StoryEditorOCM
SportVODIČ

Danas počinje Svjetsko prvenstvo, ovo je sve što morate znati o Mundijalu: prognoze za Hrvatsku, Srbiju i još mnogo činjenica o FIFA-i

Piše SPORT SD
20. studenog 2022. - 16:08

Svijet je zatresla nogometna groznica, BBC News donosi niz zanimljivosti o Mundijalu i Kataru koje će s užitkom čitati mnogi koji - tamo nisu mogli otići osobno.

Od prethodnog Mundijala, svijet se umnogome promijenio - izborio sa pandemijom korona virusa, suočio sa ratnim sukobom Rusije i Ukrajine i strahom od ekonomske krize, no nešto je ostalo isto: navijači se jednako vesele i uzbuđuju zbog Svjetskog prvenstva, koje će otv oriti domaćin u nedjelju, utakmicom protiv Ekvadora.

Ajmo neke "školske" podatke iznijeti: na Mundijalu sudjeluju 32 reprezentacije podijeljene u osam grupa, a sa Balkana tu su dva tima, Hrvatska i Srbija.

image
Manan Vatsyayana/Afp

Nogometu su prethodili razni "stresovi" u samom Kataru: tamošnje vlasti su se prethodnih mjeseci suočile su sa brojnim optužbama zbog navodnog kršenja prava radnika migranata, kao i zbog odnosa prema pripadnicima LGBT-populacije. No, službena Doha je opovrgnula optužbe i poručila svima da su dobrodošli, dok poštuju zakone Katara.

Tijekom srazova "u balunu" titulu prvaka svijeta brani Francuska, koja je u finalu Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji pobijedila Hrvatsku 4:2, donosi BBC News.

Šampionat u Kataru nosi epitet "povijesni" iz dva razloga - prvi put se igra u zimskom razdoblju, i drugi, do sad domaćin nije bila zemlja iz arapskog svijeta.

image
Manan Vatsyayana/Afp

Srpska verzija BBC Newsa posebno je, dakako, zaokupljena pitanjem: što čeka Srbiju, a što Hrvatsku?

Dakle: Hrvatska će igrati u Grupi F sa reprezentacijama Maroka, Belgije i Kanade, dok će protivnici Srbije u Grupi G biti Brazil, Švicarska i Camerun.

- Raspored je težak - koliko god voljeli Srbiju, Brazil je Brazil i bit će važan psihološki momenat ako se izgubi na startu - rekao je za BBC Dejan Savićević, proslavljeni reprezentativac i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG).

Srbija će prvu utakmicu igrati sa Brazilom 24. studenog, slijedi susret s Camerunom 28. studenog dok će posljednji meč u grupi Srbija igrati sa Švicarskom, drugog prosinca.

image
Glyn Kirk/Afp

Darko Pančev, nekadašnji golgeter Crvene zvezde i reprezenatacije Jugoslavije smatra da neće biti preveliki neuspjeh ako Srbija ne prođe prvu fazu natjecanja.

- Jaki su rivali u grupi, ova ekipa Švicarske igra zajedno već pet, šest godina, ne treba ih potcijeniti, bogme ni Camerun koji je uz Nigeriju već desetljećima najbolja reprezentacija u Africi - drži Pančev.

Za Dejana Savićevića, Hrvatska ponovo ima darovitu ekipu koja može do dobrog rezultata bez problema.

- Oni su imali dobru generaciju igrača, nacionalni naboj veći nego što je imala Srbija, odnos prema državnom grbu je bio bolji u odnosu na srpsku reprezentaciju. Njima i sad isplivavaju igrači, iako su mnogi završili karijeru - kazao je za BBC na srpskom.

Podsjeća i da je reprezentacija Hrvatske jednom je bila treća (1998), a jednom druga (2018) na svjetskim nogometnim prvenstvima.

image
Glyn Kirk/Afp
image
Juan Mabromata/Afp

Što se, pak, Srbije tiče, od stjecanja neovisnosti dvaput je igrala na Mundijalima - 2010. i 2018., i oba puta je natjecanje završavala u grupnoj fazi takmičenja.

