osnovati ženski košarkaški klub. Trenutno imamo 40-ak djece (30 djevojčica i 10 dječaka) uzrasta od prvog do osmog razreda. Educiramo ih radimo i igramo turnire. Gostovali smo na turnirima u Čitluku (BiH) na poziv ŽKK Brotnja, u Šibeniku na poziv ZKK Šibenika, te na poziv Anđe Jelavic također u Šibeniku gdje smo ostvarili najbolji uspjeh, osvojili prvo mjesto sa generacijom 2009 i mladi. Ove god igrali smo Dalmatinsku ligu U-15 i putovali sve do Dubrovnika, gdje smo bili jedini predstavnici Zadarske županije. Za tu ligu izašli smo u susret curama sa Otoka Ugljana „posudili“ naše igračice, a rezultat se odmah vidio, tako da su trenerica Ana Vrsaljko i igračica Josipa Uhoda, pozvane u reprezentaciju, a sve preko nas.

Tko se još priključio vašem radu?

- Našem klubu se ove godine priključila Petra Pavičić, aktualna igračica ŽKK Zadar plus. Klub je sufinancirao školu za trenera tako da nas veseli da imamo još jednog trenera sa diplomom. Poznato je da svake godine za kraj sezone organiziramo tradicionalni turnir, a ove godine za generaciju 2007-08. godine , te 3×3 turnir u basketu. Turnir je pod pokroviteljstvom MIKADO DISTRIBUCIJE D.O.O, tako da veliko hvala gospodinu Bošku Periću. Također ne bi kao klub mogli funkcionirati bez pomoći općine Škabrnja, kojima zahvaljujemo kao i načelniku Ivanu Škari, a također i ravnatelju OŠ gospodinu Marinu Pavicicu, koji nam izlazi uvijek u susret. Za kraj bi rekao da Škabrnja diše košarkaški. Još jednom hvala i svim drugim sponzorima kojih ima stvarno dosta i koji u prvom redu vole Škabrnju i sve što je za dobrobit naše djece, kaže Božo Škara.

26. travanj 2024 19:50