StoryEditorOCM
SportVIRUS NA VIŠNJIKU

Dok KK Zadar čeka sudbinu ABA lige, režu se plaće igračima za tri mjeseca: je li ovo početak kraja života kluba na teret gradskog proračuna?

Piše Dražen Žura
31. ožujka 2020. - 18:23

Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza još je 14. travnja svim klubovima poslao odluku kojom su suspendirana sva natjecanja pod njihovom ingerencijom i to do 1. travnja.

Reagirali su brzo po naputku Nacionalnog stožera civilne zaštite, međutim, klubovi su već pomalo nervozni, jer ne stižu nove odluke kojima bi se njima otvorio put za pregovore s igračima po pitanju važećih ugovora. Jer, svjedoci smo kako posvuda iz svijeta, temeljem ugroze od pandemije korona virusa, pristižu vijesti o zaključivanju natjecateljske sezone. Odluke su gotovo pa iste, odnosno,  kod nekih se zadržava postojeće stanje i prema tome određuju prvaci, dok su mnogi posegnuli da se u novu sezonu, ukoliko se steknu uvjeti, krene iznova!

U regionalnoj ABA ligi također još nema novih odluka osim one prema kojoj je odgođen nastavak prvenstva, točnije posljednje kolo i doigravanje za prvaka. Kako HKS čeka poteze i savjete FIBA-e, isto tako i u ABA ligi osluškuju kakva će se odluka donijeti u vodstvu Eurolige. Jer, ako se odluči da se sezona ponavlja, samim time se "zatvara" liga, shodno tomu prema njoj neće biti protočnosti iz ABA lige, pa je onda posve svejedno hoće li se nekog proglasiti prvakom ili neće. Izvjesno je kako će o tome kojim putem će krenuti ABA ligi odlučivati klubovi iz vrha prvenstvene ljestvice, obzirom da su iza njih i najjači sponzori. Dok oni iz donjeg dijela razmišljaju da njihove odluke neće biti od presudne važnosti i zato se podosta drže po strani.

Međutim, Zadar je otvoreno kazao kako zagovara proširivanje lige za dva kluba, u ovom slučaju s 12 na 14, s tim da bi unutra ušli Borac (Čačak) kao prvoplasirana momčad iz ABA 2 lige, te Split koji je korak iza njih. Zadrani su mišljenja da onda u idućoj sezoni ligu napuštaju tri kluba, dok prvi iz ABA 2 lige zamjenjuje momčad koja se zatekne na začelju ljestvice! 

Nadalje, pitanje je hoće li Koper Primorska nastaviti svoju plovidbu regionalnom ligom jer su kroz ovu sezonu imali određenih financijskih problema i posve su ovisni o volji i mogućnostima sponzora. I njihova se odluka očekuje čim prije jer, prema nekim informacijama, vodstvo ABA lige, navodno, voljno je posegnuti za pozivnicom kojom bi se u društvo pozvali makedonskog predstavnika MZT-Skopje Aerodrom.

Uglavnom, previše je nepoznanica, dok se istodobno stanje na terenu po pitanju pandemije također čini neizvjesnim. Kako vrijeme odmiče tako se sve više stječu uvjeti da donošenje bitnih odluka kojima bi se, kao što stoji na početku teksta, moglo krenuti u pregovore oko ugovora s igračima. 

Konkretno, u KK Zadar mjere su veće spremne, samo se očekuje konačna odluka HKS-a i posve je jasno kako će "rezanja" dosadašnjih stavki biti više nego izražena. Bitno je istaknuti i činjenicu da upravo Zadar ponajviše živi na "gradskim jaslama". Ako na to pridodamo odluku gradonačelnika Zadra, Branka Dukića, kojom se smanjuju plaće svima koji su pod "kapom" grada, onda je sve jasno. I ništa neće biti kao jučer, zapravo, posve je izvjesno kako dosadašnje financijske stavke u ugovorima koje se odnose na travanj, svibanj i lipanj neće biti na snazi. 

Isto tako, višemilijunska izdavanje novca iz gradskog proračuna, također će otići u ropotarnicu povijesti.

18. travanj 2024 12:47