StoryEditorOCM
SportRIJEČ IZBORNIKA

Dalić otkrio kako su proslavili Lukin rođendan i poručio: ‘Svaka čast Perišiću, a Petkoviću sam rekao što mu je posao‘

Piše Frane Vulas
9. rujna 2023. - 10:06

Dan poslije 5:0 pobjede nad Latvijom u Rijeci, uoči zadnjeg treninga reprezentacije na Rujevici i pred polazak za Armeniju, izbornik Zlatko Dalić još se jednom osvrnuo na uvjerljivi trijumf.

- Odigrali smo dobru utakmicu, discipliniranu svih 90 minuta, ali nije to mjerilo naše situacije. To je bila dobra priprema za Armeniju. Veseli naravno efikasnost i raspoloženost, ozbiljnost, ali slijedi nam još teži protivnik – rekao je Dalić.

Međutim, fokus je kao što je rekao u uvodu ipak najviše bio na Armeniji, teškom iskušenju koje slijedi u ponedjeljak u Erevanu, kao i na situaciji oko ozlijeđenih igrača.

- Armenci su dosta ozbiljna reprezentacija. Dobili su Wales 4:2, jučer su vodili u Turskoj sve do samog kraja. Ladić je bio u Turskoj i gledao ih je, analizirat ćemo ih. No, mi ćemo biti ti koji ćemo biti bitni. Kako se mi postavimo, kako odigramo, tako će biti. Nismo očekivali da će oni biti treća reprezentacija koja će se boriti za plasman na Euro iz naše skupine, očekivali smo da će to biti Wales. Igrali smo s njima pripremnu utakmicu prije Eura, ali ovo je sada drugačija reprezentacija. Ako tu utakmicu riješimo kako želimo, onda ćemo biti na dobrom put da se plasiramo na Euro – rekao je Dalić.

Kakvo je stanje Matea Kovačića?

- Nadam se da će biti u konkurenciji za utakmicu, i on i Lovro Majer. Mogli su možda nastupiti i protiv Latvije, ali nismo htjeli riskirati. Nadam se da će obojica biti spremni i konkurirati. Ako Mateo bude ok bit će u prvoj postavi – rekao je Dalić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Nove kombinacije

Luka Ivanušec je prešao na poziciju zadnjeg veznog nakon izlaska iz igre Luke Modrića?

- Vidi se da na toj poziciji nije navikao igrati. Izlaskom Modrića i Brozovića, kako nije bilo Kovačića, pokušali smo to. Ali Ivanušec je ukupno odigrao ok.

Perišić je bio vrlo raspoložen, rastrčan i opasan na lijevoj strani?

- Vidjela se kod njega velika želja, fizička superiornost protiv svih. Igrao je kao da je na Svjetskom prvenstvu, a ne da je u pitanju kvalifikacijska utakmica. Možda je bio željan igre jer nije igrao puno u Tottenhamu. Svaka mu čast.

Sosu pokušavate vratiti u staru formu, u život?

- Fali mu igre, utakmica, samopouzdanja. Zato smo ga stavili da igra. Treba nam, ima fantastičan centaršut, pokretljivost. Nadam se da će kroz utakmice u Ajaxu doći na još veći nivo. Dobili smo s njim i Perišićem, kasnije i Barišićem širinu.

image
Ante Čizmić/Cropix

Mala proslava

Petković je bio dvostruki strijelac. Je li on u budućnosti prva opcija na poziciji klasičnog napadača?

- Nama treba napadač, špica, mantinela. Tražio sam od njega da ne dolazi po loptu, rekao sam mu da čeka, kada dobije loptu da bude svjež i napravi višak što je njegova najveća kvaliteta. Mora još više biti na lopti, pogotovo zato što je robustan. Moramo još više biti konkretniji i agresivniji u šesnaestercu. Možda više uživa u asistenciji nego u golu, ali rekao sam mu: ‘Ti si broj devet, od tebe se očekuju golovi i to je tvoj prvi posao.‘ Bruno nema kontinuiteta, bez njega neće biti ono što svi mi želimo da bude.

Jeste li barem malo proslavili 38. rođendan Luke Modrića?

- Dečki su svi zajedno otišli na večeru nakon utakmice, takav je običaj, ništa puno.

Kako ćete se pripremati za Euro, s obzirom da će nakon kvalifikacija Hrvatska gotovo godinu dana biti bez natjecateljske utakmice?

- Išao bih korak po korak, neka se prvo mi plasiramo na Euro. Vjerujem u to, da ćemo biti prvi u skupini, ali polako. Neće to biti problem, mi smo već godinama zajedno u ovom sastavu. Rano je za govoriti o tome, ne treba ići toliko unaprijed. Mi u zadnjih pet godina igramo samo jake utakmice, igrali smo 4-5 puta s Francuzima, 4 puta sa Španjolcima... Teže nam se nekako naviknuti na lakšeg protivnika nego na jačeg – rekao je Dalić.

06. svibanj 2024 10:07