StoryEditorOCM
SportVRAŽJA KORONA

Čilić o US OPEN-u: Previše je nepoznanica. Hoće li biti karantene ili neće? Hoće li svi igrači moći putovati? Na puno pitanja nemamo odgovore..

Piše  Vedran Zrinski i Dražen Žura
21. lipnja 2020. - 18:02

Tko će od naših tenisača, ali svjetskih imena donijet odluku o tome hoće li se naći u "bubnju" ovogodišnjeg US Opena, razgovaralo se na zadarskom Višnjiku uoči mečeva Adria Toura 2020 u Zadru. Istina, ostala su puna dva mjeseca do početka svjetske teniske priredbe, međutim, pripreme, barem one u medijima, već su krenule.

Neki su euforični što će se opet igrati i što im se smiješi prilika da zarade nešto novca u situaciji kad sve stoji, drugi se zgražaju nad najavljenom karantenom i poručuju da ne žele igrati ispod staklenog zvona, a treći nisu sigurni hoće li rezervirati let „preko bare“.

Među potonjima su i Borna Ćorić i Marin Čilić. Odluku o putu u Ameriku odgađat će do zadnjeg trenutka, sve dok ne bude potpuno jasno što ih čeka u New Yorku i kolika je cijena igranja Grand Slama.

- Previše je nepoznanica. Hoće li biti karantene ili neće biti? Hoće li svi igrači moći putovati? Kakva će biti zdravstvena situacija za članove ekipe koji idu s nama? Na puno pitanja nemamo odgovore - kaže Čilić.

Pobjednik US Opena iz 2014. je prije nekoliko dana zauzeo mjesto u sportskim rubrikama diljem svijeta, nakon što je s video-sastanka s ATP-jem i Američkim teniskim savezom procurila informacija da je zbog izvanrednih okolnosti zatražio povećanje nagradnog fonda za igrače.

- Točno, spomenuo sam im nekoliko stvari, a najviše nas brine hoće li svi moći doći na turnir. U ovom trenutku Argentinci ne smiju izaći iz zemlje. Najavljeno je da će tako biti do 1. rujna, a važno je da svi imamo istu priliku. Morali bismo imati sve na papiru, da se točno zna što nas čeka.

Borna Ćorić također želi više informacija prije odluke hoće li ove godine udarati loptu u Flushing Meadowsu.

- Kako sada stvari stoje, pretpostavljam da ću ići jer sam tip čovjeka koji ide glavom kroz zid. Trenutno se još uvijek ne opterećujem najavljenim mjerama jer su ostala dva mjeseca i situacija se može promijeniti na gore ili na bolje.

Razmišljanje najbolje rangiranog hrvatskog tenisača na tragu su one da su „sljedeća dva tjedna ključna“.

- Situacija će sigurno biti jasnija za dva tjedna. Rekao sam treneru Martinu Štepáneku da pričekamo jer mjere možda postanu strože, a možda se i dodatno ublaže. Nema smisla da sada radimo dugoročni program ako ćemo ga kasnije morati baciti u koš.

Čilić kao potencijalno veliki problem ističe činjenicu da članovi njihovih ekipa nisu zaštićeni kao igrači.

- Mi preko ATP-ja imamo pokriveno zdravstveno osiguranje po cijelom svijetu, ali naši treneri i fizioterapeuti nemaju. U sadašnjim okolnostima teško je i pronaći dobro osiguranje, pogotovo u Americi gdje je to vrlo skupo. Razgovarao sam s ekipom i kad ćemo imati sve crno na bijelo, donijet ćemo zajedničku odluku.

Ako američka turneja i postane iduća žrtva korone, Europa će, zaključuje Marin, sigurno dočekati zemljanu sezonu u rujnu.

-Veseli me što veliki turniri pokazuju interes za održavanjem. To nam je najbolji pokazatelj da će se tenis vratiti.

 

03. svibanj 2024 11:12