StoryEditorOCM
SportZAČARALA VRŠKA LUCE

Darko Bašić i Teo Kuljiš igrat će na Prvenstvu Hrvatske u disciplini parovi!

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
22. listopada 2020. - 21:44

Virskom boćarskom fantazistu Darku Bašiću i prvoligaškom boćaru Zrinjevca Teu Kuljišu iz šalice za kavu kao da je gatala vrška Luce. Ždrijeb za sutrašnje riječko Prvenstvo Hrvatske u parovima začarao ih je unutar treće skupine, gdje ih čekaju okršaji s Karlom Šabanom (BK Sveti Jakov) i Mateom Načinovićem (BK Istra Poreč) te s Marinom Miličevićem (BK Biston Baška Voda) i Leom Brnićem (La Perosina). No to nije najgora vijest. Ako virsko-zagrebačka kombinacija prođe skupinu smrti u utakmicama u kojima će igrati protiv svjetskih i europskih seniorskih i juniorskih prvaka te svjetskih rekordera, u mogućem četvrtfinalu križaju se s pobjednikom skupine u kojoj igraju Marin i Pero Ćubela (oba BK Biston Baška Voda). Riječ je o seniorskim reprezentativcima Hrvatske, svjetskim prvacima i vjerojatno najboljem mogućem paru na svijetu koji je snagu i veličinu lanjske sezone potvrdio u talijanskom Noventu. Ako uzmemo u obzir kako su znanstvenici NASA-e nedavno utvrdili da je prostor svemira sve gušći izvan naše galaksije, stavili bi ruku u vatru da su Ćubele najbolji bratski par u cijelom poznatom svemiru.

- Kaže mi Teo da će biti teško, ali da se vraćamo s medaljom. Onaj tko se ne veseli utakmicama i odmjeravanju snaga s takvim veličinama, taj se ne treba baviti sportom - raduje se Bašić sutrašnjem poslijepodnevu kada će zajedno s Kuljišem istrčati na zogove Boćarskog centra Podvežica. U dva susreta koja će igrati Viranin i Komižanin u zelenom dresu zagrebačkog Zrinjevca, očekuju ih teška iskušenja i vrhunski izazov. Šaban je 20-godišnji boćar Svetoga Jakova iz Jadranova, najveća mlada boćarska zvijezda okrunjena svjetskom broncom i nagradom za najboljeg mladog sportaša Hrvatske. Njegovi su Sveci iz Jadranova nedavno osvojili juniorsko PH koje se održalo na otoku Viru potvrđujući kako je riječ o iznimnoj školi boćanja, a u Rijeci će nastupiti s nešto iskusnijim Načinovićem. Više od 20 svjetskih i europskih kanti i kolajni u juniorskoj konkurenciji imaju ova dva mlada boćara, pa će Bašić i Kuljiš imati težak posao.

- Gledat će ih izbornik mlade reprezentacije, pa će se sigurno željeti pokazati, kao što će izbornik seniorske reprezentacije Jure Maglić gledati naš susret protiv Miličevića i Brnića. No to je šansa za Tea da pokaže kako je i on mogao biti u nacionalnom dresu. Nadamo se i očekujemo pobjede i prolaz u četvrtfinale, inače ne trebamo ni odlaziti u Rijeku - kaže Bašić ulijevajući oktane optimizma u virsko-zagrebačku boćarsku mašinu. Ako su Šaban i Načinović oni koji tek dolaze, Miličević i Brnić potvrđene su klase okrunjene svjetskim zlatom u štafetnom brzinskom izbijanju, dok je Brnić nekadašnji svjetski rekorder u brzinskom izbijanju s nestvarnih 50/50. I onaj prijašnji rekord 49/50 bio je njegovo djelo, a u toj su kategoriji Miličević i Ćubele koji su na pripremama reprezentacije.

- To su strojevi, a ne boćari, ali imat ćemo priliku. Parovi su sasvim drukčija igra od brzinskog izbijanja. Naša je želja proći skupinu i igrati protiv braće Ćubela, a kako će biti tek ćemo vidjeti - s puno nade zaključuje virski boćar. Viranin i Komižanin prvi susret igraju u 17:30 sati, a potom će ovisno o ishodu te utakmice igrati odmah drugu utakmicu ili pauzirati do utakmice raspleta. Iz svake od osam skupina u četvrtfinale prolazi jedan par.

NEMARIĆ S PERKOVOM PROTIV ISKUSNIH PRVOLIGAŠKIH BOĆARA

U sedmoj skupini za prolaz u četvrtfinale borit će se i mladi virski boćar Ante Nemarić u paru s Gabrielom Lorentom Perkovom, Primoštencem koji ove sezone igra u splitskoj Nadi. Virski wunderkind i mlađahna primoštenska boćarska zvijezda nalaze se na pripremama mlade reprezentacije Hrvatske, a igrat će protiv para BK Ante Starčević Danijela Đurovića i Nevena Gojčete te Paula Flege i Siniše Juretića iz BK Marinići. Riječ je o iskusnim boćarima s prvoligaškom patinom te medaljama s Prvenstva Hrvatske u paru i drugim disciplinama, odnosno Kupom Hrvatske kojega su Marinići prije tri godine osvojili na otoku Viru.

18. travanj 2024 08:40