StoryEditorOCM
SportNEMA SPASA

Dio Livakovićevog transfera ide NK Zadru, ali devastiranom i blokiranom računu „pokojnog” kluba sa Stanova to ne znači ništa - dugovi su preveliki..

Piše Predrag Opačić
22. rujna 2020. - 19:53

Sportske novosti su objavile vijest koja bi interes trebala izazvati ne samo u Zagrebu i među navijačima Dinama nego i u Zadru. Evo kako ta vijest glasi:

-Prema vijestima iz “nogometnog izloga” za Dominika Livakovića je trenutačno najviše zagrizao francuski Rennes, koji bi idućih dana mogao u Maksimir poslati i službenu ponudu. Na koji iznos, zasad nije poznato, međutim, ako znamo da nakon prošlogodišnjih odbijanja ponuda postoji dogovor Dinama i Livakovića da on može otići za 10 milijuna eura, onda je jasno koliko bi francuski klub trebao biti izdašan da u svoje redove dovede hrvatskog reprezentativca, napisao je kolega Tomo Ničota.

Ako „francuski klub bude izdašan”, dio Livakovićevog transfera trebao bi završiti u Zadru, kao neka vrsta naknade klubu u klubu u kojemu je ponikao. Preciznije u NK Zadru, klubu čiji je račun u višemilijunskoj blokadi i od kojega je gradonačelnik Branko Dukić odavno digao ruke ne želeći „bacati novac u jamu”.

Dio ljudi iz tadašnjeg vodstva Kluba je upravo ovakve situacije smatrao argumentom za još jedan pokušaj spašavanja „davljenika sa Stanova”: računalo se na transfere igrača poniklih u NK Zadru kao financijsku injekciju koja bi mogla konsolidirati Klub. Nije bilo strpljenja, pa se sada postavlja pitanje: što će biti s dijelom Livakovićevog transfera koji bi trebao stići u NK Zadar? I o kolikom se iznosu radi?

-Takozvana „solidarna naknada” iznosi pet posto od transfera. Toliki se iznos isplaćuje klubovima u kojima je igrač bio od svoje 12. do 23. godine, a Dominik je u NK Zadru bio od 12. do 17. godine. Dio od tih pet posto će stići na naš račun, kaže direktor NK Zadra Marin Kokić i podsjeća da je tako bilo i kod transfera Ivana Santinija iz Anderlechta u Kinu.

Kada bi se Livakovićev transfer za 10 milijuna eura zaista dogodio, „solidarna naknada” bi bila pola milijuna eura, ali to tek treba raspodijeliti među klubovima u kojima je Livaković igrao.

A to što stigne – malo će značiti za devastirani račun već prežaljenog NK Zadra čiji se ukupni dugovi opasno približavaju brojci od četiri milijuna kuna. Unutar te brojke su i prijavljena potraživanja za neisplaćene plaće, ali i sve druge vrste nepodmirenih vjerovnika.

Što bi se dogodilo da nad blokiranim NK Zadrom netko, FINA ili Porezna uprava, pokrene stečaj? U tom slučaju novac od transfera Dominika Livakovića i svih igrača poniklih na Stanovima završio bi u kasi Hrvatskog nogometnog saveza.


 

25. travanj 2024 03:37