Šanse drugim ekipama - pa tako i Hrvatskoj i Srbiji - daju i neke okolnosti; otprije je, naime poznato da reprezentaciji Francuske neće biti od pomoći vezisti Ngolo Kante iz Chelsea i Paul Pogba iz Juventusa, koji su prije četiri godine u Rusiji bili važni igrači u pohodu na titulu prvaka svijeta. Samo dan uoči šampionata, Francuska je pretrpjela još jedan ozbiljan udarac; liječnici su priopćili da Karim Benzema, najbolji napadač Europe i osvajač Zlatne lopte, zbog ozljede noge propušta Mundijal!

I Nizozemska je "osakaćena": nema Georginja Vainalduma, nogometaša talijanske Rome, koji zbog loma potkoljenice neće igrati do kraja godine, a ni dvojac defanzivaca londonskog Chelsea, Cris James i Ben Chivel neće nastupati za selekciju Engleske na Mundijalu. Argentina je pak bez veziste Giovannija lo Selsa, a Njemačka bez Tima Wernera, napadača Leipziga.

Portugal je "kraći" za Diega Zottu, dok Brazil igra bez Diega Carlosa te Arthura Mela, inače veznog igrača Liverpula.

image
Manan Vatsyayana/Afp
image
Ina Fassbender/Afp

Brojne nevladine ogranizacije, ali i vlade europskih država mjesecima uoči turnira izražavale su negodovanje zbog toga kako se LGBT-ljudi tretiraju u Kataru, gdje su istospolni odnosi zakonski kažnjivi, iako su organizatori Svjetskog prvenstva poručili da su "svi dobrodošli", te da nitko neće biti diskriminiran.

Ipak, Naser al Kater, izvršni direktor Mundijala, rekao je da vlada neće naprečac mijenjati zakone o homoseksualnosti, te da se od posjetitelja zahtijeva da "poštuju njihovu kulturu".

Podsjetimo, Katar 2022. bio je kontroverzan od prvog trenutka kad ga je 2010. godine najavilo vodeće tijelo svjetskog nogometa - FIFA.

Kao veoma mala (ali izuzetno bogata) država sa oskudnom nogometnom poviješću i bez uspješne kvalifikacije na Svjetsko prvenstvo, za mnoge je bio šok kad je Katar pobijedio konkurenciju poput SAD-a, Australije, Južna Koreje, Japana...

Odluka je dovela do optužbi da su uglednici FIFA-e podmićeni da dodijele ovogodišnje domaćinstvo SP Kataru, no nezavisna istraga koju je svjetska kuća nogometa kasnije naručila nije pronašla čvrste dokaze za to.

Ima i prijepora oko alkohola; naime neće se prodavati na osam stadiona na kojima će se održavati Svjetsko prvenstvo, nakon što je FIFA promijenila pravila dva dana prije početka turnira.

image
Juan Mabromata/Afp
image
Juan Mabromata/Afp
image
Ina Fassbender/Afp

Alkohol se prvotno trebao posluživati u određenim dijelovima stadiona, uprkos tome što je njegova prodaja strogo kontrolirana u toj rigidnoj islamskoj zemlji. No, gledatelji u korporativnim dijelovima stadiona će i dalje moći kupiti alkohol, što "miriše" na elitizam.

A propos piva, izbora nema puno: Budweiser, veliki sponzor FIFA, u vlasništvu je belgijske kompanije za proizvodnju pića i piva AB InBev, i ima ekskluzivna prava na prodaju tog "mitskog navijačkog pića" na Svjetskom prvenstvu.

- Nakon razgovora katarskih vlasti i FIFA-e, donesena je odluka da se prodaja alkoholnih pića obavlja samo na FIFA-festivalu navijača, drugim mjestima namijenjenim navijačima i u licenciranim prostorima, a bez prodajnih mjesta za sve na katarskim stadionima tijekom Svjetskog prvenstva 2022. godine - navodi službeno priopćenje FIFA-e.

Utjeha: može se posvuda kupiti bezalkoholno pivo.

Vezano uz doba godine, neuobičajeno, zimsko vrijeme; razlog tomu je okolnost da su prosječne temperature u Kataru u lipnju i srpnju (kad se SPN obično održava) neizdržljivih do 50 stupnjeva; to je pretoplo da bi se uopće boravilo na otvorenom, a kamoli igrao nogomet najmanje 90 minuta.

Čak i za ovaj termin je, tijekom procesa kandidature, Katar obećao naprednu rashladnu tehnologiju za stadione, terene za trening i zone za navijače.

Tko preživi, pričat će...

image
Francois-xavier Marit/Afp
27. travanj 2024 21:44